Rosiile romanesti naturale nu sunt atragatoare pentru hipermarketuri

Producatorii ar fi putut livra saptamanal, inca din perioada 21 – 27 mai, sase tone de rosii romanesti si 20 de tone de cartofi, insa legumele nu ajung la consumatori din cauza problemelor de desfacere, sustine Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie Integrata, intr-un comunicat remis luni AGERPRES. Potrivit sursei citate, fasolea galbena, varza si castravetii romanesti sunt deja in hypermarketuri.

“Din punct de vedere al hypermarketului, rosiile romanesti sunt mai zemoase, ceea ce inseamna ca rezista mai putin si este mai sensibila la manevrare decat rosiile provenite din import. Din ce am discutat cu colaboratorii de la “Tara Mea”, de exemplu, tot ce le livreaza cooperativa sunt produse fara pesticide, fara conservanti, probabil cu preturi usor mai mari decat cele din import”, a spus Stefan Nicolae, secretar general UNCAPI.

Din pacate, majoritatea producatorilor agricoli intampina greutati in valorificarea productiei, pentru ca marile retele de hipermarketuri inca nu au o strategie de preluare a productiei realizate. Productia de fructe si legume, care a avut foarte mult de suferit din cauza problemelor de clima, a beneficiat totusi de sprijinul MADR, mai ales cu Programul Tomata, sprijin financiar care face ca productia de rosii romanesti sa inregistreze o crestere substantiala fata de alti ani.

hipermarketuriOrganizatia atrage atentia asupra faptului ca fermierii romani produc legume, dar vand dezorganizat. Pe de alta parte, producatorii sufera inca la capitolul organizare si asociere si se multumesc cu un profit care sa le asigure “traiul decent”, respectiv cantitati mai mici la un pret mai mare, afirma UNCAPI.

“De multe ori cumparam cantitati mai mari de rosii, cartofi si alte legume perisabile decat comanda pe care o avem la Kaufland ca sa ii ajutam pe micii producatori sa ruleze marfa si sa creasca. Dar nu asta e problema. Problema reala este ca am putea livra mult mai mult la raft, dar legumicultorii se indreapta catre traditionala piata, pentru ca nu-i baga nimeni in seama – lucru absolut firesc, de altfel. Daca nu invatam sa lucram cat mai organizat, prin cooperative si asociatii, nu avem cum sa crestem si sa ne recastigam piata, deci ramanem cu asa-zisul potential”, a avertizat Florin Burculescu, presedinte Cooperativa Tara Mea.

La randul sau, Stefan Nicolae a subliniat ca solutia este “sa lucram impreuna – producatori/legumicultori, cooperative agricole, retaileri si MADR – la solutii pentru produsele romanesti, pentru ce se produce in tara noastra. In primul rand sa intelegem ca e vorba si de siguranta alimentara, apoi de impactul pe care il putem avea in bugetul tarii, valorificand astfel potentialului agricol al Romaniei.”

Cooperativele inscrise in Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie Integrata au afaceri de 40 de milioane de euro in cele mai importante ramuri din agricultura.

Sectoarele in care activeaza sunt: sectorul vegetal, legumicol, cresterea pasarilor si productia de oua, cresterea ovinelor si caprinelor, procesarea si productia de lapte si a produselor din lapte, precum si vanzarea produselor agroalimentare.

UNCAPI cuprinde trei mari cooperative, o asociatie a crescatorilor de ovine si caprine si aproximativ 400 de fermieri. In acest moment, toate cooperativele care sunt inscrise in UNCAPI colaboreaza intre ele.