Statele europene de unde au provenit cele mai multe alimente cu risc pentru populatie

Spania este statul european de unde au provenit cele mai multe alimente cu risc pentru populatie, in 2017, in timp ce la nivel global cele mai multe pericole au venit de la producatorii brazilieni.

Peste 3.800 de notificari, dintre care peste 940 alerte au fost transmise in 2017 prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje – RASFF, instrumentul prin care se realizeaza un schimb de informatii intre Autoritatile Competente din statele membre in cazurile in care s-a identificat un risc la nivelul Uniunii Europene pentru sanatatea publica, indica ultimul raport al institutiei.

Este o crestere de 11% a numarului de alerte ce au implicat produse cu risc mare pentru sanatatea omului fata de 2016, mult peste media utimilor cinci ani, iar cazurile notificate au vizat de la contaminari accidentale cu diverse substante, la etichetari eronate, ingrediente periculoase sau produse contaminate.

Spre exemplu, au fost trei state – Olanda, UK si Germania – care au trimis in total peste 290 de notificari dupa ce au descoperit Salmonella in carne de pui si produse de carne de pui, patru state membre – Olanda, Germania, Spania, Italia – care au descoperit aflatoxina in nuci si seminte, un stat – Italia – unde s-a descoperit mercur in peste si fipronil in oua.

GaufreIn majoritatea cazurilor tarile care au notificat un pericol nu sunt insa cele de unde provine produsul respectiv. Potrivit unui clasament realizat de RASFF, in 2017, tara unde s-au fabricat cele mai multe produse alimentare cu probleme a fost Spania cu 230 de notificari (alerte, informari, alerte la granita). Spre exemplu, Spania a fost sursa de contaminare cu Salmonella pentru Suedia, Norvegia si Danemarca, tari care au importat un salam infestat si au existat cazuri de toxiinfectii alimentare din cauza consumului de ton produs de doi fabricanti din Spania.

Urmeaza Italia cu 192 de notificari, Polonia cu 160 de notificari, Germania cu 143 si Franta cu 133 de notificari. Romania a fost tara de origine in cazul a 14 notificari, iar cele mai putine – 2 notificari – s-au raportat in Finlada. In cazul Romaniei, Austria a notificat prezenta fipronilului in pudra de oua produsa in tara noastra, dar problema a fost catalogata una fara risc.

La nivel global insa, dintre statele non-membre cele mai multe produse alimentare cu probleme au provenit din Brazilia (372 de notificari), Turcia (317), China (306).

“Numarul de notificari facut de un anumit stat membru nu poate fi legat in mod direct de nivelul de siguranta al produselor de pe piata respectiva. Pot fi numeroase motive pentru care unele state membre au mai multe notificari decat altele: marimea pietei, volumul mare de importuri, inspectii amanuntite, etc. In general, statele europene mari, cele cu importuri masive de bunuri, dar si cu un numar mare de inspectori, gasesc mai multe produse periculoase pe care le anunta in sistemul de alerta mai des decat tarile mici”, explica Comisia Europeana.

In ceea ce priveste topul pericolelor cele mai raspandite in UE, cele mai multe alerte au vizat prezenta micro-organismelor in peste si alte categorii de alimente, prezenta pesticidelor peste limitele admise, a metalelor grele, a alergenilor si a corpurilor straine.