Retragerea preventiva de pe piata a produselor congelate apartinand companiei „Greenyard”

In seara zilei de 05.07.2017, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a primit notificari din partea a doua firme care comercializeaza produse ale companiei „Greenyard”, despre decizia companiei producatoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piata europeana, inclusiv de pe piata Romaniei. In tara noastra, produsele congelate apartinand companiei „Greenyard” au fost retrase de la raft.

Retragerea produselor s-a facut preventiv, pe baza principiului precautiei
Pe data de 6 iulie, la ora 18.00, ANSVSA a fost notificata oficial, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje de catre Punctul National de Contact al Ungariei cu privire la includerea Romaniei pe lista de distributie a produselor congelate apartinand companiei „Greenyard” din Ungaria, pentru care s-a initiat retragerea preventiva in toate statele membre.

Nici in aceasta notificare nu s-au transmis buletine de analiza care sa indice prezenta Listeria monocytogenes in produsele congelate de pe piata din tara noastra.

Toate noile informatii primite au fost diseminate structurilor teritoriale ale ANSVSA implicate, pentru a verifica procedurile de retragere si rechemare a firmelor distribuitoare si a celor care comercializeaza produsele, incluse pe lista de distributie comunicata astazi.

Avand in vedere implicarea mai multor state membre in acest caz, Comisia Europeana, prin DG SANTE va organiza, in data de 11 iulie, o teleconferinta cu toate statele membre pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situatiei generata de prezenta Listeria monocytogenes in porumbul congelat si, posibil alte legume congelate.

Subiectele discutate in cadrul teleconferintei vizeaza masurile intreprinse de catre autoritatile competente din Ungaria in acest caz, un schimb de opinii privind masurile de gestionare a riscurilor luate la nivelul statelor membre, precum si recomandari ale DG SANTE fata de aceasta situatie.

In conformitate cu legislatia in vigoare si cu procedurile ANSVSA, operatorii vor transmite Autoritatii anuntul privind rechemarea produselor cu detalii despre produse si recomandari pentru consumatori, care se posteaza pe site-ul ANSVSA, la modulul „Siguranta Alimentelor si Sanatate Publica”, sectiunea „Rechemare/Retragere produse alimentare”. http://www.ansvsa.ro/informatii-pentru-public/produse-rechemateretrase/

ANSVSA monitorizeaza permanent situatia.
Principiul precautiei, de care s-a tinut seama, atunci cand s-a luat decizia produselor companiei Greenyard de pe piata romaneasca este reglementat in cadrul articolului 7 din cadrul REGULAMENTULUI (CE) NR. 178/2002 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare prevede ca:

(1) In imprejurari specifice in care, in urma unei evaluari a informatiilor disponibile, se identifica posibilitatea unor efecte daunatoare asupra sanatatii, dar persista incertitudinea stiintifica, pot fi adoptate masuri provizorii de gestiune a riscului, necesare pentru asigurarea nivelului ridicat de protectie a sanatatii stabilit in Comunitate, pana la aparitia unor noi informatii stiintifice pentru o evaluare mai cuprinzatoare a riscului.

(2) Masurile adoptate pe baza alineatului (1) trebuie sa fie proportionale si sa nu impuna restrictii comerciale mai mari decat este necesar pentru realizarea nivelului ridicat de protectie a sanatatii stabilit in Comunitate, acordandu-se atentie fezabilitatii tehnice si economice, precum si altor factori considerati legitimi pentru problema respectiva. Masurile se revizuiesc intr-o perioada de timp rezonabila, in functie de natura riscului identificat la adresa vietii sau sanatatii si de tipul de informatii stiintifice necesare pentru clarificarea incertitudinii stiintifice si realizarea unei evaluari mai cuprinzatoare a riscului.

Greenyard este o firma belgiana de familie ce distribuie fructe si legume proaspete si congelate, cu cu o cifra de afaceri anuala de 4,2 miliarde de euro (numarul 1 in Europa, in domeniu), activa in peste 27 de tari din intreaga lume. Detine peste 50 de unitati de productie in care proceseaza anual peste 2 milioane de tone de fructe si legume si produce peste 800 de mii de tone de fructe si legume congelate. Are un numar de peste 10.000 de salariati si coopereaza cu 19 dintre retailerii din top 20 ai Europei.