Razboi comercial: Kaufland retrage 480 de produse Unilever de la rafturi

Unilever

Retailerul german Kaufland a confirmat ca retrage 480 de tipuri de produse marca Unilever, dupa ce producatorul a incercat sa creasca in mod unilateral preturile.

Anuntand decizia, Kaufland a subliniat ca a construit o “relatie de afaceri buna” cu Unilever in decenii de cooperare. Cu toate acestea, Unilever a decis sa “majoreze” drastic preturile de achizitie pentru Kaufland. “Kaufland nu a acceptat acest lucru”, si-a explicat compania decizia, intr-o declaratie.

“Noua oferta contine conditii care nu ne permit sa oferim clientilor nostri cel mai bun pret, pe o baza larga de selectie, de inalta calitate”, a explicat seful departamentului de aprovizionare al Kaufland, Andreas Schopper.

Acestea sunt “promisiunile cheie” pe care le face comerciantul cu amanuntul clientilor sai, a continuat el.

Grupul nu va mai achizitiona urmatoarele marci de produse alimentare si de ingrijire personala: Knorr, Mondamin, Pfanni, Bertolli, Unox, Lipton, Ben & Jerry, Langnese, Magnum, Coral, Viss, Domestos, Dove si Ax. Aceste produse nu vor mai fi oferite la punctele de vanzare Kaufland din Germania “pana la o notificare ulterioara”.

Schopper a spus ca, Kaufland “regreta limitarea ofertei pentru clientii nostri, pe care aceasta decizie o produce”, dar a adaugat ca distribuitorul ofera inca o gama completa de produse “de la marci puternice si etichete private” pentru a oferi “multe alternative atractive pentru cumparaturile saptamanale”.

De asemenea, Kaufland opreste achizitionarea unor produse Unilever si in Cehia, Slovacia, Croatia, Polonia, Romania si Bulgaria.

Un purtator de cuvant al companiei Unilever a declarat pentru FoodNavigator ca grupul nu comenteaza negocierile cu furnizorii.

Gigantul FMCG are un istoric conflictual in relatia sa cu clientii sai din domeniul vanzarii cu amanuntul in ceea ce priveste preturile. In 2016, grupul britanic Tesco a eliminat unele dintre produsele Unilever de la raft, inclusiv marcile de produse Marmite si Hellmann’s, din magazinul sau online, cand Unilever a incercat sa mareasca preturile cu 10% pentru a compensa scaderea valorii lirei sterline.

Unilever a refuzat sa dezvaluie daca sporeste preturile pentru clientii din intreaga Europa, crestere care are loc insa, in contextul maririi ratei inflatiei alimentelor, din regiune.

Potrivit furnizorului de date Trading Economics, rata inflatiei la produsele alimentare in Europa a fost de 2% in luna iulie fata de aceeasi luna din anul precedent. In Germania, rata inflatiei la produsele alimentare a fost mai ridicata in aceasta perioada, situandu-se la un nivel de 2,5%.

Printre alti factori care au determinat cresterea preturilor produselor alimentare, producatorii de alimente din intreaga Europa au simtit presiunea unei veri fierbinti, situatie care a determinat o crestere a costurilor de intrare a materiilor prime pentru anumite produse-cheie.