Noul raport al OECD-FAO prezice decelerarea cererii globale de alimente

Reducerea cresterii populatiei globale va duce la scaderea cererii de alimente, potrivit unui nou raport publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Studiul OCDE-FAO privind perspectivele agricole globale 2018-2027 anticipeaza continuarea imbunatatirii productivitatii in sectorul agricol. Ca urmare, se asteapta ca preturile principalelor produse agricole sa ramana scazute in deceniul urmator.

Raportul precizeaza ca productia agricola globala creste constant pentru majoritatea produselor de baza, ajungand la niveluri record in anul 2017 pentru majoritatea cerealelor, tipurilor de carne, produse lactate si peste, in timp ce nivelurile stocurilor de cereale au urcat la un nou maxim.

Secretarul general al OCDE, Ángel Gurría, si directorul general al FAO, José Graziano da Silva, au prezentat studiul de la Paris. Aceasta atribuie incetinirea cererii unei incetiniri a cresterii cererii in principalele economii emergente, stagnarii consumului de alimente de baza pe cap de locuitor si unei scaderi treptate a ratelor de crestere globala a populatiei.

Studiul constata ca productia globala de produse agricole si de peste este proiectata sa creasca cu aproximativ 20% in deceniul urmator, dar cu variatii considerabile intre regiuni.

Cresterea puternica este asteptata in regiunile in curs de dezvoltare cu crestere rapida a populatiei, inclusiv Africa Subsahariana, Asia de Sud si de Est, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In schimb, se preconizeaza ca cresterea productiei va fi mult mai scazuta in tarile dezvoltate, in special in Europa de Vest.

politicăCu un consum mai redus si o crestere a productiei, se estimeaza ca va creste comertul agricol si cu peste cu aproximativ jumatate din rata deceniului precedent. Se asteapta ca exporturile nete sa creasca in tarile si regiunile abundente in astfel de produse, in special din America.

Tarile cu o crestere ridicata a populatiei – in special in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Africa Subsahariana si in Asia – se considera ca vor inregistra o crestere accelerata a importurilor nete.

Ángel Gurría a spus:

“In timp ce exporturile globale din tari si regiuni abundente in pamant agricol vor creste, in special in America, multe tari mai sarace, cu populatii in crestere si resurse terestre limitate, vor fi din ce in ce mai dependente de importurile de alimente pentru a-si hrani populatia. Este esential ca exportatorii si importatorii sa aiba acces la un mediu deschis si previzibil al politicii comerciale.”

José Graziano da Silva a adaugat:

“Revolutia verde a secolului trecut a marit in mare masura capacitatea mondiala de a ne hrani, dar acum avem nevoie de o revolutie durabila. Aceasta include abordarea problemelor sistemelor agricole cu resurse mari si cu resurse intensive care impun costuri ridicate pentru mediu. Solurile, padurile, apa, calitatea aerului si biodiversitatea continua sa se degradeze. Trebuie sa adoptam sisteme alimentare durabile si productive care sa ne ofere o hrana sanatoasa si nutritiva, pastrand in acelasi timp mediul si biodiversitatea”.