Cel mai ambitios program pentru cercetare si inovare propus de Comisia Europeana

In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Comisia propune alocarea a 100 de miliarde euro pentru cercetare si inovare.

Noul program Orizont Europa se va baza pe realizarile si pe succesul programului pentru cercetare si inovare anterior (Orizont 2020) si va permite Uniunii Europene sa se mentina in fruntea sectorului cercetarii si inovarii la nivel mondial. Orizont Europa este cel mai ambitios program pentru cercetare si inovare de pana acum.

Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei, responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat:

„Investitiile in cercetare si inovare reprezinta investitii in viitorul Europei. Finantarea din partea UE a permis unor echipe interdisciplinare din diferite tari sa colaboreze si sa faca descoperiri inimaginabile, transformand Europa intr-un lider de talie mondiala in domeniul cercetarii si inovarii. Prin intermediul programului Orizont Europa, dorim sa continuam aceasta reusita si sa aducem in continuare o reala schimbare in viata cetatenilor si in societate in ansamblu.”

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, stiinta si inovare, a adaugat:

„Orizont 2020 este una dintre cele mai importante povesti de succes ale Europei. Noul program Orizont Europa are obiective si mai ambitioase. In acest context, dorim sa crestem finantarea pentru Consiliul European pentru Cercetare in vederea consolidarii pozitiei de lider a UE pe plan mondial in domeniul stiintei si sa implicam cetatenii prin stabilirea unor noi misiuni ambitioase pentru cercetarea europeana. Propunem, de asemenea, un nou Consiliu European pentru Inovare in vederea modernizarii finantarii pentru inovarea revolutionara in Europa”.

Orizont Europa va continua sa stimuleze excelenta stiintifica prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC) si al burselor si schimburilor Marie Skłodowska-Curie si va introduce urmatoarele caracteristici noi:

Un Consiliu European pentru Inovare (CEI), pentru a ajuta UE sa devina lider in inovarea creatoare de piete: propunerea Comisiei va institui un „ghiseu unic” pentru a asigura aplicarea pe piata a celor mai promitatoare tehnologii revolutionare cu potential ridicat si pentru a permite celor mai inovatoare intreprinderi existente si nou-infiintate sa-si extinda ideile.

Noul CEI va contribui la identificarea si finantarea inovatiilor cu evolutie rapida si cu risc ridicat care prezinta un potential important de creare a unor piete complet noi. Consiliul va furniza sprijin direct inovatorilor cu ajutorul a doua instrumente de finantare principale, unul pentru etapele incipiente si celalalt pentru dezvoltare si introducerea pe piata. Consiliul va completa Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT).

Noile misiuni de cercetare si inovare la nivelul UE axate pe provocarile societale si pe competitivitatea industriala: in cadrul programului Orizont Europa, Comisia va lansa noi misiuni cu obiective ambitioase si cu o valoare adaugata europeana puternica.

Misiunile vor aborda probleme care ne afecteaza viata de zi cu zi, cum ar fi combaterea cancerului, mobilitatea ecologica si eliminarea plasticului din oceane. Aceste misiuni vor fi concepute impreuna cu cetatenii, partile interesate, Parlamentul European si statele membre.

cercetare1Maximizarea potentialului de inovare la nivelul UE: se va dubla sprijinul acordat statelor membre care prezinta intarzieri in ceea ce priveste valorificarea la maximum a potentialului lor national de cercetare si inovare. In plus, noile sinergii cu fondurile structurale si de coeziune vor facilita coordonarea si combinarea fondurilor si vor ajuta regiunile sa promoveze inovarea.

O mai mare deschidere: principiul „stiintei deschise” va deveni modul de functionare al programului Orizont Europa, impunand obligatia de a oferi acces liber la publicatii si la date. Acest lucru va sprijini introducerea pe piata si va creste potentialul de inovare al rezultatelor generate de finantarea UE.

O noua generatie de parteneriate europene si intensificarea colaborarii cu alte programe ale UE: Orizont Europa va rationaliza parteneriatele pe care UE le programeaza sau le cofinanteaza impreuna cu parteneri precum industria, societatea civila si fundatiile de finantare, in vederea cresterii eficacitatii si impactului lor in ceea ce priveste indeplinirea prioritatilor de politica ale Europei.

