Emulgatorul de soia va răspunde „sentimentului negativ” al Europei față de uleiul de palmier

Furnizorul danez Palsgaard a lansat un emulgator pe bază de soia pentru prăjituri pentru a răspunde cererii europene în creștere pentru alimente fără ulei de palmier, informează Food Navigator.

Dar uleiul de palmier durabil certificat este încă cea mai ecologică cultură de ulei, a adăugat compania.

SA denumită SA 6615, emulgatorul este un ester de poliglicerol (PGE) obținut din ulei de soia, amestecat cu făină de orez. Acest lucru înseamnă că în Europa poate fi etichetat ca făină de orez și ester poliglicerolic sau E475.

„În câteva dintre piețele pe care le deservim în întreaga lume, există un sentiment negativ cu privire la uleiului de palmier, încurajând pe unii producători să îndepărteze în întregime ingredientele din ulei de palmier din produsele lor”, a declarat managerul global pentru produse și ingrediente Arne Pedersen.

Palsgaard a declarat că se așteaptp ca majoritatea cererilor de emulsifiant care să nu aibă ulei de palmier să vină din țările din Europa de Nord, în special din Norvegia, Suedia, Danemarca, Franța și Marea Britanie, precum și de la producătorii din afara Europei, cum ar fi Noua Zeelandă și Australia.

Totuși, deși eliminarea uleiului de palmier din rețetele produselor se poate dovedi un lucru ușor, poate fi dificil să găsești un emulgator fără ulei de palmier care să ofere aceeași funcționalitate în ceea ce priveste termenul de valabilitate, fiabilitate, robustețe mecanică și dozaj, a spus Pedersen. SA 6615 este, de asemenea, primul emulsificator sub formă de pulbere, care nu conține ulei de palmier, folosit pentru prăjiturile produse în industrie a spus firma.

Emulsifianții se găsesc adesea sub formă de geluri, grăsimi, unt sau paste, dar pulberile fac procesul de producție mai ușor, mai eficient din punct de vedere al costurilor și mai sigur. Pulberea îmbunătățește siguranța deoarece nu este nevoie de un manual de lucru, arată directorul departamentului de vânzări la nivel mondial pentru brutărie și cofetărie Peter Poulsen, asigurând în același timp „siguranță funcțională”, deoarece producătorii se pot baza pe același rezultat de fiecare dată. El, de asemenea, nu necesită decât câteva minute de pregătire înainte de a fi gata de utilizare.

Compania cu sediul la Juelesminde, care susține că a inventat primul emulgator industrial din lume, a declarat că SA 6615 oferă aceeași aerare și emulsifiere ca gelurile, dar are o durată mai lungă de depozitare, rămânând activ timp de 18 luni de la data producerii.

Fără ulei de palmier

Furnizorul a dorit să sublinieze că lansarea acestui ingredient a avut ca scop să răspundă la un anumit tip de cerere a clienților pentru ingrediente fără ulei de palmier, dar în continuare va oferi clienților săi și ulei de palmier obținut din surse durabile.

Pedersen a că: „Emulgatorii pe bază de ulei de palmier, în special în cazul în care aceștia sunt produși în conformitate cu principiile RSPO, sunt cunoscuți a fi mult mai durabil în randament și funcționalitate decât cei obținuți din alte culturi, cum ar fi soia, exemplu.”

Palsgaard este membru al Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO – Masa Rotundă penytru un Ulei de Palmier Sustenabil) din 2008 și poate produce emulsifianți pe bază de ulei de palmier care sunt certificați separat, dacă producătorii doresc.

La începutul acestui an, gigantul Ferrero a câștigat un litigiu împotriva distribuitorului Delhaize care clama că produsul său tip Nutella, fără ulei de palmier, este mai sănătos și mai bun pentru mediu decât un produs cu ulei de palmier.