Noi perspective de trasabilitate gratie tehnologiei blockchain

Cu ajutorul tehnologiei blockchain, consumatorul poate accesa printr-o scanare simpla informatii despre trasabilitate exacte si validate si informatii privind siguranta alimentara.

Platforma IBM Food Trust s-a nascut acum doi ani, sub forma unei versiuni pilot realizata pentru distribuitorul american Walmart din Statele Unite, pentru trasabilitatea mango-ului si in China pentru monitorizarea carnii de porc.

Pe 8 octombrie 2018, gigantul informatic a anuntat disponibilitatea completa a solutiei. Aceasta retea cloud colaborativa, bazata pe blockchain, ofera distribuitorilor, furnizorilor, producatorilor si companiilor din domeniul agrobusinessului date din intregul lor ecosistem.

Informatiile referitoare la siguranta produselor sunt partajate, in beneficiul consumatorilor care pot accesa: date privind trasabilitatea, originea si calitatea produselor; informatii privind compozitia nutritionala a produselor si, eventual, prezenta alergenilor si substantelor interzise ; trasabilitatea partajata de un capat la altul in cazul retragerilor de produse, in caz de probleme de siguranta alimentara sau de nerespectare a specificatiilor sau a unei etichete.

Unilever si Nestlé sunt printre partenerii proiectului.
Deja familiarizata cu tehnologia blockchain utilizata pentru marca “Filière Qualité”, Carrefour s-a alaturat la inceputul lunii octombrie actorilor implicati in constructia platformei IBM Food Trust. Aceasta colaborare este una dintre actiunile majore ale programului de tranzitie alimentara la nivel mondial al grupului de retail. Provocarea este de a accelera implementarea tehnologiei blockchain pe noile linii de produse in urmatoarele cateva luni. Solutia ar trebui extinsa la toate marcile Carrefour, la nivel mondial ,pana in 2022.

O retea interoperabila si in evolutie
De asemenea, Walmart v-a cere treptat tuturor partenerilor sai sa utilizeze tehnologia blockchain. Distribuitorul a anuntat recent ca va incepe cu salata si cu alti furnizori de verdeturii pentru a capta informatii digitale despre evenimentele de trasabilitate de la un capat la altul al lantului alimentar folosind IBM Food Trust.

“Complexitatea unui proiect de acest tip, dincolo de tehnologie, este de a federaliza principalii jucatori de pe piata. Jucatorii mari trebuie sa imparta acelasi vehicul”, spune Luca Comparini.

Sub acoperirea confidentialitatii, alte parti interesate au contactat deja IBM pentru a se alatura proiectului. “Nu ne temem de evolutia accelerata a acestei platforme”, continua el.

IBM Food Trust se bazeaza pe protocolul open source Hyperledger Fabric, gazduit si administrat de Fundatia Linux. Reteaua este compatibila cu standardul GS1. “Protocolul blockchain Etherium a introdus notiunea de a crea contracte inteligente “, reguli de afaceri codate pe registri pentru a declansa actiuni in mod automat. Dar Etherium a fost conceput pentru retele deschise, ce favorizeaza transparenta utilizabilitatii”, spune Luca Comparini, expert in blockchain la IBM France.

Protocolul Hyperledger Fabric difera de Etherium prin faptul ca este proiectat pentru tranzactii B2B sau B2C.

“Este potrivit pentru retelele si gestioneaza niveluri diferite de permisivitate si transparenta. In plus, nivelul de performanta asigura o latenta minima, chiar daca proceseaza o multime de informatii “, explica Luca Comparini.

Noi module vor aparea in curand
Participantii pot alege intre cele trei module ale solutiei la preturi potrivite pentru intreprinderile mici, mijlocii si mari de la 100 USD pe luna (aproximativ 87 €).

Trasabilitate – modulul de trasabilitate permite membrilor unui ecosistem alimentar sa urmareasca in siguranta mai multe produse in cateva secunde, reducand contaminarea incrucisata, reducand raspandirea bolilor de la animale transmise prin alimente si reducand pierderi inutile, un proces care adesea dureaza saptamani cu alte metode.

Certificari – Modulul de certificare permite verificarea provenientei certificatelor digitalizate, cum ar fi produsele ecologice sau produsele din cadrul cerificarilor pentru un comert echitabil. De asemenea, permite participantilor din intregul ecosistem sa incarce, sa gestioneze si sa partajeze certificari alimentare digitale usor, accelerand gestionarea certificatelor cu pana la 30%.

Introducerea datelor si accesul – modulul de introducere si accesare a datelor permite membrilor sa descarce, sa acceseze si sa gestioneze in siguranta datele din blockchain.

Furnizorii pot contribui gratuit la retea cu date. Companiile care publica date in blockchain continua sa le detina. Proprietarul datelor este singurul care poate decide daca datele pot fi vizibile sau partajate in retea.

“Sunt planificate module noi, dezvoltate de IBM si / sau terte parti pe acelasi nucleu comun”, a declarat Sandra Calabre, client executiv la IBM.