Ridicarea la standarde internationale a produselor traditionale

Centenarului romanesc i-a fost dedicata a treia editie a Expo-Conferintei RO. Aliment, iar dintre subiectele programate si discutate nu putea lipsi o tema strans legata de frontispiciul evenimentului: produsele traditionale.

Subiectul a fost moderat de Dana Pop, consultant in industria alimentara si a abordat conditiile de aducere a produselor traditionale la standarde internationale. Au fost scoase in evidenta importanta acreditarii produsului traditional si anumite conditii impuse procedurilor de productie si comercializare, cadre legale impuse de Ministerul Agriculturii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

“Este de salutat ca la compartimentul Politici de Calitate a fost creat un ghid de bune practici, privind atestarea produselor traditionale care arata ce ar trebui sa cuprinda caietul de sarcini pentru produsul traditional, procedura de atestare si inscrierea in Registrul National pentru Produse Traditionale, document ce poate fi consultat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Pentru ca un produs sa fie atestat si sa intre in acest registru trebuie sa fie obtinut din materii prime locale, sa aiba un proces de fabricatie manual de prelucrare si sa confirme un mod de lucru traditional”, a mentionat Dana Pop, dupa prezentarea publica a Registrului National pentru Produse Alimentare, unde sunt inscrise in prezent 711 atestate, la nivel national.

Producatorii vor fi controlati de reprezentantii MADR, prin structurile teritoriale (in baza unui plan de inspectii si control anual, in urma unor sesizari sau oricand se impune), Ministerul Sanatatii si ANPC, care controleaza conditiile de comercializare si conformitatea etichetei. Nu poate fi scos pe piata un produs traditional sau cu caracteristici traditionale, daca producatorul nu detine documentele necesare, nu este inregistrat si autorizat.

ANSVSA este prima institutie care va emite documentul de inregistrare sau autorizare. Robert Chioveanu, sef serviciu in cadul autoritatii, a tinut sa sublinieze:

“Am fost auditati de Comisia Europeana, iar ei au confirmat, cu conditia sa primeasca informatii despre eventualele schimburi comerciale internationale in Uniunea Europeana si daca produsele respecta criteriile microbiologice. In aceste conditii am impus obligativitatea introducerii in caietul de sarcini a tuturor documentelor, in functie de activitatea operatorului. Deci, producatorii nu pot cere atestatul din partea Ministerului Agriculturii, daca nu sunt autorizati si atestati. Cei care sunt atestati pentru schimburile intracomunitare, deci respecta cerintele specifice Regulamentului 853/2004, pot derula activitati de export si schimb intracomunitar cu produse traditionale atestate”, a incheiat reprezentantul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.