Reguli mai stricte pentru perturbatorii endocrini?

Disruptorii endocrini sunt un grup de substante chimice care imita, interfereaza si blocheaza hormonii naturali si sunt asociati unor probleme grave de sanatate, cum ar fi infertilitatea, cancerele legate de hormoni si malformatiile genitale.

Aceste substante sunt folosite in ambalarea produselor alimentare (bisfenolul A este un exemplu) si in compozitia unor pesticide si biocide in productia de alimente. Ele se regasesc si in unele produse cosmetice si jucarii.

In aceasta saptamana, Comisia a publicat o strategie privind perturbatorii endocrini care descrie planurile Comisiei pentru anii urmatori. Acesta inlocuieste precedenta strategie datand din 1999. Comisia a spus ca va continua sa se bazeze ferm pe dovezile stiintifice si pe aplicarea principiului precautiei.

Strategia are trei axe centrale: minimizarea expunerii globale la disruptorii endocrini, acordand o atentie deosebita perioadelor importante de viata, cum ar fi sarcina si pubertatea; accelerarea cercetarii care permite “luarea deciziilor eficiente si anticipative”; si promovarea unui dialog activ intre toate partile interesate.

aplicatie2, Perturbatori endocriniPentru a citi comunicarea completa, faceti clic AICI

BEUC o organizatie europeana pentru protectia consumatorilor a salutat publicarea acestui nou document, asteptandu-se ca acesta va acoperi “lacunele” de reglementare existente in prezent.

Directorul general al BEUC, Monique Goyens, a declarat:

“Actiunea UE cu privire la disruptorii endocrini este in intarziere. Aceste substante chimice reprezinta o amenintare grava la adresa sanatatii generatiilor actuale si viitoare si prea mult timp a fost ignorata in ceea ce priveste formularea unor definitii oficiale si a unor metode de testare. Aceasta strategie este o sansa reala de a aborda problema in mod direct. Ar fi iresponsabil sa adoptam o abordare de tipul ”asteapta-si-vezi”. Lacunele in ceea ce priveste protectia consumatorilor sunt evidente: legile UE privind produsele cosmetice si jucariile nu au nicio influenta asupra ECD, in timp ce pentru multe grupuri de produse, cum ar fi produsele textile sau produsele de igiena, nu exista nicio regula.”

Interesul consumatorilor cu privire la substantele chimice prezente in diferite produse si care afecteaza sistemul hormonal este in crestere, a spus acesta.

Grupul danez pentru protectia consumatorilor Forbrugerrådet Tænk a dezvoltat o aplicatie mobila, care permite scanarea produselor pentru a vedea compozitia lor chimica. Pana in prezent, a fost folosita pentru a scana sase milioane de produse. Grupul francez UFC-Que Choisir are o aplicatie similara.