Prețul alimentelor la nivel global a crescut pentru a opta lună consecutiv

0
134
alimentelor

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a ajuns la cel mai ridicat nivel din iulie 2014 încoace, după ce în luna ianuarie a consemnat a opta creștere lunară consecutiv. Anunțul a fost făcut de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), potrivit Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie, acest indice a crescut până la 113,3 puncte, de la o valoare de 108,6 puncte în decembrie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 107,5 puncte).

Cerealele, în creștere

În ianuarie, preţurile la cereale au înregistrat o creştere cu 7,1%, după ce preţul porumbului pe pieţele internaţionale a urcat cu 11,2%, datorită achiziţiilor semnificative din China şi a producţiei mai scăzute în SUA. Preţul grâului a urcat cu 6,8% în ianuarie, datorită cererii globale solide şi a majorării taxei la exporturile de grâu rusesc, anunţată de oficialii de la Moscova, a informat FAO.

Conform noilor estimări ale FAO, producţia mondială de cereale în 2020 va fi de 2,744 miliarde tone, faţă de 2,742 miliarde tone cât estima anterior.

Zahărul + 8,1%

Luna trecută, preţul zahărului a crescut cu 8,1%, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,8%, la cel mai ridicat nivel din mai 2012, în urma producţiei mai scăzute de ulei de palmier în Indonezia şi Malaezia.

Preţurile la lactate au urcat cu 1,6% în ianuarie, iar preţul cărnii cu 1%, în urma majorării importurilor de carne de pasăre din Brazilia, după ce gripa aviară a afectat exporturile din unele state europene.