Industria avicola in fata unor turbulente globale – studiu Rabobank

Brazilia reprezinta epicentrul unor evolutii recente ce marcheaza declinul industriei avicole globale, urmare a restrictiilor comerciale si a masurilor de salvgardare ce ingreuneaza dezvoltarea acestui sector, potrivit studiilor trimestriale ale Rabobank referitoare la industria avicola globala.

Analistul principal al Rabobank pentru proteine animale, Nan-Dirk Mulder a descris comertul global cu carne de pasare ca “extrem de volatil” si a spus ca se asteapta ca turbulentele globale sa continue in a doua jumatate a anului 2018.

“Tranzactiile globale cu carne de pasare au devenit recent extrem de volatile si am vazut cateva miscari majore ale fluxurilor comerciale si ale preturilor, datorate mai multor factori importanti”, a spus Mulder.

Iata factorii pe care Mulder i-a evidentiat:
Declinul sectorului
Exporturile de carne de pasare din Brazilia vor scadea cu 10%, iar productia va scadea cu 3% ca urmare a mai multor factori, printre care, cel mai important este eliminarea de catre UE a 20 de exportatori brazilieni de carne din lista celor care detineau certificate de export, din cauza incalcarii cerintelor UE cu privire la importuri, cerinte legate de masurile ce trebuiau luate pentru controlul salmonelei.

Aceasta situatie a afectat foarte mult piata mondiala a carnii de pasare, potrivit analistului, care a aratat ca UE este importatorul mondial principal al acestui produs.

Tensiunile datorate sanctiunilor comerciale impuse de Trump
Ca raspuns la taxele vamale anuntate de SUA asupra importurilor din China, tara asiatica a anuntat, la randul ei, introducerea incepand cu luna iulie, a unui set de taxe la importurile de produse agricole din SUA, inclusiv pentru soia.

Desi exista inca loc de negociere, daca se intampla acest lucru, situatia fluxurilor comerciale mondiale cu carne de pasare se va agrava in lunile urmatoare, deoarece preturile pentru hrana pasarilor de curte vor creste.

Intrucat comerciantii se vor orienta spre Brazilia pentru a obtine soia, preturile locale la soia vor creste, de asemenea, impactand industria braziliana deja slaba.

Masuri speciale
China a emis o masura de salvgardare speciala privind importurile de pasari de curte braziliene. Acest lucru va conduce la punerea in aplicare a taxelor la depasirea unor cote de importuri si va afecta cu siguranta volumul importurilor de carne de pasare braziliana in China.

Noi standarde halal
Arabia Saudita este in curs de implementare a noilor standarde halal, care au dus deja la o scadere cu 30% a importurilor in primele trei luni ale anului 2018. Arabia Saudita este cea mai mare destinatie de export pentru carnea de pasare din Brazilia si un cumparator cheie pentru puii intregi .

Totusi se pare ca panta de declin nu este doar in industria carnii de pasare, deoarece Rabobank a subliniat in ultimele lor studii, de asemenea, provocarile cu care se confrunta industria carnii de vita si de porc.