Agenția de cercetare a pieței Mintel a dezvăluit la Food Ingredients Europe (FiE) că există o cerere puternică pentru noi ingrediente în întreaga Europă, relatează publicația Food Bev.

Potrivit ultimelor studii ale Mintel, 41% dintre italieni, 38% dintre polonezi, 35% dintre germani, 32% dintre francezi și 21% dintre consumatorii spanioli spun că își doresc să se bucure de noi experiențe în ceea ce privește ingredientele.

Apetitul consumatorului pentru nou este puternic și, potrivit lui Mintel, există patru ingrediente cheie care se așteaptă să exceleze în 2018: ciupercă chaga, făina de banană verde, cânepa și algele albastre.

Ciuperca chaga

Potrivit cercetării Mintel, interesul pentru ingredientele cu funcționalitate naturală este ridicat, și, prin urmare, ciuperca chaga se bucură de un nou interes. 73% dintre consumatorii germani sunt de acord că beneficiile pentru sănătate ale alimentelor naturale, cum ar fi fructele și legumele, sunt preferabile față de beneficiile adăugate ale alimentelor funcționale.

Între timp, 48% dintre consumatorii spanioli au utilizat un nou produs cu îmbunătățiri funcționale care conține antioxidanți.

Vorbind la FiE, analistul american al Mintel, Emma Schofield, a declarat: „Cunoscută în mod tradițional ca o ciupercă medicinală, ciuperca Chaga constituie una din sursele bogate de beta-glucani, antioxidanți și anumite vitamine B. Chaga în mod convențional se prezintă ca o pulbere fină, folosită pentru prepararea unei băuturi care seamănă cu ceaiul sau cafeaua. Mai recent, însă, chaga a fost utilizată în băuturi răcoritoare, suplimente alimentare și produse de îngrijire a sănătății.”

„Brandurile care doresc să se orienteze spre utilizarea ciupercii chaga pentru a-și îmbunătăți produsele pot accentua proprietățile adaptogene ale acesteia (de reducere a stersului). Termenul adaptogen nu este recunoscut din punct de vedere legal sau științific, dar înțelesul său este acela de a prezenta o substanță ca având proprietăți care poate ajuta corpul să facă față mai bine stresului mental sau fizic.”

Făină de banane verzi

Glutenul a fost împins în centrul atenției în ultimii ani, din cauza creșterii numărului de persoane care prezintă sensibiliate sau intoleranță la gluten. Prin urmare, produsele fără gluten se află în prezent în plină expansiune.

Potrivit datelor din Baza de date globală despre produse, 12% dintre produsele de panificație lansate în Europa în cursul acestui an (până în septembrie 2017) au fost produse fără gluten, de la un procent de doar 6% pentru perioada comparabilă a anului 2013.

Făina de banane verzi se află într-o poziție privilegiată pentru a profita de această tendință, utilizarea acesteia în produse alimentare și băuturi „începând să decoleze”.

Schofield a declarat: „Bananele verzi sunt pur și simplu banane galbene necoapte. Cu toate acestea, dintr-o perspectivă nutrițională, acestea sunt foarte diferite. Făina de banană verde este lipsită de gluten și bogată în amidon, rezultând astfel un produs bogat în fibre, fără E-uri (clean label); o făină fără cereale.”

Cânepa

Semințele de cânepă conțin micronutrienți cum ar fi vitamina E și acizii Omega 3. Aspirațiile pentru un stil de viață mai sănătos și mai curat stimulează consumatorii să includă în dietele lor mai multe legume, nuci, semințe și cereale. Mai mult de unu din patru consumatori din Germania (28%) spun că includ mai multă proteină în dieta lor comparativ cu un an în urmă, în timp ce 23% spun că includ în hrana zilnică mai multe alimente vegetariene, cum ar fi burgerii de soia și cârnații vegetarieni.

Schofield a declarat: „Semințele de cânepă au fost ignorate pentru o lungă perioadă de timp, dar se spune că ingredientul conține un set complet de aminoacizi și un conținut similar de proteine totale ca și soia. Totodată, cânepa conține micronutrienți cum ar fi vitamina E și acizi omega 3. Ca rezultat, cânepa este în curs de a fi adoptat în tot mai multe rețete de produse ca un ingredient de tipul clean-label pentru alimentele ce includ proteină vegetală, în cele fără proteină animală sau de soia, precum și în alimentele cu conținut bogat de proteine.”

Algele albastre

Dacă gustul alimentelor reprezenta odată o prioritate în ceea ce privește inovația, explozia social-media a stimulat o creștere a inovațiilor șocante. Ca urmare, culorile, în special culorile naturale, primesc o atenție sporită, în acest context.

„Cu excepția câtorva exemple, cum ar fi brânza albastră și afinele, culorile albastre nu sunt asociate pozitiv cu alimentele și băuturile”, a adăugat Schofield. „Cu toate acestea, mai multe alimente colorate în albastru încep să apară. Superalimentul spirulină asigură o opțiune de culoare sănătoasă și poate fi utilizată pentru a oferi culoarea albastră în mâncare și băuturi. Spirulina albastră este din ce în ce mai folosită în sucuri presate la rece, pulberi de proteine și chiar latte-uri.”