13.1 C
Bucharest
Monday, April 19, 2021
Actualitate Despre importanța alimentației în contextul COVID 19 invatam de...

Despre importanța alimentației în contextul COVID 19 invatam de la specialistii IBA Bucuresti

-

IBA Bucuresti a colectat cateva informatii relevante despre comportamentul alimentar și regulile igienice de manipulare a alimentelor in contextul actual ar raspandirii virusului SARS-Cov-2. Consumatorii si companiile care activeaza in industria alimentara trebuie sa respecte aceste reguli tot timpul insa pandemia actuala impune sporirea atentiei in ceea ce priveste igiena si dieta.

Dintre măsurile de precauție care se impun pentru reducerea riscurilor de îmbolnăvire și de răspândire a bolii Covid-19 sunt: evitarea locurilor aglomerate, aerisirea zilnică a spațiilor de locuit și de muncă, dezinfecția suprafețelor și igiena măinilor alături de întărirea organismului precum și susținerea sistemului imunitar.

Știm că microorganismele sunt pretutindeni, inclusiv pe și în copul uman. Majoritatea dintre ele sunt folositoare pentru agricultură, pentru industria alimentară, protecția mediului dar sunt și unele microorganisme patogene infecțioase de care trebuie să știm cum să ne ferim.

Microbiomul (microflora sau microbiota) este reprezentat de trilioanele de microorganisme (bacterii, ciuperci, protozoare și virusuri) care colonizează pielea, nasul, sistemul digestiv și plămânii însă cantitatea cea mai mare se află la nivelul colonului şi al intestinului subţire. Microbiomul este chiar etichetat ca un „organ” de susţinere, deoarece joacă roluri-cheie în susţinerea funcţiilor fiziologice din corpul nostru.

La nivel intestinal, microbiomul include cel puţin 1000 de specii diferite de bacterii având peste 3 milioane de gene (de 150 de ori mai multe decât genele umane). O treime din microbiomul intestinal este comună majorității oamenilor, în timp ce două treimi sunt specifice fiecăruia dintre noi, ca o carte de identitate individuală, fiind unică, la fel ca amprenta digitală.

Se cunoaște că un microbiom intestinal sănătos este crucial în crearea unui răspuns la atacul unul microorganisme patogene, infecțioase, precum coronavirus. Epidemiologi de renume au demonstrat rolul microbiomului intestinal în organism, ca răspuns imun la apartiția unei infecţii, precum şi rolul său în prevenirea nu numai a deteriorarii plămânilor (ca în cazul efectului infecțios al coronavirus) ci şi a altor organe vitale.

Epidemiologul genetician profesor Tim Spencer, King’s College London, spune că „aceste răspunsuri imune excesive pot cauza insuficienţă respiratorie şi moarte” și că ar trebui să se aibă în vedere  un “sprijin” mai degrabă decât „stimularea” sistemului imunitar, căci un răspuns imun hiperactiv poate fi la fel de riscant ca unul hipoactiv”. VEZI AICI ARTICOLUL.

Bacteriile intestinale produc mai multe substanţe chimice benefice şi activează vitamina A din alimente, care ajut la reglarea sistemului imunitar. Oamenii de ştiinţă au descoperit că microbiomul intestinal poate să regleze sistemul imunitar. Bacteriile, parte a microbiomului, moderează, de exemplu, nivelurile active ale vitaminei A din intestin, protejând microbiomul de un răspuns imun hiperactiv.

În acest context, prof. Tim Spector consideră că, unele suplimente alimentare pot să „stimuleze sistemul imunitar” iar mâncarea consumată are un impact mare asupra diversității microbiomului intestinal.

„Un microbiom divers este un microbiom sănătos, care conţine multe specii diferite cu rol în imunitate şi sănătate”, spune Spector. „Diversitatea microbiană scade pe măsură ce îmbătrânim şi asta explică modificările pe care le vedem la răspunsurile imune la vârste mai mari, aşa că este necesar să menţinem un microbiom sănătos pe tot parcursul vieţii”

Consolidarea sistemului imunitar

În speranţa descoperirii unui vaccin COVID-19, se caută modalităţi de apărare prin întărirea sistemului imunitar. Cea mai bună modalitate de a creşte diversitatea microbiomului este consumul alimentelor vegetale cu un conţinut ridicat de fibre alimentare și a alimentelor fermentate (produse lactate fermentate, în special probiotice, legumele murate, borș etc.).

Regimul alimentar este considerat o parte foarte importantă a prevenției și tratamentului. O dietă bogată în vitamine, oligoelemente și minerale și un consum zilnic suficient de lichide asigură organismului resursele necesare combaterii efectelor infecțiilor virale.

