Ambalajele ofera mai multa sustenabilitate

0
640

Conform raportului ”Utilizeaza mai Putin Material” (The ULS (Use Less Stuff) Report), in ultimii 20 de ani sectorul productiei de ambalaje a avut ca tinta crearea unor produse mai prietenoase cu mediul, realizarea obiectivului fiind urmarita prin inglobarea de noi cunostinte in domeniile economic, al protectiei mediului si social.

Lucrarea intitulata, “Un studiu asupra eficientei ambalarii si legatura acesteia cu prevenirea cresterii cantitatii de deseuri” realizata in SUA, a constatat ca reducerea greutatii ambalajelor continua sa joace un rol primordial in diminuarea risipei de materiale si a costurilor per unitatea de produs livrat.

Cutii de aluminiu si sticle de bauturi
Robert Lilienfeld, editor al Raportului ULS, a declarat pentru BeverageDaily.com, ca recuperarea ambalajelor in vederea reciclarii joaca un rol tot mai important in efortul de a reduce cantitatile de materii prime si materiale utilizate la producerea amabalajelor si la diminuarea cantitatii de deseuri solide rezultate.

ambalaje_3“Acest lucru este valabil mai ales pentru cutiile de conserve si dozele de aluminiu, pentru recipentele de bauturi fabricate din PETE, HPDE si sticla, precum si pentru cutiile de carton”, a spus Lilienfeld. “Ambalajele mentionate, per total sunt reciclate la o rata de 34,2% in prezent, pe piata americana, fata de 25,7% in 2005. De fapt, nivelul de reciclare al ambalajelor primare este acum egal cu rata de recuperare a deseurilor totale si este si motivul principal pentru care rata totala de recuperare a crescut de la 31,4% in 2005 la 34,3% in prezent.”

In general, impactul asupra mediului al fabricarii produselor alimentare (adica al produselor ambalate) este de pana la 10 ori mai mare decat impactul fabricarii ambalajelor (adica al produselor care ambaleaza). Totodata, raportul a constatat ca eficienta ambalajului este doar o parte a ecuatiei de ansamblu legata sustenabilitate. De exemplu, un ambalaj mai putin eficient, care contribuie insa mai mult la reducerea deseurilor alimentare, la imbunatatirea sanselor pentru diminuarea aportului caloric sau elimina necesitatea de utilizare a unui produs auxiliar (de exemplu, pai, linguri atasate ambalajului etc.) poate fi de fapt o optiune mai buna decat un recipient mai eficient (din punctul de vedere al consumului de materiale si materii prime), dar care nu are o astfel de contributie.

Plastic flexibil & ambalaje reincarcabile
Comerciantii cu amanuntul de bunuri de larg consum si marketerii ar trebui sa incurajeze utilizarea ambalajelor din plastic flexibil (de tipul foliilor) si a ambalajelor reincarcabile. “In timp ce producerea ambalajelor flexibile din plastic pot sa coste mai mult, totusi economiile de combustibil si energie rezultate pe lantul de transport si distributie ar compensa pe deplin respectivele cresteri de cost”, a declarat Lilienfeld.

Marketerii de bunuri de larg consum, comerciantii cu amanuntul si producatorii de materii ar trebui sa-si coordoneze eforturile pentru a creste gradul de reciclare a ambalajelor utilizate pentru produsele lor. Acest lucru este valabil mai ales pentru bauturi de mai mici dimensiuni, cum ar fi apa, bauturile racoritoare si sucurile.

“Recipientii din PETE, HDPE, otel si aluminiu, atat din punctul al valorii, cat si al infrastructurii de colectare si reciclare se preteaza cel mai bine pentru a reduce in mod eficient extractia si prelucrarea materiilor prime ce sunt implicate in fabricarea lor. Consumatorii trebuie sa fie motivati sa aduca aceste ambalaje la containerele de reciclare, iar locurile de colectare a deseurilor ar trebui sa fie usor de gasit.”

ambalaje_5
Raportul arata ca deciziile producatorilor cu privire la solutiile de ambalare alese sunt determinate, in principal de perceptiile consumatorilor si de cerintele acestora legate de stilul de viata. In multe cazuri, acesti factori duc la folosirea unor ambalaje mai elaborate, mai degraba decat la utilizarea unora care sa incorporeze mai putina materie prima. Raportul arata ca, clientii tind sa echivaleze calitatea cu cantitatea.

De exemplu, recipientul unei sticle de apa de 500 ml marca proprie a retelei de supermarketuri cantareste de obicei 8,8 g si are un pret de 0,13 $. Acelasi recipient de 500 ml pentru imbutelierea unei ape de “marca” cantareste in mod tipic 27,3 grame si are un pret de 1,19 $.

Astfel, in timp ce greutatea mai mare a acestuia din urma si pretul mai mare determina o crestere a perceptiei ca ne aflam in fata unui produs de calitate, respectivele caracteristici genereaza si costuri mai mari de mediu si economice pentru societate. Raportul ULS a examinat peste 300 de recipienti, utilizati in 56 de categorii pentru a determina cantitatea de ambalaj necesara pentru a oferi o anumita cantitate de produs.