Prețurile la carne cresc pentru a șasea lună consecutiv

Prețurile la carne, la nivel mondial, au crescut în fiecare lună din prima jumătate a acestui an, arată indicele prețurilor produselor alimentare calculat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează Global Meat News.

Prețul mediu al cărnii a crescut cu 10% în cele șase luni ale acestui an. Totuși, alte grupe de mărfuri alimentare au fost mai volatile, scăderea prețului zahărului remarcându-se în acest sens.

Indicele prețului cărnii se situează în prezent la 175,2 puncte înregistrând o creștere marginală față de nivelul de 172 de puncte înregistrat în luna mai. Față de luna ianuarie a acestui an, însă, indicele prețurilor cărnii, calculat de FAO a crescut de la 158,8 puncte, ceea ce reprezintă o mărire de 10%. Oferta limitată, la export, în ceea ce privește carnea roșie, din Australia și Noua Zeelandă, împreună cu un interes puternic pentru cumpărare, au impulsionat mărirea prețurilor la carnea de vită și de miel în luna iunie. Continua cerere venită din Asia a susținut cea mai mare parte a creșterii prețurilor la carne.

Upali Wickramasinghe, senior economist al FAO  a explicat de ce au crescut prețurile la carnea de vită: „În Australia, șeptelul național de bovine este într-o etapă de reconstrucție, limitând livrările la export în momentul acesta. De asemenea, și în cazul Statele Unite care este un producător major precum și un consumator de carne de vită, livrările de carne de vită sunt mai mici în acest moment al anului, iar în unele zone producătoare din SUA, starea bună a pășunilor îi încurajează pe fermieri să păstreze efectivele de bovine pentru a le spori greutatea.  Disponibilitățile de export limitate din Australia și Noua Zeelandă, împreună cu livrările mai mici din SUA au condus astfel la limitatrea ofertei de pe piață. În același timp, exporturile din Brazilia continuă să fie și ele mai mici ca urmare a închiderii unor fabrici și abtoare de prelucrare și procesare a cărnii.”

Gripa aviară a afectat prețul cărnii de păsăre

Prețul cărnii de pasăre s-a diminuat cel mai mult, în cadrul categoriei proteinelor, în iunie, urmare a creșterii  îngrijorării legate de răspândirea gripei aviare, care a făcut ca sute de mii de păsări să fie sacrificate în Africa,  Asia și Europa.

Indicele prețurilor produselor alimentare calculat de FAO este un indicator calculat lunar, ce urmărește prețurile de pe piața internațională pentru cinci grupe de mărfuri alimentare majore: carne, lactate, grâu, ulei vegetal și zahăr.

Luna trecută, creșterea prețurilor produselor alimentare la nivel mondial a fost determinată de mărirea  prețurilor atât la carne, cât și la grâu. Indicele a atins nivelul de 175,2 puncte, în luna iunie, în creștere cu aproximativ 1% față de luna precedentă și cu 7% de la an la an (iunie 2017 față de iunie 2016).

Prețurile la carne sunt calculate, pe baza a două produse din carne de pasăre, trei din carne de vită, trei din carne de porc și un produs din carne de miel.