Home Actualitate Modul de minimizare a acrilamidei în produsele de panificație | acces gratuit...

Modul de minimizare a acrilamidei în produsele de panificație | acces gratuit la stațiile pilot

0

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Bioresurse Alimentare (IBA București) anunță deschiderea a două apeluri pentru a permite accesul utilizatorilor la instalațiile de cercetare, cu scopul de a executa o parte din proiectele de cercetare.

Potrivit site-ului oficial IBA, cele două apeluri se adresează proiectelor care sunt aliniate obiectivelor METROFOOD-RI și care îndeplinesc cerințele tehnice, științifice și etice. Acestea vor primi acces GRATUIT la instalațiile de cercetare.

Primul apel deschis este adresat cercetătorilor angajați în analiza nanoparticulelor din alimente: aplicanților se oferă acces gratuit la instalația TEM din Sciensano – pentru detalii accesați această pagină.

Cel de-al doilea apel deschis are ca scop transferul de cunoștințe științifice precum și găsirea de soluții tehnice pentru operatorii din industria alimentară cu privire la modul de adaptare/îmbunătățire a tehnologiei de procesare a alimentelor pentru a inhiba sau minimiza contaminanții procesării, în special acrilamida, în produsele de panificație.

♦ Alți potențiali utilizatori: autorități oficiale de control al siguranței alimentare, factori de decizie, cercetători, mediul academic și studenți.

♦ Accesul fizic la: stațiile experimentări pilot ale IBA București și laboratoarele lor asociate.

♦ Termen limită pentru a aplica: 30 Septembrie 2020, ora 17.00 CEST / 16.00 ora României.

♦ Unde? Nodul național METROFOOD-RO IBA București din Strada Ancuța Băneasa nr.5, Sector 2, București.

♦ Când? Prima sesiune: 9-13 Noiembrie 2020.

De ce este importantă minimizarea acrilamidei?
Companiile procesatoare de alimente au nevoie să monitorizeze, să evalueze și să reducă prezența AA în produsele lor, în cazul în care materiile prime conțin precursorii ei sau sunt aplicate tratamente termice neadecvate, care ar putea duce la creșterea nivelurilor de AA.

Ce activități vor fi prevăzute în proiect?

● Experimente în stațiile pilot: 2 tipuri de făină, 2 tipuri de îndulcitori, 2 tipuri de grăsimi, 2 tipuri de procedee tehnologice (în cazul pâinii), diferite condiții de coacere (timp și temperatură);
● AA din fiecare produs va fi testat în laboratorul Cromatografie al IBA București;
● Evaluarea senzorială a produselor se va realiza în Laboratorul de analize senzoriale al IBA București;
● Se vor interpreta și evalua rezultatele și se vor definitiva concluziile.


Pentru detalii, vă rugăm să consultați anunțul oficial.

Skip to toolbar