Pasi pentru autorizarea alimentelor noi, din perspectiva modificarilor la Regulamentul (UE) 2015/2283

EFSA recomanda solicitantilor sa utilizeze lista de verificare a exhaustivitatii si tabelele rezumative in timpul pregatirii unui dosar tehnic privind alimentele noi pentru a se asigura ca sunt indeplinite criteriile de completare a datelor pentru evaluarea riscurilor, arata Dr Daniela Nuta, expert la Ministerul Sanatatii in domeniul Alimente si Ingrediente Alimentare Noi – Institutul National de Sanatate Publica, in cadrul unei prezentari intitulate MODIFICARI LEGISLATIVE – ALIMENTE NOI – sustinute in cadrul evenimentului organizat de echipa Ro.Aliment, ”Etichetare.Siguranta.Etica” 2018, ce avut loc la Bucuresti intre 21 si 22 noiembrie.

”Pentru autorizarea unui aliment ca aliment nou, este necesar ca evaluarea consumului uman la un la nivel semnificativ inainte de 15 mai 1997 sa ia in calcul daca produsul in cauza este parte a unei diete normale in populatia generala sau a fost utilizat numai de anumite grupuri sau daca acesta este utilizat numai intr-o categorie specifica si limitata de alimente”, arata Dr Daniela Nuta, expert la Ministerul Sanatatii in domeniul Alimente si Ingrediente Alimentare Noi – Institutul National de Sanatate Publica.

Utilizarea exclusiva in suplimentele alimentare inainte de 15 mai 1997 nu ar fi considerata ca si “consum uman la nivel semnificativ“. Ar fi necesara autorizarea doar daca alimentul/ingredientul alimentar ar fi utilizat in alte produse decat suplimentele alimentare.

Criteriul consumului uman la un la nivel semnificativ inainte de 15 mai 1997 nu se aplica daca alimentul in cauza a fost supus procesarii suplimentare; daca procesarea altereaza compozitia sau alimentul este produs dintr-o noua sursa/nou proces, ar putea intra in domeniul de aplicare al regulamentului privind alimentele noi, de exemplu, extractele specifice de plante, ciuperci, alge sau microorganisme daca nu au mai fost utilizate pentru consum uman ca atare, chiar daca sursa materiala este consumata pe scara larga. Ar trebui luat in considerare si tipul extractului (un extract apos ar putea fi clasificat diferit fata de un extract obtinut prin utilizarea altui solvent).

De asemenea, daca un fruct este considerat a fi aliment, dar daca frunzele, coaja sau crusta nu au mai fost consumate ca alimente ar fi necesara autorizarea conform regulamentului privind alimentele noi.

Pentru a vedea intreaga prezentare click aici