Protectie sporita impotriva substantelor chimice

Principalele norme UE privind substantele chimice, cuprinse in regulamentul REACH, au imbunatatit in mod semnificativ protectia sanatatii cetatenilor europeni si a mediului inconjurator, in paralel cu promovarea unor metode alternative la testarea pe animale.

Pe aceasta baza, Comisia a propus luni, 5 martie, o serie de actiuni pentru a facilita si mai mult punerea acestora in aplicare.

Comisarul pentru piata interna si industrie, Elżbieta Bieńkowska, a declarat: „Regulamentul REACH este cea mai avansata si mai cuprinzatoare legislatie privind substantele chimice din lume; multe alte state au urmat exemplul UE in ceea ce priveste reglementarea substantelor chimice. In prezent, industria din UE produce substante chimice mai sigure pentru cetateni si pentru mediu. Trebuie sa valorificam acest succes si sa ne asiguram ca producatorii din UE nu se confrunta cu dezavantaje concurentiale fata de producatorii din afara UE, in special asigurandu-ne ca bunurile importate respecta normele UE privind substantele chimice.”

Printre rezultatele concrete ale REACH se numara:
• imbunatatirea sigurantei produselor pentru consumatori, lucratori si mediu, prin masuri pentru interzicerea substantelor chimice nocive sau inlocuirea celor mai periculoase substante („substante care prezinta motive de ingrijorare deosebita”) prin alternative mai sigure;

• testarea care nu recurge la animale, prin utilizarea de metode alternative, pentru dezvoltarea carora Comisia a alocat aproximativ 40 milioane de euro in perioada 2012-2016;

• un ansamblu de date cuprinzator privind securitatea chimica pe piata unica a UE, fiind colectate informatii cu privire la peste 17.000 de substante in 65.000 de dosare de inregistrare a principalelor substante chimice fabricate si utilizate in UE.

Actiunile concrete propuse pentru imbunatatirea punerii in aplicare a regulamentului includ: imbunatatirea calitatii dosarelor de inregistrare prezentate de companii, simplificarea procesului general de autorizare si asigurarea de conditii de concurenta echitabile intre companiile din UE si cele din afara ei. De asemenea, este urmarita asigurarea unei coerente mai bune a regulamentului REACH cu legislatia privind protectia lucratorilor si cea despre gestionarea deseurilor.

Etape urmatoare
Comisia va discuta rezultatele si actiunile ce urmeaza celei de-a doua revizuiri a regulamentului REACH cu Parlamentul European, statele membre si cu partile interesate in cadrul unei conferinte publice, planificata pentru luna iunie 2018.

Context
REACH este Regulamentul european privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice. Acesta a intrat in vigoare in 2007, inlocuind fostul cadru legislativ privind substantele chimice in UE, care a fost instituit la sfarsitul anilor ’60 si in anii ’70. In principiu, regulamentul REACH se aplica aproape tuturor substantelor chimice.