APIA vrea sa controleze prin satelit o parte din cererile fermierilor pentru acordarea subventiilor

0
406
grâu

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si-a propus sa cumpere servicii de control prin teledetectie (satelit) pentru cererile depuse de fermieri la acordarea platilor, contractul fiind estimat la 8,85 milioane de lei, fara TVA, cu o durata pana la 1 august 2017.

Suprafata generala propusa pentru control prin teledetectie este de aproximativ 30.000 kilometri patrati, repartizata in toate judetele tarii, informeaza profit.ro.

“Intrucat termenul de realizare a proceselor anuale de verificare a solicitarilor de sprijin pe suprafata din cadrul fluxului anual de activitati ale APIA este relativ scurt, verificarile trebuie sa fie realizate intr-o modalitate foarte eficienta si in perioada programata. Gestionarea solicitarilor de sprijin pe suprafata include intregul flux de lucru al Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), incepand cu primirea dosarelor de solicitari de sprijin, procesarea solicitarilor, prelucrarea datelor, realizarea de controale administrative si controale pe teren, pana la executarea platilor. APIA a decis sa foloseasca pentru controlul cererilor de sprijin depuse de fermieri, atat controlul prin masuratori clasice pe teren, cat si controlul prin teledetectie, in vederea acordarii platilor conform legislatiei in vigoare”, se arata in caietul de sarcini al licitatiei.

Institutia estimeaza ca 85.000 de fermieri vor putea fi controlati prin teledetetie (CwRS) in acest an.

APIA3“Scopul controlului prin teledetectie este acela de a controla suprafata, categoria de folosinta, cultura agricola si respectarea eco-conditionalitatii pe parcelele agricole incluse in  cererea de sprijin. Foto-interpretarea asistata de calculator (CAPI) corelata cu prelucrarea imaginilor satelitare, reprezinta activitatea principala a CwRS, atat pentru verificarile asupra culturii, cat si pentru cele privind eligibilitatea suprafetei. In cazul in care verificarea culturii are la baza o clasificare automata, toate parcelele declarate care nu au fost clasificate automat fac, de regula, obiectul CAPI”, se mai spune in caietul de sarcini.

APIA functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii. Incepand cu 1 ianuarie 2007, APIA deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA).

APIA4Subventiile sunt acordate sub forma de plati directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) si in cadrul masurilor de piata pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC).