Home Actualitate De ce este improbabila ipoteza transmiterii COVID-19 prin paine

De ce este improbabila ipoteza transmiterii COVID-19 prin paine

0

Restricțiile impuse de carantinare au dus la schimbarea obiceiurilor consumatorilor, arată un nou studiu la care au participat 1200 de persoane din 6 țări diferite (Belgia, Turcia, Rusia,
Polonia, Cehia și România).

Economica.net informează că 66% din respondenți afirmă că au ieșit mai rar din casă să-și
cumpere alimente, traficul în magazine reducându-se astfel la mai puțin de 50% față de
perioada anterioară crizei. Pe de altă parte, 50% dintre respondenți declară că nu și-au
schimbat obiceiurile de cumpărare în timpul crizei, cumpărând aceleași alimente, dar cu o
frecvența redusă.

Impunerea restricțiilor a dus la scăderea vânzărilor de pâine proaspătă

Din cauza frecvenței reduse a sesiunilor de cumpărături, vânzările de pâine proaspătă au
scăzut.

În Belgia, 42% din respondenți au confirmat o teamă generală de a face cumpărăturile la
supermarket comparativ cu 32% care au avut o temere specifică legată de cumpărarea pâinii proaspete. În Turcia procentele sunt identice 53%, în Rusia 20% respectiv 17%, în Polonia 55% față de 42%, în România 40% față de 34%. În România, printre consumatori s-a manifestat o teamă generală de cumpărături în supermarket, în special cei din categoria familii, fără a manifesta temeri speciale legate de pâinea proaspătă.

Studiul a identificat o trăsătură aparte în comportamentul consumatorilor români, care este mai apropiat de cel al belgienilor acum decât de cel al turcilor sau polonezilor, popoare care de obicei sunt mai apropiate de noi ca specific de consum.

Ridicarea restricțiilor de circulație a adus o creștere firească a vânzărilor de alimente proaspete din toate categoriile, inclusiv pâine proaspătă, mai spune Economica.net.

„În acest moment, nu există nici o dovadă că alimentele sunt un canal de transmitere a virusului, ceea ce se aplică și pâinii proaspete din magazine. Pâinea proaspătă pe care o găsim pe rafturile magazinelor este coaptă la o temperatură ridicată, 180 grade, temperatură suficient de mare pentru a elimina orice urmă de posibili viruși. Toată pâinea proaspătă neambalată este expusă în magazine în spatele capacului transparent protector al mobilierului special, mobilier dezinfectat regulat de angajații magazinelor, conform procedurilor. Și trebuie să vorbim, în acest context, și de regulile de igienă pe care și clienții magazinelor trebuie să le respecte constant: să poarte mască, să atingă doar produsele pe care urmează să le cumpere, să folosească cleștii speciali de la raftul de pâine sau mănușile de unică folosință”, a declarat Paul Anghel, Director General Autoritatea pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

Sursa: Economica.net

Skip to toolbar