Actualitate Închiderea piețelor: ce spun sindicatele, retailerii și autoritățile

Închiderea piețelor: ce spun sindicatele, retailerii și autoritățile

-

Închiderea piețelor din spațiile închise de luni, 9 noiembrie, a fost comentată atât de sindicate, retaileri, cât și de autorități.

Ce spun sindicatele

Măsura închiderii piețelor care funcționează în spații închise este „o lovitură nimicitoare” pentru micii producători agricoli, afirmă Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), potrivit Agerpres.

„După un an în care agricultura a fost unul dintre cele mai lovite sectoare ale economiei prin existenţa unei secete fără precedent, (…) acum a venit vremea ca şi micii producători agricoli să primească o lovitură nimicitoare prin închiderea pieţelor agroalimentare. (…) Înaintea acestei măsuri aberante, (…) au plătit cu locurile de muncă angajaţii din sectorul HoReCa şi în mod direct transportatorii şi cei din industria alimentară. Stocurile de alimente create, refuzul şi dezinteresul manifestate de ‘Guvernul meu’ pentru acordarea unor forme de sprijin acestor sectoare au condus la închiderea multor afaceri şi la creşterea numărului de şomeri. Chiar dacă a revenit după declaraţiile iniţiale şi a precizat că este vorba doar despre pieţele care funcţionează în spaţii închise, preşedintele ne demonstrează că nu ştie cum arată pieţele din marile oraşe”, se arată într-un comunicat al Sindalimenta.

Retailerii sunt pregătiți să ofere volume mai mari

Pe de altă parte, Asociația Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) susține că membrii săi sunt pregătiți cu stocuri de alimente și produse de igienă și sanitare pentru eventualitatea în care este înregistrată o creștere a cererii.

Totodată, reprezentanţii AMRCR precizează că magazinele vor rămâne funcţionale, bine aprovizionate şi „nu există motive pentru a lua în calcul constituirea unor stocuri personale suplimentare”.

„Vă informăm că au fost revăzute procedurile de transport şi aprovizionare, se analizează oportunităţi suplimentare pentru produsele şi producătorii locali, precum şi soluţiile de personal în contextul noilor limitări preconizate a intra în vigoare. Facem un apel către toţi consumatorii să ţină seama de condiţiile privind autoprotecţia (purtarea măştii, păstrarea distanţei de siguranţă etc.) şi să respecte indicaţiile personalului de pază şi ordine în ceea ce priveşte accesul în magazine”, se spune în comunicatul citat de Agerpres.

Ce spune MADR despre închiderea piețelor

„Toţi producătorii agricoli de produse româneşti vor avea în continuare acces în pieţe”, dă asigurări ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„În urma unei evaluări punctuale a fiecărei piețe agroalimentare aparținând unităților administrativ-teritoriale, s-a avut în vedere aplicarea unor variante de funcționare, în funcție de specificul pieței: unde sunt piețe închise și se pot rabata pereții, se vor organiza astfel încât să fie deschise; unde este posibil se vor muta mesele alocate producătorilor agricoli în spațiile din proximitatea piețelor; se vor organiza piețe agroalimentare volante, în aer liber, pe alte amplasamente”, mai informează ministrul.

Context

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, prin Hotărârea nr. 52 din noiembrie 2020, instituirea unor noi măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, începând din 9 noiembrie, una dintre ele fiind suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor.

 

 

 

Din aceiasi categorie

Stiai ca.. 1 aprilie (nu este pacaleala) este data la care intra in vigoare limita de acizi grasi trans-nesaturati din alimente?

Uniunea Europeană a stabilit ca nivelul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural...

Etichetarea originii amestecurilor de miere, pe agenda președinției slovene a UE

Slovenia, care va prelua președinția Consiliului UE, în a doua parte a acestui an, și-a propus să facă mai...

EFSA consideră viermi de făină siguri pentru consumul uman

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră viermii de făină siguri pentru consumul uman, deschizând calea pentru ca produsele...

Cum putem face economii prin alegeri inteligente: 3 întrebări esențiale pentru alegerea mănușilor adecvate

Alegerea mănușilor potrivite, care să fie conforme normelor de siguranță în muncă și siguranță alimentară, poate duce la economisirea...
- Advertisement -

Producția de cartofi a scăzut cu 21% în 2020

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că producția de cartofi obținută în 2020 a fost cu aproape...

Save the date – evenimentele RO.aliment în 2021 | 15% discount pentru early booking din luna ianuarie –

🟢 24-25 MARTIE 2021: Maratonul de Nutriție, Nutrienți, Sănătate și Imunitate | ediția 3 | ONLINE | vezi program...

Stirile ultimelor 7 zile

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat...

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar