Danemarca lanseaza eticheta de trei stele la carnea de porc, pentru a indica bunastarea animalelor

0
429

O eticheta pentru carnea de porc, care sa indice gradul de bunastare a animalelor va permite consumatorilor danezi sa aiba o imagine “mai clara cu privire la problema bunastarii animalelor”, considera Consiliul danez pentru agricultura si industrie alimentara (Landbrug & Fødevarer).

Consilierul sef al Landbrug & Fødevarer si seful departamentului pentru productia carnii de porc, Erik Kam preciza ca: “Noua etichetare va incerca sa ofere informatii mai clare pentru consumatori cu privire la nivelul de bunastare a animalelor, fara a mai utiliza fraze.”

eticheta3Noul sistem este de asteptat sa fie introdus in vara anului 2017. Totusi, fermele de porci ar trebui sa adere la cerinte mai stricte decat cerintele legale in vigoare, in prezent, in Danemarca si in UE pentru a se califica in cadrul noului sistem de etichetare, care implica atribuirea de una, doua sau trei stele, a declarat ministerul danez al mediului si a produselor alimentare, care a avut aceasta initiativa.

Printre aceste conditii se numara unele precum acelea ca: “scroafele sa poata circula liber pe tot parcursul procesului de productie; porcii trebuie sa aiba o coada buclata, ceea ce inseamna ca animalele trebuie sa aiba cozile intregi, netaiate sau muscate/smulse de alte animale; agricultorii trebuie sa ofere porcilor un pat de paie proaspete in fiecare zi; porcii trebuie sa aiba mai mult spatiu pe masura ce cresc; iar porcii nu trebuie sa fie transportati timp de mai mult de opt ore”, se arata intr-o declaratie a ministerului.

Stele de aur

Cu cat vor fi mai multe stele, cu atat bunastarea animalelor va fi mai buna, potrivit ministerului.

O stea indica faptul ca au fost indeplinite cerintele de baza ale etichetei – scroafe crescute in aer liber; porci cu cozi ondulate care au beneficiat de mai mult spatiu si de paie proaspete.

Doua stele vor fi oferite atunci cand la cerintele de baza se adauga facilitatea existentei unor spatii mai mari pentru porci. Pentru a primi trei stele, porcii nu ar trebui sa aiba doar mai mult spatiu, ci, de asemenea, si acces la zone in aer liber.

eticheta5Alte organizatii care au participat la punerea in practica a acestei initiative includ Societatea Daneza pentru Bunastarea Animalelor (Dyrenes Beskyttelse), Consiliul danez pentru agricultura si industrie alimentara, compania Danish Crown, retailerul Dansk Supermarked Group, De Samvirkende Købmænd [asociatia de comert pentru bacanii danezi], Danske Slagtermestre [asociatia macelarilor danezi] si retelele de magazine alimentare Lidl si Aldi.

Noua eticheta va mari costurile.

“Costurile suplimentare sunt de asteptat sa fie platite de consumatorii care sunt dispusi sa cumpere carne etichetata”, a declarat Torsten Buhl, CEO al Danske Slagtermestre. “Pentru nivelul unu am calculat un pret suplimentar pentru consumator, de aproximativ 20%,”, a spus el.

Ministerul danez de resort a fost de acord cu aceasta initiativa, precizand insa faptul ca “Produsele cu o stea sunt noi si pot fi produse la un cost suplimentar rezonabil de 15-20%. Produsele organice si cele obtinute de la animale crescute liber [de trei stele] au fost disponibile si pana acum, dar au fost vandute numai in cantitati mici, din cauza pretului lor ridicat “, a spus Torsten Buhl.

In principiu, utilizarea etichetei este facultativa si se refera, in prezent doar la carnea de porc. Ulterior, noua etichetare ar putea fi extinsa si la alte tipuri de carne.