Home Actualitate Coronavirus: „Excelența alimentară ar putea să ajungă în ochiul uraganului”

Coronavirus: „Excelența alimentară ar putea să ajungă în ochiul uraganului”

0

Pe măsură ce autoritățile italiene se luptă să pună sub control focarul de coronavirus și pun la dispoziție un pachet de sprijin pentru afaceri, asociațiile din industria alimentară italiană și reprezentanții sectorului alimentar avertizează asupra impactului potențial asupra domeniului.

O „pauză” în industria alimentară: Federalimentare

Această perturbare reprezintă o amenințare semnificativă pentru performanța producătorilor de produse alimentare în zonele afectate, potrivit asociației industriale Federalimentare.
Într-o declarație, președintele asociației a avertizat că „închiderea” regiunilor de nord ale țării ar putea foarte bine să afecteze produsul intern brut (PIB) – sectorul alimentar fiind în mod special expus.

“Riscul unor blocaje de producție în regiunile nordice după alarma cu coronavirus ar putea impune o frânare a sectorului de producție italian, inclusiv a sectorului alimentar”, a avertizat Ivano Vacondio.
Vacondio a spus că este „încă prea devreme” pentru a evalua amploarea crizei, dar alte companii alimentare privesc evenimentele care urmează cu „mare reținere”.

Federalimentare a calculat că, dacă „creșterea” PIB-ului din aceste regiuni va ajunge la -1%, țara ar rata probabil prognoza OCDE pentru creșterea de 0,3% în 2020.
Acesta este riscul macroeconomic iminent al anului curent, în special având în vedere moștenirea grea a evoluției producției industriale din 2019″, a spus Vacondio. Producția industrială a scăzut cu -1,4% în 12 luni, scăderea accelerând până la -4,3% în decembrie.

„Excelența alimentară ar putea de asemenea să cadă în ochiul uraganului, prin urmare, dăunând întregului sector care până acum s-a dovedit a fi rezistent împotriva tendinței descendente a restului economiei.”

Coronavirusul și securitatea alimentară

Un purtător de cuvânt al Unione Italiana Food, un alt organism al industriei, a declarat pentru FoodNavigator că membrii acesteia urmează sfaturile oficiale și cooperează cu autoritățile pentru a sprijini eforturile de a stopa răspândirea bolii.

“Companiile asociate cu Unione Italiana Food au adoptat toate măsurile de precauție, atunci când au fost solicitate de autorități pentru reținerea răspândirii coronavirusului. Multe dintre ele au instituit, de asemenea, măsuri specifice, cum ar fi munca inteligentă, atunci când este posibil, pentru a crește nivelul de siguranță în rândul angajaților lor. “

În ciuda imaginilor distribuite pe scară largă de rafturi goale în orașe precum Milano, reprezentanții industriei alimentare par siguri că aprovizionarea cu alimente pe termen lung va rămâne stabilă. Rotini de la CNA a declarat că producția din afara zonei roșii continuă ca de obicei – ceea ce înseamnă că deficitul de produse legat de cumpărarea în exces generată de panică nu vor persistă.

În prezent, țara nu se confruntă cu lipsuri de alimente precum pastele și orezul, a continuat el. Cu toate acestea, Rotini a avertizat că, dacă focarul se va răspândi în Italia, ar putea apărea o perturbare mai mare. “Dacă epidemia de coronavirusul va continua să se extindă în toată țara, ar putea exista o posibilă dificultate în asigurarea lanțului de aprovizionare cu alimente, mai ales dacă anumite companii vor fi obligate să își închidă fabricile. În acest context, vor exista creșteri de preț”. 

 

Skip to toolbar