Home Actualitate Ce produse au consumat românii în timpul pandemiei

Ce produse au consumat românii în timpul pandemiei

0

Un nou sondaj de opinie realizat la comanda unui producător de margarină a relevat că 92% dintre respondenți au gătit în timpul epidemiei de coronavirus, transmite Mediafax.

Totodată, 20% dintre participanți au afirmat că au comandat mâncare și peste 40% au mâncat mai multe fructe și legume. 31% dintre cei chestionaţi şi-au făcut pâine acasă şi tot atâţia prăjituri şi torturi.

68% dintre respondenţi au spus că au petrecut o oră sau mai mult în bucătărie pentru a găti şi doar 32% susţin că au pregătit mese în doar 15-30 de minute.

Potrivit sondajului, oamenii intenţionează să-şi păstreze obiceiurile alimentare în situaţia actuală, mai mult de jumătate dintre respondenţi (53%) spunând că vor continua să cumpere aceeaşi cantitate de produse de la aceleaşi mărci preferate. Doar un sfert sunt hotărâţi să cumpere mai puţin, dar rămân în continuare la produsele şi brandurile în care au încredere.

„Pentru perioada studiată, sandvişurile au fost considerate în mare măsură un aliment
ocazional, deoarece 40% dintre respondenţi au pregătit sandvişuri săptămânal. În timpul pandemiei românii au considerat sandvişurile potrivite mai degrabă pentru micul dejun (37%) sau o gustare în timpul zilei (33%). Cu toate acestea, un sfert l-au văzut ca o opţiune pentru orice masă a zilei”, se arată într-un comunicat al Upfield, producătorul brandurilor de margarină Rama şi Becel.

În ceea ce priveşte conţinut sandvişurilor, românii preferă brânzeturile (84%), apoi salamul (67%), iar pentru mai mult de jumătate din respondenţi, legumele sunt întotdeauna parte din sandvişuri. Humusul sau salata de vinete sunt mai bine poziţionate în preferinţe decât carnea şi ouăle.

Margarina reprezintă o opţiune pentru sandvişuri şi sosuri pentru 25% din toţi respondenţii, în timp ce 42% o folosesc pentru prepararea prăjiturilor şi pentru produsele de patiserie. Este apreciată pentru capacitatea sa de a se întinde cu uşurinţă (24%), pentru gust (18%) şi accesibilitate (15%).

„52% dintre persoanele intervievate nu utilizează sau nu au încredere în margarină, deoarece se spune că ar conţine grăsimi trans nesănătoase (41%). Înainte margarina era realizată prin tratament termic şi adăugare de hidrogen, dar datorită inovaţiilor nutriţionale şi tehnologice din anii ’90, uleiurile vegetale hidrogenate au fost eliminate complet din producţie în ultimii treizeci de ani. Conţinutul de acizi graşi trans al tuturor margarinelor comercializate este sub limita prevăzută de Regulamentul EMMI (2g acizi graşi trans / 100 g conţinut de grăsimi)”, se mai arată în comunicat.

„Îngrijorările referitoare la obezitate şi bolile cardiovasculare au crescut interesul public pentru minimizarea consumului de grăsimi saturate şi trans, iar margarinele de tip nou răspund acestor cerinţe, lucru pe care multă lume nu îl cunoaşte. Mai mult, combinaţiile de acizi graşi utilizaţi în formularea margarinelor pot favoriza proporţia dintre acizii graşi omega 3 şi omega 6 în favoarea primilor, care sunt adesea deficitari în alimentaţie. Proporţia sănătoasă este de 1 la 3 sau cel mult 1 la 5, pe când alimentaţia de tip vestic ajunge la un raport de 1:15, după cum arată studiile. Studiile demonstrează că un aport suplimentar de acizi graşi omega 3 reduce substanţial procesele inflamatorii din organism, riscul de boli cardiovasculare, de cancer colorectal şi chiar de cancer de sân”, a declarat dr. Laura Davidescu, medic specialist în Igienă, master în Nutriţie şi Siguranţă Alimentară.

Studiul a fost realizat de Ivox în perioada 15 – 26 mai 2020 pe 1601 respondenţi.

Sursa: Mediafax

Skip to toolbar