Home Actualitate Etichetele alimentelor sub lupă. Ce este brânza din lapte? Poziția APRIL

Etichetele alimentelor sub lupă. Ce este brânza din lapte? Poziția APRIL

0

În cadrul workshopului „Alimentele – între alegere, înțelegere și realitate”, organizat de revista RO.aliment la Kaufland Alexandria pe 28 ianuarie, un jurnalist a remarcat existența expresiei „brânză din lapte” pe eticheta unui produs. Invitat la workshop, Dorin Cojocaru, Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL, a dat explicații.

„Expresia brânză din lapte este un pleonasm. Conform legislației în vigoare, nu ai voie să denumești brânză sau lapte decât dacă produsul respectiv este 100% din lapte. Dacă este un amestec pe bază de lapte, de exemplu un amestec cu grăsimi vegetale, acela este un produs alimentar, nu brânză/lapte.

Tot în legislație este prevăzut că hipermarketul are obligația de a le poziționa separat la raft. Dacă vedeți margarina lângă unt pe același raft, comerciantul primește amendă. Dacă vedeți băutură pe bază de… lângă lapte, la fel este amendat”, a punctat Dorin Cojocaru, Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL.

O altă întrebare venită din public a fost referitoare la informările de presă când este retras un produs de pe piață. Presa a cerut explicații de ce nu se dau numele brandurilor în anumite cazuri.

„Există diferență mare între rechemare și retragere. Dacă produsul a plecat din hipermarket și a ajuns în frigider, autoritățile dau publicității numele brandului pentru a proteja consumatorul. Dacă producătorul și-a retras singur marca din depozit și nu a ajuns pe raft nu se dă numele brandului. În ambele cazuri, toate evenimentele care apar sunt raportate prin Sistemul Rapid de Alertă. Kaufland ca și celelalte hipermarketuri are un protocol cu ANSVSA care anunță în sistem imediat autoritățile competente. Să nu credeți că dacă incidentul nu apare în presă, acesta nu este verificat”, a explicat Dorin Cojocaru.

Despre campania „Să înțelegem mai bine alimentele”

Campania de informare și conștientizare a beneficiilor consumului inteligent și echilibrat de alimente „Să înțelegem mai bine alimentele” și-a propus educarea consumatorului, apelând la ajutorul celor mai apreciați specialiști ai momentului, pentru ca publicul să redobândească încrederea în alimente.

Organizată de RO.aliment cu sprijinul organizațiilor profesionale APRIL, ARC, ASMP, ROMALIMENTA, APAR, ROMPAN, a IBA București și a partenerilor companii de procesare din industria alimentară, campania „Să înțelegem mai bine alimentele” a debutat în 2019. Campania a constat în organizarea de târguri cu standurile de degustare, informare și vânzare de produse și organizarea workshopului „Demontăm știrile false despre alimente”, la care au fost invitați reprezentanți ai presei, consumatori, reprezentanți ai procesatorilor, nutriționiști, cercetători.

Prima etapă a campaniei în 2020 s-a desfășurat pe 28 ianuarie la Kaufland Alexandria. Pe parcursul workshopului am aflat ce conțin alimentele, cum citim corect o etichetă și cum alegem corect alimentele de la raft de la:

  • Valentina Veronica Mitran Piticu – Vicepreședinte ANPC,
  • Valer Hancaș – Director de Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România,
  • Dorin Cojocaru – Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL,
  • Magdalena Obădan – medic stomatolog INPLANT CONSULT SRL.

Seria evenimentelor de acest gen va continua și în 2020. Pentru a afla programul complet de anul acesta, urmăriți știrile pe www.roaliment.ro.

Skip to toolbar