Home Actualitate Alertă de la ONU: Numărul bolilor transmise de la animal la om...

Alertă de la ONU: Numărul bolilor transmise de la animal la om e în creştere

0
June 11, 2020, Ramat Gan, Israel: Veterinary professionals examine and care for a Kuhl's Pipistrelle Vesper Bat in the triage clinic at the Israel Wildlife Hospital. Situated inside the Safari Zoological Center in Ramat Gan, the hospital staff and volunteers are seeing a surge of incoming wild animals as Israelis released from COVID-19 lockdown flock to nature, perhaps causing damage but also rescuing hundreds of injured animals.,Image: 530278197, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Organizația Națiunilor Unite (ONU) atrage atenția că numărul bolilor transmise de la animal la om e în creştere și că doar în ultimul secol ne-am confruntat cu 6 mari pandemii de coronavirus, potrivit BBC, citat de Mediafax.

ONU avertizează că Zoonoza sau bolile zoonotice (infecţiile care se transmit de la animal la om) vor fi într-o continuă creştere dacă fauna sălbatică şi mediul înconjurător nu sunt protejate.

Experţii ONU sunt de părere că evoluţia COVID-19 este cauzată de cererea foarte mare de proteină animală, de agricultura nesustenabilă, dar şi de schimbările climatice pe care le putem observa tot mai des.

Ignorarea bolilor zoonotice duce la moartea a 2 milioane de oameni în fiecare an, conform experţilor ONU. Tot ei mai spun şi că boala COVID-19 va costa economia mondială 9 triliarde de dolari, în următorii doi ani.

Observații asupra transmiterii bolilor zoonotice

Un raport realizat de ONU şi Institutul Internaţional de Cercetare Livestock arată că boala nu se transmite automat de la animal la om. Transmiterea este favorizată de degradarea mediului natural înconjurător: degradarea pământului, exploatarea faunei sălbatice, extracţia resurselor naturale şi schimbările climatice etc.

„De-a lungul ultimului secol, ne-am confruntat cu cel puţin şase mari pandemii de coronavirus”, afirmă Inger Andersen, subsecretar general şi director executiv al Programului de Mediu ONU.

 

„În ultimii douăzeci de ani şi înainte de COVID-19, bolile zoonotice au cauzat un dezastru economic de 100 de miliarde de dolari”, a adăugat Andersen.

 

Oficialul ONU atrage atenţia asupra faptului că „în fiecare an, în zonele slab dezvoltate financiar, unde oamenii au un venit mediu sau foarte scăzut, mor două milioane de oameni din cauza ignorării bolilor zoonotice ca antraxul, tuberculoza bovină sau rabia”.

Producția de carne a crescut cu 260% în ultimii 50 de ani

Inger Andersen subliniază şi cererea crescută de proteină animală şi afirmă că producţia de carne a crescut cu 260% în ultimii 50 de ani.

„Am intensificat procedurile agricole, am extins infrastructura şi am exploatat resursele naturale, toate cu costul faunei sălbatice”, a spus Andersen.

 

„Barajele, sistemele de irigaţie, fermele industriale au legătură cu 25% dintre bolile infecţioase de care suferă oamenii. Călătoritul, transportul, lanţurile de producţie alimentară au şters pur şi simplu graniţele, iar distanţa nu mai există. Schimbările climatice nu au făcut decât să contribuie la răspândirea patogenilor”, a explicat oficialul ONU, Inger Andersen.

Concluziile raportului ONU

Raportul realizat de ONU împreună cu Institutul Internaţional de Cercetare Livestock oferă şi soluţii pentru dezvoltarea unor strategii guvernamentale prin care viitoarele pandemii sau epidemii pot fi prevenite. Câteva exemple de soluţii eficiente ar fi următoarele:
● Stimularea activităţilor agricole sustenabile;
● Îmbunătăţirea biodiversităţii;
● Investiţiile în cercetările ştiinţifice.

„Ştiinţa arată clar că dacă vom continua să exploatăm fauna sălbatică şi să distrugem
ecosistemul, ne putem aştepta la boli zoonotice care vor continua să apară”, explică Andersen.

„Dacă ne dorim să prevenim pandemiile viitoare, ar trebui să avem mai multă grijă de mediul înconjurător”, adaugă oficialul ONU.

Sursa: Mediafax

Skip to toolbar