Franța: 10% din materialele ce vin în contact cu produsele alimentare sunt neconforme

Direcția Generală pentru Prevenirea Fraudelor din Franța (DGCCRF) a prezentat rezultatele campaniei sale de control privind adecvarea materialelor și obiectelor destinate să vină în contact cu produsele alimentare, informează în pagina sa online Process Alimentaire.

În total, dintre cele 1895 de controale efectuate, s-a observat o rată a neconformității de 10%.

Adecvarea materialelor și a obiectelor destinate să vină în contact cu produsele alimentare reprezintă o problemă reală de sănătate publică, în scopul evitării migrării de substanțe de pe ambalaj la produsul alimentar, cu riscul de contaminare a consumatorului.

Au fost întreprinse controale în rândul celor responsabili pentru prima introducere pe piață a materialelor și obiectelor destinate să vină în contact cu produsele alimentare (MCDA), angrosiștilor și comercianților cu amănuntul. În total, dintre cele 1895 de controale efectuate, s-a observat o rată a neconformității de 10%.

Materialele plastice: 12 eșantioane neconforme

Campania s-a axat pe ambalajele din plastic, reglementate de Regulamentul UE 10/2011. Douăsprezece eșantioane au fost evaluate ca neconforme, inclusiv șase produse melaminate considerate periculoase. Alte cazuri au fost înregistrate au fost: o cutie de carton (prezența unui ftalat interzis) sau un recipient de gătit galben, din cauza migrației colorantului.

S-a pus un accent deosebit pe descoperirea/evidențierea disruptorilor endocrini, în special pentru a verifica absența bisfenolului A în biberoanele și produsele alimentare pentru sugari. Din fericire această substanță nu a fost detectată la analizele efectuate.

Ftalații găsiți în borcane

fraudaFtalații au fost măsurați în nouă probe de hrană: în ardei roșii copți în uleiul de măsline ambalat într-un borcan de sticlă cu garnitură de cauciuc, preparat culinar pe bază de ulei, precum și într-un pesto proaspăt Basil conținut într-un borcan de sticlă închis cu un capac metalic cu sigiliu.

Din cele 51 de probe prelevate din articole din materiale anorganice (tacâmuri, vase, tăvi și crătiți de gătit, cupe etc.) au fost identificate 11 neconformități: migrarea aluminiului peste nivelul maxim admis, conținutul de aluminiu și plumb etc. În cercetarea exploratorie cu privire la bariu, opt articole ceramice au prezentat migrații semnificative (tăvi de gătit, găleți, cassolete, cupe).

Alte materiale eșantionate au fost: metalele acoperite sau nu cu lac, silicon sau elastomeri de cauciuc, componente de rășină, dopuri de plută). Au fost identificate nouă neconformități: trei articole din elastomer siliconic și un castron din cauciuc, două metalice (plumb și ftalat) etc.

Cunoașterea reglementărilor este uneori aleatorie

UE4

În special pentru sectorul agroalimentar, această campanie evidențiază buna cunoaștere a reglementărilor. Cu toate acestea, s-a descoperit o lipsă de rigoare în declarațiile de conformitate. Potrivit experților DGCCRF, documentația tehnică și controlul efectuat sunt insuficiente sau incomplete în rândul celor responsabili pentru plasarea pe piață a materialelor plastice. În cele din urmă, aceasta subliniază faptul că importatorii au puține informații despre procesele de fabricație, compoziția materialelor și testele de inerție efectuate de furnizorii lor.