EDA protestează cu privire la „lipsa de orice sens” a etichetelor de nutriție

0
38

Săptămâna trecută, la reuniunea comună a „Grupului la nivel înalt privind nutriția, activitatea fizică” și a „Platformei UE de acțiune cu privire la dietă, activitatea fizică și sănătate” din Luxemburg, secretarul general al EDA, Alexander Anton, a protestat oficial la ceea ce consideră EDA  a fi un „nonsens”, informează Dairy Reporter.

„Pentru a doua oară în acest an, Comisia Europeană a oferit o platformă la nivel înalt unui grup de șase companii multinaționale pentru ca acestea să-și prezinte și, prin urmare, să își promoveze propriul sistem de etichetare nutrițională”, a declarat Anton. „Știu că nu suntem singurii care pun la îndoială acțiunile Comisiei Europeană, care lasă la latitudinea autorităților naționale sau șase companii multinaționale această problemă: în principiu, toate aceste sisteme pot fi foarte sofisticate, dar ele nu se bazează pe toate informațiile științifice relevante despre diete și nu reflectă în nici un fel logica bunului simț.”

„Cu adevărat un non-sens”

Multinaționalele – Coca-Cola, Mars, Mondelez Internațional, Nestlé, PepsiCo și Unilever – promovează modelul de etichetare Evolved Nutrition Labelling (ENL), care utilizează sistemul de etichetare tip semafor. Anton a arătat că sistemele de etichetare nutrițională, în care o băutură răcoritoare dietetică apare ca fiind mai sănătoasă decât laptele, sunt în mod evident un non-sens.

Anton a declarat că a protestat și a cerut Comisiei Europene să oprească orice astfel de sistem, precum sistemul de etichetare tip semafor, utilizat în Marea Britanie și să oprească orice sprijin direct sau indirect pentru orice sistem de etichetare a nutriției care nu trece ceea ce el a numit testul „consumului de băuturi răcoritoare vs. laptele de consum”.

EDA a arătat recent că etichetarea tip semafor nu este adecvată pentru furnizarea de informații privind proprietățile nutriționale globale ale laptelui și produselor lactate.