Romania se situeaza pe pozitia 38 in clasamentul Global Food Security Index 2018 ( GFSI ), cu un scor total de 68,9 puncte – o imbunatatire cu un punct fata de anul 2017, dintre cele trei criterii analizate tara noastra obtinand cel mai bun punctaj pentru Calitatea si siguranta alimentelor (locul 32 in lume), urmat de Disponibilitatea hranei (pozitia 35) si Accesibilitatea acesteia (locul 43).

Potrivit unui comunicat, Corteva Agriscience, Divizia de Agricultura a DowDuPont, si Economist Intelligence Unit (EIU) au publicat rezultatele Global Food Security Index 2018 – GFSI (Indicele Global al Securitatii Alimentare, editia 2018). Acest raport, sponsorizat de Corteva Agriscience, ofera un cadru comun pentru intelegerea cauzelor lipsei sigurantei alimentare pe plan global.

Rezultatele acestei cercetari arata ca tarile cu un nivel mediu sau mic al veniturilor au inregistrat in 2018 cele mai mari cresteri, semnaland o orientare spre adoptarea unor masuri de securitate alimentara mai eficiente.

Dezvoltarea infrastructurii agricole si cresterea capacitatii de productie utila pentru a hrani o populatie aflata in crestere sunt considerate principalele motive ale imbunatatirilor consemnate de raport.

Pentru prima data in istoria acestui indice, Singapore ocupa prima pozitie in GFSI 2018. Singapore este aici partial datorita cresterii de circa 30% a PIB-ului pe cap de locuitor in intervalul 2012-2018, precum si ponderii de doar 6,9% a cheltuielilor medii alocate de o gospodarie pentru achizitia mancarii – accesibilitatea alimentelor este foarte ridicata. Dincolo de cresterea PIB-ului, Singapore, dintre toate tarile analizate de acest indice, are cele mai mici tarife aplicate importurilor agricole.

Romania se situeaza pe pozitia a 38-a in acest clasament cu un scor total de 68,9 puncte – o imbunatatire cu un punct fata de anul 2017. Potrivit comunicatului, Romania a obtinut punctaj maxim (100 de puncte) pentru un numar mare de categorii analizate de acest indice. Astfel, a fost remarcata existenta unui mediu favorabil pentru siguranta alimentara, dar si o varietate mare de surse de finantare pentru fermieri. La aceasta se adauga un risc scazut ca rata de urbanizare sa afecteze productia agricola.

nitrițiRaportul mentioneaza dedicarea autoritatilor romane pentru cresterea standardelor alimentare, existenta unui ghid pentru o dieta echilibrata si bogata in nutrienti, prezenta unei strategii de imbunatatire a alimentatiei si colectarea de date privind deficientele populatiei cauzate de nutritie. Siguranta alimentara din Romania este sustinuta de existenta unei capacitati suficiente de stocare a mancarii, potrivit indicelui.

De asemenea, romanii au acces foarte bun la surse de apa potabila, precum si o retea bine dezvoltata de magazine alimentare. In acelasi timp, Romania a inregistrat scoruri reduse pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achizitionarea hranei, infrastructura din domeniul agricol si volatilitatea productiei agricole, deoarece s-au raportat diferente mari intre productiile agricole inregistrate anual in ultimele doua decenii.

In 2017, GFSI a inclus o categorie noua dedicata mediului, subliniind nevoia de conservare a resurselor, de adaptare la schimbarile climatice si de adoptare a unor practici sustenabile in agricultura.

Folosind informatii despre schimbarea temperaturii, despadurirea terenurilor si epuizarea resurselor de apa, categoria “Resurse Naturale si Capacitate de adaptare” a fost utilizata pentru masurarea efectelor viitoare aduse de schimbarea mediului asupra tarilor din GFSI. Faptul ca indicele a luat in calcul si date din categoria “Resurse Naturale si Capacitate de adaptare” a facut ca scorul mediu al tarilor cu venituri ridicate sa scada mai mult decat cel al celor din alte grupe de venit. Oricum, fiecare tara va trebui sa se pregateasca pentru a face fata acestor riscuri.

“Includerea categoriei ‘Resurse si Capacitate de adaptare’ ofera liderilor globali un nou instrument de masurare a securitatii alimentare si ne ajuta sa vedem consecintele pe care le au actiunile noastre pe termen lung in materie de schimbari climatice. Posibilitatea de a vedea riscurile la care suntem expusi ofera liderilor din domeniul agricol sansa unei mai bune pozitionari pentru a raspunde acestor provocari. Sa stim cum se intrepatrund aceste riscuri si ce inseamna fiecare dintre ele luat individual ofera sansa de a diminua o parte din pericole si de a ne adapta mai bine pentru viitor”, declara Jerry Flint, Global Initiatives & Sustainability Leader in cadrul Corteva Agriscience.

GFSI a ajuns la concluzia ca schimbarile climatice globale induc un grad de nesiguranta in producerea si distribuirea hranei si creeaza probleme noi, fara precedent. Anticiparea este mai dificila pe terenuri necunoscute, iar capacitatea de adaptare a sistemelor alimentare devine foarte importanta.

In ciuda imbunatatirilor evidentiate de GFSI 2018 la capitolele disponibilitate si accesibilitate a alimentelor, in general a scazut calitatea mancarii si nivelul sigurantei alimentare, in parte datorita unei diete slab diversificate si a unei calitati slabe a proteinelor.

Au fost consemnate imbunatatiri in adoptarea unor directii si strategii nutritionale nationale, precum si in lanturile de retail alimentar. Cu toate acestea, indicele arata ca tarile ar trebui sa faca mai mult pentru siguranta si calitatea alimentelor, mai ales pentru combaterea riscului de contaminare pe lantul de aprovizionare.

Pentru al doilea an consecutiv s-a inregistrat o scadere a pozitiei Statelor Unite in GFSI. SUA au ocupat in intervalul 2012 si 2016 prima pozitie, dar anul acesta sunt pe pozitia a treia, la egalitate cu Regatul Unit.

“Scaderea reflecta o rata lenta de implementare a unor imbunatatiri comparativ cu alte tari, fara a se inregistra o diminuare a punctajului general al tarii (85 de puncte in 2018, fata de 84,6 in 2017). Din anul 2016, SUA a inregistrat un scor mai mic la capitolul stabilitate politica, fapt care a impiedicat evolutia securitatii alimentare in intervalul 2016 si 2018. Amenintarea venita cu impunerea unor bariere comerciale poate determina o crestere a pretului alimentelor, ceea ce va afecta in continuare punctajul SUA”, se arata in comunicat.

Criteriile de notare a tarilor din GFSI sunt stabilite in urma analizei dinamicii sistemelor alimentare si efectelor globale ale schimbarilor de mediu. GFSI este primul instrument de examinare a sigurantei alimentare din perspectiva accesibilitatii, disponibilitatii si calitatii hranei din 113 tari. In mare parte dintre aceste tari este activa si compania Corteva Agriscience.


Corteva Agriscience, Divizia de Agricultura a DowDuPont, urmeaza sa devina companie independenta, listata la bursa, proces care se va finaliza in luna iunie 2019.

Divizia combina capacitatile DuPont Pioneer, DuPont Protectia Plantelor si Dow AgroSciences. Corteva Agriscience ofera fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie – incluzand unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura: Pioneer, Encirca, nou lansatul Brevant Seminte, precum si alte produse premiate de protectia culturilor – si aduce constant noi produse in piata prin intermediul unei echipe de cercetare puternice in domeniul chimic si tehnologic.