Produsele romanesti vs. politica supermarketurilor

0
1215
branzeturi_3

Nu exista o sedinta a Comisiei de Agricultura fara sa apara discutii aprinse cu privire la proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare. Mai ales ca prezenti la intalnire au fost ieri si reprezentantii retailerilor. Nici la intalnirea de ieri nu s-a votat forma finala a legii supermarketurilor, dar au avut loc schimburi acide de replici intre reprezentantii fermierilor si ai Ministerului Agriculturii pe de-o parte, si reprezentantii retailerilor, de celalata parte a baricadei.

Legea actuala a supermarketurilor ingenuncheaza producatorul roman, implicit si produsele autohtone, in fata hipermarketurilor si a preparatelor venite din import. Tocmai acesta este motivul pentru care exista un proiect de completare a legii 321/2009 pentru ca micul fermier sa reuseasca sa-si vanda marfa pe rafturile marilor magazine.

Am pornit modificarile legii 321, acum doi ani de zile, tocmai de la ideea ca producatorii nationali sa poata fi prezenti in supermarketuri,

a punctat in deschiderea intalnirii, deputatul initiator al acestui proiect, Marin Anton.

Reprezentantii Consiliului Concurentei nu considera de bun augur aceasta modificare, pe motiv ca ar aduce avantaje economice pentru producatorii romani: “Noi consideram ca aceste efecte pozitive sunt doar pe termen scurt, iar pe termen lung putem ajunge la disfunctionalitati in aprovizionare, reducerea ofertei, probleme care ajung in final tot la consumatorul, ca efecte negative. Noi, ca reprezentanti ai CC, suntem pentru protectia consumatorului final”, a declarat Roxana Iliescu, inspector de concurenta in cadrul Consiliului de Concurenta.

Membri din Comisia de Agricultura s-au aratat total impotriva pozitiei reprezentantilor Consiliului Concurentei.

Marin Anton:

Sunt create considerente discriminatorii conducand la avantaje economice pentru producatorii nationali. Da, exact asta dorim prin aceste modificari, ori Consiliul Concurentei este impotriva producatorilor nostri. Daca da, sa o spuna foarte clar.

Atilla Kelemen:

Consiliul Concurentei apreciaza ca astfel de masuri ar fi considerate discriminatorii, conducand la avantaje economice pentru producatorii nationali, in detrimentul altor comercianti. Eu nu cred ca in vreo tara din aceasta Uniune Europeana poate sa apara asa ceva fiindca a doua zi ar fi linsati cei care declara astfel de lucruri.

Mai mult, vicepresedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Atilla Kelemen, crede ca Romania este singurul stat din UE care nu reuseste sa-si ocroteasca proprii producatori: “Toate tarile europene gasesc acele mijloace cu care sa apere producatorul autohton. Asa fac si francezii, si nemtii. Noi lasam capul in jos in fata UE”.

Prezenti la sedinta au fost si reprezentanti ai Asociatiei Marilor Retele Comerciale , cei care au propus chiar abrogarea acestei legi si crearea unei legi noi, tocmai in ideea de a trage de timp pentru a nu intra in vigoare restrictiile impuse hipermarketurilor: “Vorbim despre comercianti, nu se fac referiri la o anumita nationalitate, asa ca noi nu vedem o legatura directa intre amendamentele propuse si promovarea produselor romanesti. Am mai retinut ca Ministerul Agriculturii este in opozitie cu Consiliul Concurentei. Am facut si o propunere: daca aceasta lege se considera ca nu a ajutat indeajuns producatorii romani, sa fie abrogata si sa fie initiat un alt act normativ unde sa se vina cu solutii concrete”.

In replica, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a spus ca scopul acestei initiative legislative este ca producatorul roman sa nu mai piarda in fata retelelor comerciale: “Astazi suntem obligati sa gasim bani sa subventionam niste lucruri pe care piata ar trebuie sa le returneze. Contravaloarea pretului de productie ar trebui returnata de piata, ci nu sa gasim subventii si bani peste bani ca sa putem da subventii. Stiti foarte bine ca doar gugustiucul nu este subventionat in Romania, in rest trebuie sa cautam bani sa reparam ceea ce se intampla intr-o piata nereglementata”.

Concluzia sedintei de astazi a Comisiei de Agricultura a fost trasa de presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van:

Ma tem ca nu avem grija de consumator. Si sa ma explic: indicele pretului de consum publicat de INS la 31decembrie 2015 s-a redus fata de 2014 doar cu 3,8% la toate produsele alimentare. Avand un TVA de doar 9% fata de 24%, practic, pretul la raft s-a redus doar cu 3,8%. Asta inseamna ca reteaua comerciala, indiferent ca e supermarket sau orice alta retea comerciala, preia in pret indiferent de ce se intampla la poarta fermei absolut toate influentele.

Concret, presedintele UCPR a explicat faptul ca la categoriile carne de pasare si oua de consum, producatorii au redus preturile cu 10% in medie pe an, ieftiniri care nu s-au vazut la raft, adica in buzunarul consumatorului roman.