Home Actualitate Conflict iminent: legislatie europeana vs legislatie nationala cu privire la tara de...

Conflict iminent: legislatie europeana vs legislatie nationala cu privire la tara de origine

0

La ce-a de-a patra editie a ESE, Cesare Varallo va face o prezentare detaliata si va raspunde la intrebarile legate de  Regulamentul (UE) 2018/775 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 26 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului privind furnizarea de informatii alimentare consumatorilor în ceea ce priveste normele pentru indicarea tarii de origine sau a locului de provenienta a ingredientului primar al unui aliment.

Tema prezentata de renumitul avocat italian Cesare Varallo va examina coexistenta dificila dintre normele nationale de etichetare cu privire la tara de origine si Reg. UE 2018/775 care urmeaza sa intre in vigoare. (lapte si lapte ca ingredient in Italia, Franta, etc… vs Romania). Intrucat o astfel de legislatie acopera aceeasi problema, vor fi inevitabil tensiuni intre normele nationale si regulamentul UE., statele membre ale UE fiind nevoite sa-si adapteze legislatia nationala la o astfel de situatie.

PARTICIPA SI TU LA ESE 2019 – FORMULAR DE INSCRIERE

Regulamentul va intra in vigoare la 1 mai 2020 și va obliga operatorii din sectorul alimentar sa declare originea sau proveniența ingredientelor primare ale unui aliment, atunci când originea sau proveniența produsului finit este trecută pe ambalaj cu revendicari, formulari, semne sau imagini.

Dupa intrarea in vigoare a regulamentului general privind etichetarea in 2014, acesată modificare legislativa va fi a doua ca impact si importanta asupra etichetelor și lanțurilor de aprovizionare din ultimii ani.

Împreună cu prezentarea noilor reguli aplicabile, va exista, de asemenea, o recapitulare a regulilor de etichetare existente despre originea alimentelor la nivelul UE (de exemplu, produse ecologice, miere, carne …) ”

Ca de obicei în cadrul ESE, va exista și posibilitatea alocarii a 20-30 min pentru intrebari pe alte teme legate de etichetare in ambele zile, invitatul evenimentul fiind prezent si in a doua zi de eveniment, cea dedicata suplimentelor alimentare.

Va rugam sa transmiteti anticipat intrebarile dumenavoastra la office@roaliment.ro pentru a-si afla un raspuns cat mai fundamentat, raspuns pe care il veti primi de la Cristian Popa si Cesare Varallo in cadrul sesiunilor de Q&A.

MAI MULTE DETALII DESPRE SEMINARUL INFORMATIV ESE 2019, AICI:

ESE – Etichetare.Siguranta.Etica | Seminarul informativ dedicat alimentelor și suplimentelor

Skip to toolbar