Orizont Europa va promova legaturi eficace si operationale cu alte programe viitoare ale UE, cum ar fi politica de coeziune, Fondul european de aparare, programul Europa digitala si Mecanismul pentru interconectarea Europei, precum si proiectul international privind energia de fuziune ITER (link is external).

Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru stiinta si cunostinte al Comisiei, va continua sa ofere consiliere stiintifica, sprijin tehnologic si activitati specifice de cercetare.
Alocarea bugetara propusa de 100 de miliarde euro pentru perioada 2021-2027 include 97,6 miliarde euro pentru programul Orizont Europa (dintre care 3,5 miliarde euro vor fi alocate fondului InvestEU) si 2,4 miliarde euro pentru Programul pentru cercetare si formare al Euratom.

Programul Euratom, care finanteaza activitatile de cercetare si de formare in domeniul sigurantei si securitatii nucleare si al radioprotectiei, se va concentra intr-o masura mai mare pe aplicatii neenergetice, cum ar fi asistenta medicala si echipamentele medicale, si va sprijini, de asemenea, mobilitatea cercetatorilor din domeniul nuclear prin actiunile Marie Skłodowska-Curie.

Etapele urmatoare
Un acord rapid privind bugetul general pe termen lung al UE si propunerile sale sectoriale este esential pentru a se asigura faptul ca fondurile UE vor genera rezultate pe teren cat mai curand posibil. Intarzierile ar obliga cercetatorii cei mai straluciti din Europa sa caute oportunitati in alta parte. Acest lucru ar insemna pierderea a mii de locuri de munca in domeniul cercetarii si ar afecta competitivitatea Europei.

De la cercetarea fundamentala la inovatii creatoare de piete, s-ar incetini o serie de progrese importante, de exemplu in materie de sanatate, combaterea schimbarilor climatice, transportul ecologic si agricultura durabila, iar solutiile pentru tratarea cancerului, emisiile de gaze cu efect de sera, autovehiculele inteligente si dietele sanatoase ar intarzia sa apara.

Un acord privind urmatorul buget pe termen lung in 2019 ar permite o tranzitie fara probleme intre actualul buget pe termen lung (2014-2020) si noul buget si ar asigura previzibilitatea si continuitatea finantarii, in beneficiul tuturor.

Context
Propunerea privind programul Orizont Europa se bazeaza pe succesul programului actual Orizont 2020. Evaluarea intermediara a programului Orizont 2020 a aratat ca programul este pe calea cea buna pentru a contribui la crearea de locuri de munca si la cresterea economica, a aborda provocarile majore cu care se confrunta societatea si a imbunatati vietile cetatenilor.

Evaluarea arata ca programul are o valoare adaugata europeana clara, oferind beneficii demonstrabile in comparatie cu sprijinul national sau regional. Pana in mai 2018, programul a sprijinit peste 18.000 de proiecte si a alocat peste 31 de miliarde euro.

Propunerea de astazi se bazeaza, de asemenea, pe contributia Comisiei la reuniunea liderilor UE din 16 mai de la Sofia, „O agenda europeana reinnoita pentru cercetare si inovare – sansa Europei de a-si modela viitorul”, care a subliniat masurile necesare pentru a asigura competitivitatea Europei pe plan mondial.

Aproximativ doua treimi din cresterea economica a Europei in ultimele decenii a fost generata de inovare. Este de asteptat ca programul Orizont Europa sa genereze cunostinte si tehnologii noi si sporite, sa promoveze excelenta stiintifica si sa aiba efecte pozitive asupra cresterii economice, a schimburilor comerciale si a investitiilor, precum si un impact social si de mediu semnificativ.

Fiecare euro investit in cadrul programului ar putea genera un profit de pana la 11 euro, in termeni de PIB, de-a lungul unei perioade de 25 de ani. Se preconizeaza ca investitiile Uniunii in C&I vor genera in mod direct o crestere estimata de pana la 100.000 de locuri de munca in activitati de C&I in „etapa de investitii” (2021-2027).