EFSA a constatat eficacitatea spalarii cu acid lactic pentru bucatile de carcase de porc

Pulverizarea si scufundarea carcaselor de porc si a bucatilor de carcase de porc cu/in acid lactic si acid acetic nu prezinta probleme de siguranta alimentara. Dar doar spalarea cu acid lactic a bucatilor de carcasa de porc este mai eficienta decat spalarea cu apa pentru inlaturarea agentilor patogeni, au concluzionat oamenii de stiinta din cadrul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

Consiliul National al Producatorilor de Porcine din SUA (CNPP) a cerut EFSA sa publice un aviz stiintific privind utilizarea solutiilor de acid lactic (2% pana la 5% concentratie) si a solutiilor de acid acetic (2% pana la 4% concentratie).

Operatorii din sectorul alimentar folosesc acesti acizi in timpul prelucrarii ca masura de siguranta pentru a reduce contaminarea microbiana a suprafetelor pe carcasele si bucatile de carcase de carne de porc.

Acizii sunt pulverizati pe carcasele porcilor sau pe bucati din acestea la temperaturi de pana la 80°C ori acestea sunt scufundate intr-o baie de acid la temperatura de 55°C.

In UE, acidul lactic ca aditiv pentru siguranta alimentara este in prezent autorizat pentru utilizare la carcasele de bovine. Ambele sunt aprobate in Europa ca arome alimentare.
Acizii lactic si acetic pentru carne sunt aprobati si utilizati si in SUA si Canada.

In 2016, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au publicat un document de orientare Codex Alimentarius, care a concluzionat ca tratamentele cu acizi organici, cum ar fi acizii lactic si acetic, pot reduce semnificativ prezenta Salmonella pe carcasele de animale.

Potrivit CNPC, utilizarea acizilor poate reduce prevalenta anumitor agenti patogeni, si anume Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157: H7, Yersinia enterocolitica, Aeromonas hydrophilia si Staphylococcus aureus.

Cu toate acestea, cercetatorii EFSA au constatat ca, in timp ce pulverizarea carcaselor pre-racite, cu acid lactic este “eficace” in comparatie cu netratarea carcasei, datele disponibile nu le permiteau sa determine si daca pulverizarea carcaselor de porc pre-racire sau a bucatilor de carcasa cu acid lactic este mai eficace decat spalarea cu apa.

Scufundarea bucatilor de carcasa de porc in acidul lactic a fost mai eficace decat tratamentul cu apa, au concluzionat ei. EFSA nu a putut concluziona si cu privire la eficacitatea acidului acetic pe carcase sau pe bucati de carne din cauza lipsei de date.

Oamenii de stiinta din cadrul EFSA au solicitat mai multe studii care sa evalueze eficacitatea acidului acetic atat pe carcase, cat si pe bucati.

Avizul ofera, de asemenea, mai multe recomandari operatorilor din sectorul alimentar care utilizeaza acid lactic pentru a evita contaminarea incrucisata, cum ar fi prin acumularea de agenti patogeni in rezervoarele de scufundare.

Siguranta toxicologica
EFSA a evaluat atat siguranta si eficacitatea spalarilor cu acizi, luand in considerare siguranta toxicologica; eficacitatea acestora in reducerea nivelului de contaminare cu patogeni a carcaselor si bucatilor de carne; riscul potential de rezistenta antimicrobiana; si riscul ecologic de eliberare a acizilor in mediu.

Grupul de cercetatori ai EFSA a concluzionat ca nu exista ingrijorari in ceea ce priveste siguranta toxicologica umana, cu conditia ca acizii sa respecte specificatiile UE privind aditivii alimentari.

“Aceasta concluzie se bazeaza pe faptul ca ambele substante sunt aditivi alimentari autorizati in UE, iar limitele stabilite pentru aportul acestora in regimul tipic de utilizare depasesc cu mult expunerea inregistrata la utilizarile sub forma tratamentelor de decontaminare”.

In ceea ce priveste riscul de rezistenta la biocide sau antimicrobiene, in aviz se precizeaza ca:

“Avand in vedere prezenta naturala extinsa a acidului lactic si acidului acetic, inclusiv in hrana pentru animale si hrana, este putin probabil ca posibilitatea dezvoltarii rezistentei la antibiotice terapeutice sa fie o problema semnificativa. Exista unele dovezi ca expunerea repetata la acidul lactic poate duce la o susceptibilitate redusa la aceeasi substanta. Cu toate acestea, in conformitate cu bunele practici igienice (GHP), grupul nu a considerat acest lucru o problema semnificativa.”

Cu conditia ca apele uzate sa fie tratate inainte de a fi eliberate, nu exista motive de ingrijorare cu privire la deteriorarea mediului, a mai spus EFSA.