Consumatorii opteaza pentru produse personalizate – producatorii se adapteaza

aplicatie2, Perturbatori endocrini

Pe masura ce consumatorii doresc din ce in ce mai mult experiente personale si produse realizate in serii mici (artizanal), producatorii de alimente si bauturi isi extind modelele de afaceri cu magazine mobile, cafenele si companii ce ofera servicii in domeniul produselor alimentare, spune Euromonitor.

“Pe masura ce consumatorii, ce nu cu mult timp in urma au trecut prin criza financiara globala, devin mai atenti la anumite aspecte precum cand si unde se vor implica in activitati de consum mai putin sanatoase, produsele indulgente sunt fortate sa devina mai interesante, mizand pe productie artizanala sau pe noutate”, a declarat Pinar Hosafci, sefa departamentului de cercetare al produselor alimentare ambalate, de la Euromonitor International.

Acest lucru se datoreaza, in parte, scaderii consumului de produse “indulgente de zi cu zi“, cum ar fi bauturile racoritoare carbogazoase, ciocolata sau tigarile, a spus Hosafci.

Cererea pentru complexitate, pentru produse realizate in regim artizanal si pentru noutate creste peste tot, iar consumatorii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru “functionalitate imbunatatita” de inalta calitate sau pentru o varianta personalizata a produselor alimentare preferate.

Modele alternative de afaceri

“Avand in vedere aceste trenduri, constatam o crestere a modelelor de afaceri alternative, in special a modelelor de tip abonament si a celor de tip meniul zilei, care ofera solutii personalizate pentru consumatorii care doresc sa experimenteze fara a fi necesar sa mearga la magazin. In multe cazuri, astfel de forme personalizate de livrare ajuta consumatorii sa evite consumul de ingrediente specifice asociate cu intolerantele si alergiile alimentare.”

Producatorul de ciocolata Lindt, spre exemplu, si-a consolidat in mod semnificativ in ultimii cinci ani portofoliul de magazine. In prezent, magazinele sale aduc 10% din veniturile companiei, care, si-a stabilit obiectivul de a deveni cel mai mare retailer de ciocolata premium din lume pana in 2020.

generațiaServicii alimentare
Explozia vanzarilor de alimente prin intermediul companiilor de livrare la domiciliu si a magazinelor detinute de producatorii marcilor, care depaseste de departe ritmul de crestere al vanzarilor prin canalele utilizate de publicul larg, ii face, de asemenea, pe producatori sa ia in considerare aceste evolutii. Potrivit lui Hosafci, acest lucru se datoreaza faptului ca accentul consumatorilor se schimba ”de la posesie la experiența, de la a avea la a experimenta”.

“Tendinta de cautare a experientei se manifesta sub diferite forme in industria alimentara: valoare adaugata superioara oferita de noua experienta de hranire; cerere sporita pentru retetele internationale; si spatii comerciale unice, retete autentice si ambalaje personalizate”, a spus ea .

Gigantul american din domeniul producției de iaurt grecesc, Chobani a deschis prima data un bar pentru servirea iaurtului in New York in 2012 si a urmat o a doua cafenea in magazinele Target. Cafeneaua vinde sandvisuri, supe si deserturi facute cu ingrediente naturale.

“Este o bucatarie pentru testare pentru Chobani, reprezentand in acelasi timp o destinatie inovativa pentru consumatori”, a declarat Hosafci pentru FoodNavigator.

Intre timp, producatorul danez de produse lactate Arla, care furnizeaza pentru McDonald’s lapte organic, inca din 2007, utilizat in bauturile acestuia, si-a extins parteneriatul in august 2017 si a lansat o linie de sticle de lapte co-branded, ca parte a meniului McDonald’s Happy Meals.

Unilever, Nestlé si Ferrero au, de asemenea, cafenele si magazine pop-up unde vizitatorii isi pot crea propriile mancaruri, ceea ce contribuie la construirea loialitatii marcii, prin experienta.