Heidi Chocolat a cumparat o companie din Elvetia

Heidi Chocolat, unul dintre cei mai mari producatori locali de ciocolata, detinut de familia austriaca Meinl, a cumparat compania elvetiana Schönenberger din Lucerne.

Schönenberger este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de ciocolata din Elvetia, unde productia de ciocolata trece de 1,5 mld. euro anual, conform datelor de pe site-ul asociatiei industriei de profil din Elvetia.

„Scopul nostru pe termen lung e sa dezvoltam Heidi ca o marca de ciocolata premium internationala bine distribuita si comercializata si sa consolidam brandul pe piata din Elvetia. Putem spune ca Heidi, ciocolata la baza careia stau retete elvetiene, revine acasa dupa 20 de ani de dezvoltare pe pietele internationale”, a spus Gerald Neumair, presedintele Heidi Chocolat Group AG.

Heidi a preluat compania Chocolat Schönenberger AG de la antreprenorul Hans Rudin. Compania din Elvetia are 60 de salariati si produce ciocolata premium, inclusiv bio.

„Asa cum au dovedit achizitile anterioare facute de Heidi Chocolat in Austria si Germania din ultimii ani, compania este adepta unei dezvoltari prudente si de succes a companiilor cumparate”, a spus Hans Rudin.

Compania din Elvetia va fi condusa de Philippe Scherer din functia de managing director. El este in prezent sales & marketing director al companiei.

Elvetia este unul dintre cei mai mari consumatori de ciocolata din Europa, consumul situandu-se la circa 10 kg per capita, fata de mai putin de 2,5 kg per capita in Romania, conform celor mai recente date.

FerreroBrandul Heidi, produs in principal in fabrica din Pantelimon (jud. Ilfov), a fost fondat in urma cu mai bine de doua decenii de compania producatoare de ciocolata Laederach. In 2013, businessul Heidi a fost preluat de familia austriaca Meinl prin intermediul vehiculului de investitii KEX Confectionery. Familia Meinl mai detine pe plan local si producatorul de ciocolata Kandia Dulce, dar este prezenta in Romania si cu brandul de cafea Julius Meinl.

Brandul romanesc era inca de atunci prezent la export, insa in ultimii ani a apasat pedala de acceleratie si a cucerit tot mai multe piete si a facut chiar achizitii.

Ultima preluare a avut loc anul trecut, Heidi achizitionand Schwermer Dietrich Stiehl GmbH, un producator german de praline premium si martipan Königsberger. In urma cu circa patru ani, Heidi a achizitionat producatorul de dulciuri si produse de cofetarie Niemetz din Austria, aflat la acea vreme in insolventa. In fabrica din Germania, Heidi a inceput sa produca si praline sub acest brand.

Producatorul este cel mai mare exportator de ciocolata de pe plan local, dar si unul dintre cei mai mari jucatori privind cota de piata din Romania. Heidi Chocolat este una dintre cele doua companii din sectorul ciocolatei din Romania, o piata de peste 330 mil. euro anual.

heidi1Daca Heidi Chocolat s-a dezvoltat ca o companie internationala, cealalta societate – Kandia Dulce – s-a concentrat mai mult pe piata romaneasca, avand in portofoliu marci cu o traditie de peste 35 de ani precum Rom sau Magura.

Heidi realizeaza la export circa 60% din cifra de afaceri, brandul fiind prezent in aproximativ 60 de tari, inclusiv in cele din nordul continentului american, Asia, Orientul Mijlociu sau in Africa.

Compania se concentreaza insa pe pietele din Europa, dar pariaza si pe alte piete din America de Sud sau Asia, conform informatiilor furnizate anterior de catre Peter Müller, managing director Heidi Romania. El conduce o companie cu circa 450 de angajati si cu afaceri de aproape 106 mil. lei ( 24 mil. euro) in 2016 (ultimele date disponibile).