Se preconizeaza un an agricol slab. De castigat au cei care au mizat pe orez si rapita.

Ultima prognoza realizata de Comisia Europeana indica productii slabe pentru Romania la principalele culturi agricole comparativ cu anul trecut. Singurele cu randamente mai bune la hectar vor fi orezul si rapita.

Orezul si rapita sunt singurele culturi cu randamente mai mari anul acesta comparativ cu 2017, indica ultima prognoza a Comisiei Europene. Aceasta in conditiile in care 2017 a fost un an agricol bun, dar iarna tarzie a periclitat culturile care vor rodi in acest an.

Potrivit documentului citat, fermierii care au mizat pe orez ar putea obtine 3,23 de tone la hectar, cu 1% peste productia medie a anului trecut si cu 26% mai mult decat media ultimilor cinci ani. Chiar si asa, productia va creste mai putin decat media europeana (plus 3,2%), in conditiile in care Ungaria, Spania si Austria vor ajunge la randamente cu 165%, 61% si respectiv 29%. Cea mai mare productie la hectar va fi anul acesta in Suedia, de 6,2 tone.

Cultura de orez in Romania apartine italienilor
In 2016, conform ultimelor date ale Ministerului Agriculturii, in Romania s-au cultivat aproximativ 9.000 de hectare cu orez, in usoara scadere fata de 2015, iar productia a fost de 42,9 mii de tone. Cele mai mari exploatatii cultivate cu orez sunt, in cazul Romaniei, renascute cu ajutorul investitiilor straine din fostele orezarii comuniste.

Astfel, cele mai mari productii sunt concentrate la Stancuta, judetul Braila, unde opereaza pe o suprafata de peste 5.000 de hectare, sub brandul Padova Agricultura, grupul italian Roncato. De asemenea, Riso Scotti, cel mai mare cultivator de orez de pe teritoriul Europei, exploateaza in jur de 4.000 de hectare in Ialomita.

De asemenea, Orezul Latinu Srl si Green Harvest Invest, detinute de CL Agricultural Investments Limited din Marea Britanie si familia Concina din Italia (Angelo si Roberto) exploateaza in jur de 3.000 de hectare, Orezul Latinu avand si aproximativ 1300 de hectare cultivate cu orez, porumb, grau si floarea-soarelui organice.

Rapita va aduce randamente cu aproximativ 2% mai mari
Randamente mai bune fata de anul trecut ar putea avea si cultivatorii de rapita, specialistii Comisiei Europene prognozand un plus de 1,9% la fiecare hectar, pana la 2,92 de tone. In UE, productia medie va fi undeva la 3,3 tone la hectar, cu 2,6% peste media anului anterior. Cele mai bune randamente le au fermierii din Belgia (4,46 tone la hectar) si Danemarca (3,9 tone la hectare).

Cod rosu pentru principalele culturi
In ceea ce priveste celelalte culturi, Romania ar putea raporta o scadere a randamentului la productia de grau cu 1,5% fata de anul trecut, la orz cu 4,1%, la triticale cu 1,8%. Aceasta din cauza faptului ca perioada de iernare a culturilor de iarna a persistat mai mult decat de obicei urmare a sfarsitului extraordinar de rece al lunii februarie.