Alimentele naturale bogate în vitamine ajută la recuperarea rapidă. Sunt recomandate proteinele ușor digerabile: ou, pudre proteice, lapte de migdale, fructe uscate/nuci, alune, supe din leguminoase, iaurturi – care sunt și surse de calciu și probiotice, grăsimi pentru aportul caloric adecvat (ex. avocado), cereale integrale, care sunt surse importante de fibre alimentare și fructe bogate în vitamina C (ex. mere, citrice, kiwi) sau bogate în antioxidanți (fructe de pădure – măceșe, afine, merișoare, coacăze, agrișe, cătină etc.), legume (ex. crucifere bogate în fitonutrienți: varză, broccoli, conopidă, ridichi).

Febra ridicată și tusea persistentă sunt două dintre simptomele majore ale bolii Covid-19. De aceea, hidratarea organismului este esențială, întrucât pierderile de apă se accelerează atunci când apare febra. 75-80% din aportul de apă de care organismul are nevoie, trebuie să provină din lichidele ingerate (apă, ceai, supă) și 15-20% să provină din alimente (fructe și legume sărace în calorii – castraveți, ridichi, spanac și ardei, care furnizează minerale, dar reglează și digestia datorită enzimelor și fibrelor). Consumul de lichide sub formă de băuturi calde (lapte, limonadă și ceaiuri/infuzii din plate), sucuri din fructe și legume (suc de roșii, spanac, morcovi), supe/ciorbe sățioase (supa de ciuperci, supa de pui sau găina, supa de usturoi).

Ceaiurile conferă beneficii multiple: hidratare, detoxifiere, susținerea sistemului imunitar, stimularea funcțiilor organelor interne etc. Cele mai indicate tipuri de ceai sunt ceaiurile din plante medicinale (tei, mentă, cimbrișor, flori de soc, ghimbir, ceapă etc.), preferabil, de consumat fără zahăr. Pentru ameliorarea tusei e recomandat și consumul de siropuri precum: sirop de ridichie neagră, de hrean, de pătlagină, ciuboțica-cucului, muguri de pin, ienupăr. De asemenea, tradițional sunt folosite bomboanele de tuse (mentă, eucalipt, anason). Utilizând în sinergie proprietăţile mierii, ale propolisului şi ale mugurilor de brad, se poate prepara un sirop foarte eficient în tratamentul bolilor căilor respiratorii.

Mierea este folosită frecvent  pentru probleme respiratorii. Chiar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște mierea, ca potențial mijloc de tratament pentru tusea seacă și alte simptome ale bolilor infecțioase la nivelul tractului respirator superior. Mierea poate oferi rezultate bune în atenuarea tusei nocturne și ameliorarea calității somnului așa cum arată un studiu clinic realizat din 2012 (Cohen si colab., Effect of honey on nocturnal cough and sleep quality: A double blind, randomized, placebo-controlled study, Pediatrics) dar și pentru a calma iritațiile la nivelul gâtului. Mierea de lavandă, de cimbru sau cimbrișor dar şi amestecul de miere cu propolis pot fi de real ajutor în recuperarea vocii afectate de o laringită sau o faringită. Mierea crudă – neprocesată termic, conține bacterii benefice din categoria lactobacililor care pot suplimenta flora intestinală al cărei rol în status-ul imunitar al organismului este binecunoscut. Studiile științifice (Watanabe și col., 2014) au arătat, de asemenea, că mierea prezintă activitate inhibitorie asupra virusului gripal.

Polenul recoltat de albine – în stare crudă sau uscată, la fel ca și derivatul său natural păstura (polen fermentat) poate fi utilizat în suplimentarea alimentației, contribuind cu importanți nutrienți (vitamine, minerale, polifenoli, carotenoizi, enzime, în total peste 250 de astfel de compuși) la hrănirea organismului. În plus, polenul reprezintă o sursă naturală de compuși cu acțiune antioxidantă care ajută în caz de oboseală, extenuare (conferind energie), susține sistemul imunitar, vitalitatea și rezistența organismului.

Prin proprietăţile datorate compuşilor flavonoizi, a esterilor acizilor fenolici cu alcooli aromatici şi a uleiurilor esenţiale din fracţiunea volatilă, propolisul poate readuce confortul în cazul proceselor ce afectează caile respiratorii. Propolisul acţionează printr-o stimulare a factorilor imunologici specifici şi non-specifici şi are ca rezultat o creştere a rezistenţei generale a organismului faţă de boală. Dealtfel, propolisul este definit ca substanță de tip „modificator al răspunsului biologic” (BRM – Biological Response Modifier –like substance), întrucât activează celulele sistemului imunitar care produc citokine (Mizrahi și colab., 2014).

Lăptişorul de matcă în stare naturală sau liofilizată – pe lângă bagajul nutrițional (proteine, enzime, lipide, carbohidrați, întregul grup al vitaminelor B) se dovedește util pentru traversarea unor epidemii de gripă sau de infecţii virale acute, dar utilizarea sa trebuie să se facă însă cu prudenţă la persoanele cu antecedente alergice şi mai ales la cele ce prezintă tulburări hormonale.

