EFSA aproba spalarea cu acid a carnii de porc

Grupul de experti din cadrul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) privind materialele care intra in contact cu produsele alimentare, enzimele si adjuvantii tehnologici (CEP) a adoptat in cadrul unei reuniuni plenare care a avut loc intre 23-25 octombrie o opinie oficiala privind utilizarea acidului lactic si a acidului acetic ca decontaminanti pentru carnea de porc si a carcaselor de porc.

Acizii sunt utilizati ca metode de eliminare a agentilor patogeni prin scufundarea carnii si carcaselor in bai de acid si prin pulverizarea acestor acizi pe suprafata carnii si a carcaselor.

Intr-o declaratie video facuta dupa intalnire, presedintele grupului de experti, Vittorio Silano, a declarat:

“Lucrurile sunt foarte clare in ceea ce priveste siguranta – nu exista niciun risc asociat acestor doua substante nici pentru sanatatea umana, nici pentru mediul inconjurator. Eficacitatea metodei a fost insa putin mai dificil de evaluat. Un rezultat pozitiv a fost obtinut in mod clar doar pentru bucatile de carne de porc. In ceea ce priveste acidul acetic, din pacate, avem date foarte limitate, ceea ce a facut dificila obtinerea oricarei concluzii”, a adaugat el.

Opinia completa a EFSA va fi publicata in urmatoarele saptamani.

Un purtator de cuvant al Consiliului National al Producatorilor de Porcine (NPPC), care a facut cererea catre EFSA pentru formularea unei opinii, nu a putut sa faca mai multe comentarii inainte de publicarea avizului complet, dar a declarat ca au sprijinit utilizarea acizilor pentru eliminarea agentilor patogeni si a cerut UE sa urgenteze acceptarea lor, inclusiv in ceea ce priveste negocierile – in prezent blocate – cu privire la acest aspect din Acordul privind comertul si investitiile transatlantice (TTIP).

“UE interzice in prezent utilizarea de antimicrobiene sau acizi pentru carnea de porc in ciuda faptului ca studiile stiintifice au demonstrat ca spalarea cu acizi conduc la obtinerea unui produs mai sigur pentru consumator si ca UE a aprobat un astfel de tratament pentru carnea de vita”, arata NPPC.

“Interdictia se extinde si la importurile de carne de porc, ceea ce are drept efect ca, in cazul carnii de porc din SUA utilizata ca materie prima, si care ar putea sa fie procesata pe piata UE, aceasta sa devina costisitoare”.

Practicile, precum spalarea cu clor a carnii de pui si cu acid a carnii de porc, ambele autorizate in SUA, dar nu in UE, au atras atentia publicului in timpul negocierilor TTIP.

Oponentii declara ca practica ar putea duce la scaderea standardelor de siguranta alimentara si de igiena in abatoare si fabrici, deoarece procesatorii se bazeaza pe substantele chimice pentru a elimina agentii patogeni.