EFSA si Forumul Consultativ au solicitat formarea parteneriatelor in domeniul sigurantei alimentare – programe comune europene sau consortii europene de infrastructura de cercetare

Autoritatile din toate cele 28 de state membre ale UE, Islanda si Norvegia au solicitat mai multe investitii publice in cercetarea privind siguranta alimentelor.

Forumul consultativ, care ofera consultanta Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) cu privire la chestiuni stiintifice, a subliniat, de asemenea, beneficiile unei interactiuni sporite intre finantatori, agentiile UE si partenerii nationali. Forumul este format din reprezentanti ai autoritatilor nationale din domeniul sigurantei alimentare din statele membre ale UE, Islanda si Norvegia.

EFSA si Forumul consultativ au solicitat, de asemenea, formarea parteneriatelor in domeniul sigurantei alimentare, cum ar fi programele comune europene, consortiile europene de infrastructura de cercetare (ERIC) si alte initiative.

Cercetare in domeniul sigurantei alimentare
Actiunea a intervenit inaintea primei editii a evenimentului Risk Assessment Research Assembly (RARA = Adunarea pentru cercetarea evaluarii riscurilor), care a reunit organizatiile nationale de cercetare, finantatorii si factorii de decizie politica pentru a impartasi idei si a explora oportunitatile de cercetare in domeniul sigurantei alimentare.

Participantii la RARA au inregistrat 48 de idei de cercetare care corespundeau uneia dintre cele 28 de domenii prioritare de evaluare a riscurilor legate de siguranta alimentelor identificate de statele membre si EFSA ca parte a Agendei UE de evaluare a riscurilor (EU RAA).

Acestea includ determinarea pragurilor de alergeni (studii clinice), cu masuratori imuno-chimice ale alergenilor din alimente; Model pentru supravietuirea Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA) in branza maturata; Consolidarea secventierii microbiene de generatie urmatoare in Europa si a unui instrument de evaluare rapida a riscurilor pentru introducerea bolilor zoonotice si alimentare.

Stef Bronzwaer, coordonator al cercetarii la EFSA, care a vorbit la eveniment, a declarat ca a fost prima incercare de a incepe un dialog inainte de a stabili parteneriate si de a construi consortii.

“EFSA are o mare competenta si activitatea noastra acopera o arie larga. Nu am identificat lacune specifice, dar cercetarea efectuata trebuie sa informeze administratorii de risc si factorii de decizie politica si sa aiba un impact durabil asupra sigurantei alimentare “, a declarat el pentru FoodQualityNews.

“Proiectele de cercetare genereaza date care pot fi utilizate in evaluarea riscurilor pentru a informa despre siguranta alimentara. Finantarea publica este importanta pentru cresterea increderii publicului. A fost o imagine de ansamblu buna si am vazut ca exista proiecte de cercetare bune la nivel european si national si exista sinergii. In cazul parteneriatelor public-privat, accentul nu poate fi suficient pe sectorul public pentru a informa despre procesul de elaborare a politicilor si pentru a garanta un impact. Siguranta alimentelor a fost acum pe ordinea de zi, dar la 15 ani dupa BSE ea nu este totusi indeajuns de vizibila in agendele de cercetare. Se intampla diverse incidente si trebuie sa fim pregatiti si sa nu asteptam fara a face ceva. “

Bronzwaer a adaugat ca subiectul va face parte din conferinta EFSA din Parma in perioada 18-21 septembrie a acestui an.

Audienta RARA
La evenimentul de la Utrecht, ieri (miercuri), a participat DG SANTE; RIKILT, Wageningen; Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor din Irlanda; Autoritatea pentru Siguranta Produselor Alimentare si a Produselor din Olanda (NVWA) si Autoritatea Alimentara din Grecia (EFET).

Printre institutiile de finantare publica prezenteau s-au numarat Asociatia COST (Cooperarea Europeana in Stiinta si Tehnologie), Reteaua europeana de Cercetare si Coordonare Fitosanitara (Euphresco) si Agentia Estatal de Investigación (AEI).
Bernhard Url, directorul executiv al EFSA, a declarat ca exista un caz convingator pentru finantarea publica in cercetarea privind siguranta alimentara.

“Nu trebuie sa uitam ca cercetarea si inovarea intre si in interiorul statelor membre contribuie in final la evaluarile de risc pe care le realizam la nivelul UE, care stau la baza politicilor de sanatate publica in Europa”, a spus el inainte de eveniment.
“Primul RARA este o ocazie excelenta pentru cercetatori de a-si impartasi propunerile, de a descoperi alte persoane care lucreaza la proiecte similare si de a se intalni cu organismele de finantare care pot ajuta la transformarea ideilor lor in realitate”.

Problemele legate de integritatea si autenticitatea alimentelor necesita o investitie mai mare in functiile publice de control, evaluare si pregatire pentru a asigura siguranta sistemului si pentru a proteja increderea consumatorilor in aprovizionarea cu alimente, a adaugat EFSA si forumul sau consultativ.