Un control mai bun al calitatii pentru profituri mai mari cu SmartSensor

SmartSensor este un nou instrument de masurare care poate face rapid masuratori analitice pentru produsele alimentare in timpul procesului de productie, chiar pe linia de fabricatie, ar putea insemna economii semnificative pentru producatori, spun dezvoltatorii acestui echipament.

SmartSensor este un proiect care se deruleaza deja de trei ani si la care participa mai multe companii care si-au propuns sa dezvolte un instrument de masurare ce utilizeaza spectroscopia de apropiere cu infrarosu (NIR) pentru masurarea unor parametri ai produselor alimentare, fara a intra in contact cu produsul.

Printre companiile participante la proiect se numara cooperativa agroalimentara norvegiana Nortura, producatorul de alimente congelate Findus, producatorul de somon Cermaq si compania norvegiana Tomra.

Centrul de cercetare Nofima coordoneaza partea de cercetare stiintifica, si pe aceea de calibrare a instrumentului precum si testarea, in timp ce Sintef Digital dezvolta instrumentul in sine, cu producatori cum ar fi Findus, care testeaza instrumentul in procesul de productie. Tomra va comercializa produsul final.

Unul dintre punctele sale forte “unice” este acela ca noul instrument poate “cerceta profund” in produsele alimentare, a spus Nofima. De exemplu, se poate testa sub solzii somonului fara a intra in contact direct cu proba.

In prezent, producatorii masoara temperaturile cheie prin prelevarea probelor atunci cand este necesar. Instrumentul SmartSensor va permite insa masurarea si controlul continuu al produselor pe linia de fabricatie. Daca temperatura probei nu corespunde cu ceea ce ar trebui sa fie, aceasta poate fi ajustata imediat.

Cercetatorul din cadrul Sintef, Marion O’Farrell, a declarat:

“Masurarea temperaturii a partii din mijloc a carnatilor, pe masura ce acestia trec prin cuptor, a fost atat o sarcina provocatoare, cat si una placuta. Vaporii de apa, umiditatea, spatiul redus si faptul ca nu am putut vedea carnatii pe care ii masuram, constituiau o provocare ce nu a fost simplu de depasit. Cooperarea stransa a permis participantilor la proiect sa rezolve astfel de probleme”.

Proiectul SmartSensor a inceput in 2016, dar companiile nu au avansat o data la care noul instrument de masurare ar fi disponibil in comert.

Cercetatorul principal al Nofima si managerul de proiect, Jens Petter Wold a declarat ca:

“Am dezvoltat anterior instrumente de masurare rapide pentru utilizarea pe liniile de productie, dar acestea nu au reusit sa patrunda suficient de adanc in produse cu suprafete intunecate precum somonul ori coaja cartofilor. Am dezvoltat insa instrumente care puteau patrunde prin suprafetele intunecate, dar acestea trebuiau sa aiba contact cu alimentele si, prin urmare, nu erau adecvate pentru masuratori pe linia de productie. In acest proiect, lucram la combinarea acestor doua efecte, ajuntandu-i pe producatorii de alimente sa salveze astfel o multime de bani.”

Potrivit companiilor implicate in proiect, producatorii care folosesc aceste noi echipamente de masurare “fac economii anuale considerabile pe baza randamentelor mai bune, calitatii consecvente a produselor, cantitatilor mai mici de deseuri si valorii adaugata pe piata”.

Petter Wold a adaugat:

“Acest tip de instrument va avea o valoare deosebita pentru producatorii de alimente, deoarece un control mai bun va face mai usoara sarcina prelucrarii unor materii prime cu o calitate ce variaza, ceea ce va reduce reziduurile. Am finalizat acum dezvoltarea prototipului versiunea a doua, care este in prezent testat in companii.”