“Fara zahar adaugat” plus un indulcitor? “Pur si pur si simplu ilegal”, spune Test Achats

In cazul in care un produs din UE are mentiunea “fara adaos de zahar”, acesta nu poate contine niciun indulcitor adaugat, natural sau artificial. Cu toate acestea, foarte multe companii ignora aceasta lege si sunt “pur si simplu in ilegalitate”, spune grupul belgian pentru protectia consumatorilor Test Achats.

Test Achats a realizat un sondaj privind produsele alimentare de pe rafturile din supermarketurile belgiene, cum ar fi prajiturerele, batoanele de ciocolata si biscuitii care pretind ca nu au adaos de zahar si au descoperit ca multe dintre ele contin indulcitori.

“Aceasta este in totala contradictie cu legislatia aplicabila si cu interpretarea neechivoca facuta de FPS Public Health. Intr-adevar, afirmatia “fara zahar adaugat” nu poate fi aplicata unui produs care contine un ingredient alimentar, cum ar fi un indulcitor, utilizat pentru sporirea gustului dulce”, a spus acesta.

Asociatia consumatorilor a trimis o scrisoare oficiala in decembrie catre cei cinci producatori – Sweet-Switch, Damhert Nutrition, Canderel, Dukan si Boerinneke – ale caror produse pretind a fi fara zahar, in ciuda indulcitorilor pe care ii contin.

Producatorul de ciocolata Boerinneke si specialistii in alimentatia sanatoasa Dukan si Damhert Nutrition folosesc malitol pentru a inlocui zaharul in timp ce Sweet-Switch foloseste stevia.

Canderel amesteca indulcitorii artificiali aspartam si acesulfam-k, adaugand eritritol ca agent de umplutura pentru indulcitorii de masa.

Plangerea oficiala
Test Achats a spus ca Boerinneke, Dukan si Damhert Nutrition au raspuns aproape imediat spunand ca vor schimba ambalajul produselor pentru a-l aduce in conformitate cu legislatia.

Canderel a contestat initial plangerea Test Achats, dar apoi a spus ca “ia in considerare modul in care [poate] ajusta etichetele sale pentru a raspunde la comentarii“.

Sweet-Switch, insa, a contestat sondajul Test Achats, determinand asociatia consumatorilor sa depuna o plangere oficiala impotriva producatorului de dulciuri, ciocolata, biscuiti si prajiturele indulcite cu stevia la Serviciul Public Federal pentru sanatate, siguranta alimentara si mediu.

Care sunt mentiunile ce pot fi facute in mod legal?
In Europa, producatorii pot face mentiuni de sanatate si nutritie numai pentru produse alimentare, bauturi si produse nutritionale daca au facut obiectul unei evaluari stiintifice si au fost aprobate de catre Comisie.

Revendicarile legate de continutul de zahar trebuie sa respecte regulile de mai jos.
LOW SUGAR (CONTINUT REDUS DE ZAHAR): O afirmatie potrivit careia un aliment are un continut scazut de zaharuri si orice revendicare care poate avea acelasi inteles pentru consumator poate fi facuta numai in cazul in care produsul nu contine mai mult de 5 g de zaharuri la 100 g de substante solide sau 2,5 g de zaharuri la 100 ml pentru lichide.

SUGAR-FREE (FARA ZAHAR): O mentiune ca un produs alimentar nu contine zaharuri si orice revendicare care poate avea acelasi inteles pentru consumator poate fi facuta numai in cazul in care produsul nu contine mai mult de 0,5 g de zaharuri la 100 g sau 100 ml .

CU ZAHAR ADAUGAT: O mentiune care precizeaza ca nu au fost adaugate zaharuri la un produs alimentar si orice revendicare care ar putea avea acelasi inteles pentru consumator poate fi facuta numai in cazul in care produsul nu contine nicio mono- sau dizaharida adaugate,ca ingrediente alimentare utilizate pentru imbunatatirea proprietatilor sale de indulcire. In cazul in care zaharul este prezent in mod natural in alimente, pe eticheta trebuie sa apara si urmatoarea indicatie: “Contine zaharuri naturale”.

Cerintele de sanatate aprobate sunt enumerate in anexa la Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, modificat prin Regulamentul (UE) nr. 1047/2012

“Solutia este de a face alimentele sa aiba un gust mai putin dulce”
Potrivit Test Achats, “solutia la problema consumului excesiv de zahar nu trebuie sa inlocuiasca zaharul cu indulcitori sau alte ingrediente indulcite – fara a pune in discutie utilitatea acestora in contextul diabetului zaharat – adaugand in acelasi timp mentiuni ilegale la produsele respective, mentiuni care le fac a arata mai sanatoase decat sunt de fapt.”
“Solutia consta intr-o scadere treptata de catre producatori a continutului de zahar din produsele lor, astfel incat toata lumea sa se obisnuiasca cu un gust mai putin dulce”.
Unii producatori fac deja acest lucru, a spus asociatia de consumatori, care a laudat “acest prim pas in directia cea buna”.