Date noi de la EFSA privind focarul de Listeria ce a afectat in ultimii ani mai multe tari din UE

Gratie tehnologiei de secventiere a ADN-ului, Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a evidentiat originea focarului infestarilor a o serie de produse alimentare ”ready-to-eat” cu Listeria monocytogenes, situatie cu care s-au confruntat mai multe tari europene, in ultimii trei ani. O fabrica poloneza pare a fi cea care a provocat contaminarea.

Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si-a anuntat, la sfarsitul lunii septembrie, intentia de a intari masurile pentru combaterea Listeriei in Europa prin utilizarea secventierii ADN-ului bacteriei, pentru a face mai usor legatura intre focarele cu aceeasi origine alimentara, in statele membre.

Dovada importantei utilizarii acestei tehnologii, a fost furnizata chiar de EFSA, care recent a dezvaluit faptul ca a reusit sa afle originea focarului de listeria monocytogenes care afecta Danemarca, Germania si Franta, incepand cu 2015. Doisprezece cazuri de listerioza (inclusiv patru decese) au fost raportate in aceste trei tari.

Produsele incriminate sunt alimente pe baza de somon (somon afumat la rece si murat).
Potrivit datelor EFSA, primul caz a aparut in Danemarca in 2015, iar ultimul a fost inregistrat in luna mai in Germania, ceea ce sugereaza ca epidemia este inca activa.

Primul grup de cazuri a fost identificat de Danemarca in 2017. Acest fapt a ajutat la directionarea investigatiilor catre o fabrica din Polonia care produce somon afumat gata pentru consum.

La randul sau, Franta a raportat, in octombrie 2017, aceeasi tulpina de Listeria (L. monocytogenes ST8) in somonul marinat provenit de la aceeasi companie. Acest lucru consolideaza ipoteza ca initial, contaminarea a avut loc in aceasta fabrica.

Cu toate acestea, din cauza lipsei datelor disponibile privind secventierea intregului genom in probele obtinute de la fabrica poloneza, expertii EFSA nu pot confirma inca sursa contaminarii. In plus, vor fi efectuate analize si la producatorii de somon din Norvegia, deoarece EFSA nu exclude potentiala contaminare a materiilor prime.

Intre timp, Agentia Europeana considera plauzibila aparitia altor cazuri si face apel la vigilenta consumatorilor, in special a femeilor insarcinate si a persoanelor in varsta, care prezinta un risc mai mare de a contracta listerioza. In conformitate cu EFSA, in perioada 2008-2015, cazurile de listerioza au crescut in randul acestor doua grupuri de populatie.

Publicat in decembrie 2017, raportul pentru anul 2016, realizat de EFSA si de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) privind supravegherea zoonozelor si bolilor provocate de alimente in Europa in 2017 indica o crestere continua a cazurilor de listerioza. Alimentele gata de consum (ready-to-eat) par a fi cea mai obisnuita sursa de contaminare.

In ultimul raport RASFF, agentul patogen Listeria este a doua cea mai raportata sursa imbolnavire, dupa Salmonella, din randul de agentilor patogeni microbieni.