Există numeroase formule de suplimente alimentare pe bază de produse ale stupului. Cele mai frecvente formule sunt pastele de miere ce înglobează în compoziția lor atât produse apicole (propolis, lăptișor de matcă) cât și diferite extracte din plante medicinale, aromatice și uleiuri esențiale cu acțiune asupra susținerii sănătății sistemului respirator (cimbru, eucalipt, soc, mentă etc.) și adaos de vitamine (în special vitamina C cu rolul de susținere a sistemului imunitar și implicit a sistemului respirator).

Studii recente au demonstrat ca există „nutraceutice” (suplimente alimentare și OTC-medicamente care se vând direct, fără să fie nevoie de prescripție de la medic) care pot contribui la diminuarea inflamației plămânilor (produse de virusuri ARN) sau sunt capabile să susțină răspunsul organismului de tip interferon 1, primul pas în crearea anticorpilor care pot lupta împotriva infecțiilor virale (Mark F. McCarty, James J. Di Nicolantonio, Nutraceuticals have potential for boosting the type 1 interferon response to RNA viruses including influenza and coronavirus. Progress in Cardiovascular Diseases. 2020, Feb. 12).

În condițiile în care nu există un tratament pentru COVID-19, iar tratamentul gripei are limitele sale, Dr. Di Nicolantonio, cercetător la Saint Luke’s Mid America Heart Institute din Kansas afirmă că anumite suplimente alimentare pot fi incluse în strategia de  combatere a bolii, aducând o îmbunătățire a stării celor infectați cu virusuri ARN.

Toate măsurile amintite: tratament antitermic, alimentele bogate în vitamine, hidratarea, la care adăugăm repausul și odihna precum și izolarea de ceilalți, sunt măsuri obligatorii pentru combaterea infecțiilor virale.

„La cumpărături, alegerea alimentelor care susţin un microbiom intestinal sănătos, este mult mai important decât stocarea hârtiei igienice” iar gestionarea sănătaţii mentale, a vă menţine activ fizic şi a dormi suficient, vă ajută să vă menţineţi sistemul imunitar în forma bună. Şi nu uitaţi să vă spălaţi pe mâini!”

(prof. Tim Spector, King’s College London).

DIN ACTUALITATE

Industria produselor lactate – detectarea pierderilor de produse și optimizarea proceselor

Monitorizarea pierderii produselor este esențială în industria produselor lactate. Acest lucru se poate realiza cu o tehnologie avansată și o vizibilitate mai mare a controlului procesului de...

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi a lansat definiția oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale” pentru a...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a promovat celebrul produs din carne apreciat la nivel european, prin mai multe activități...

Din aceiasi categorie

18 martie 2021: Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 privind speciile botanice care conțin derivați se modifică de hidroxiantracen

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2021/468 AL COMISIEI din 18 martie 2021 de modificare a  al Parlamentului European și...

World Wide Fund for Nature (WWF) recomanda consumatorilor sa isi reconsidere dietele

World Wide Fund for Nature (WWF) a făcut apel la guvernul de la Berlin să ia în calcul introducerea...

Lidl și Colruyt adoptă etichetarea amprentei de mediu?

Eco-Score este un sistem de etichetare pentru partea din față a ambalajului dezvoltat în Franța pentru a comunica amprenta...

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi a lansat definiția oficială a ceea ce constituie „un aliment...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Industria produselor lactate – detectarea pierderilor de produse și optimizarea proceselor

Monitorizarea pierderii produselor este esențială în industria produselor lactate. Acest...

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Industria produselor lactate – detectarea pierderilor de produse și optimizarea proceselor

Monitorizarea pierderii produselor este esențială în industria produselor lactate. Acest lucru se poate realiza cu o tehnologie avansată și o vizibilitate...

Nutriția oncologică pas cu pas

Evoluția rapidă a tehnologiei în ultimii ani a schimbat dinamica conversațiilor dintre pacienții oncologici și medici. Amedeo Grigorean, medic...

48% dintre consumatori consideră că ar putea avea un sistem imunitar mai bun

Un studiu efectuat de FMCG GURUS a relevat că 48% dintre consumatori sunt de părere că ar putea avea...

Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate 2021 o editie de succes!

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate s-a desfășurat online, anul acesta, în perioada 24...

Reminder:🔔Pe 30 martie 2021 aflați de la Dr. Trif Dorin cum vă puteți proteja muncitorii!

Ansell vă invită în data de 30 Martie 2021, la webinarul cu tema ''Este ergonomia o temă actuală în...

Prinde discuțiile avizate despre nutriție, nutrienți și sănătate | Ultimele ore de înscrieri

În doar o zi începe Maratonul de Nutriție, Nutrienți și Sănătate, 12 ore de discuții avizate, moderate de specialiști...

AMR 2 zile | Recunoașterea reciprocă a suplimentelor alimentare & noul regulament de siguranță pentru producția de suplimente

Tatiana Onisei, CS II Șef SNPMAPS, în cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Probioticele > importanța pentru sănătate, provocări tehnologice și legislative în punerea lor pe piață

Pe 24 martie 2021, Bianca Tihăuan, cercetător științific Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar