Alimente pentru bebelusi: educarea gustului cu condimente

0
155
copii3, neofobie

Compania Sienna & Friends cu sediul in Bruxelles a elaborat sapte referinte pentru amestecurile de plante si condimente pentru copii de la sase luni pana la un an. Ei pot educa gustul inainte de stadiul de neofobie alimentara cu arome adaptate cerintelor fiziologice ale copiilor mici.

Dupa un an de cercetare si dezvoltare, start-up-ul Sienna & Friends incepe sa comercializeze ingredientele sale organice pentru copii mici. Creata in 2018 la Bruxelles, compania a prezentat la Biofach noile sale game de produse ecologice, vegane si fara aditivi. Cea mai originala este o serie de condimente adaptate pentru copii cu varste de la 6 pana la 12 luni pentru a personaliza alimentele facute la domiciliu.

“Din ce in ce mai multi parinti care pregatesc hrana pentru copiii lor, stiu ca este important sa le educe gustul, dar nu stiu cand sa o faca, nici cu ce”, spune Aurélie d’Hulst, unul dintre cei doi fondatori ai companiei. Ea a lucrat cu pediatri si dieteticieni pentru a dezvolta amestecuri de condimente si ierburi pentru diferite feluri de mancare. “Copiii au un sistem gustativ mai sensibil decat al adultilor si de aceea trebuie evitate senzatiile gustative prea puternice.”

“Ceea ce un copil mananca la varsta de doi ani va manca, de asemenea, si la varsta de 20 de ani. Profesionistii din domeniul sanatatii ii sfatuiesc din acest motiv pe parinti sa includa in dieta bebelusilor cat mai curand posibil, anumite gusturi, inainte de aparitia neofobiei alimentare, care poate aparea la un an sau doi”, subliniza  Aurélie d’Hulst.

Ea a elaborat sapte retete pe baza varstei. Primul amestec de condimente vizeaza segmentul copiilor de peste sase luni, fiind un amestec de scortisoara, cuisoare si cardamom. Se adauga la preparatele din fructe, piureuri etc. Pentru copii cu varste mai mari  de opt luni, gama se extinde cu un curry (curcuma-chimion), un ras-el-ranout (chimion-ghimbir), un amestec marocan (chimion-scortisoara), unul italian (oregano-busuioc) si un amestec thailandez (turmeric-anason-ghimbir). Copiii de peste un an pot incerca si un amestec provensal cu usturoi si patrunjel.

Sienna & Friends a dezvoltat, de asemenea, produse elaborate, cum ar fi sosuri exotice (pentru bebelusi cu varste de peste 8 luni) sau ketchup-uri (pentru copii de peste 3 ani), adaosuri dulci si sarate (pentru copii de peste un an), paste imbogatite cu vitamina B1 (pentru varste de peste 10 luni) si supe (pentru mai mult de 6 luni).