facebook
Saturday, April 13, 2024
AmbalajeEtichetareEtichetarea obligatorie poate determina schimbarea sistemului alimentar?

Etichetarea obligatorie poate determina schimbarea sistemului alimentar?

-

spot_imgspot_imgspot_img

Cum pot etichetele de durabilitate obligatorii să zdruncine producția de alimente? Cerințele îmbunătățite de etichetare a alimentelor le-ar da putere consumatorilor să „repare” sistemul alimentar?

Etichetarea este o pârghie „slabă”, dar este și „cel mai mic numitor comun” pentru a determina schimbarea, se arată într-un articol apărut pe website-ul FoodNavigator.

Sistemul alimentar este responsabil pentru aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. La nivel global, 70% din resursele de apă dulce sunt utilizate în agricultură. O treime din solurile pământului nu mai sunt productive și 75% din diversitatea culturilor a fost deja pierdută.

În acest context, consumatorii doresc să vadă o schimbare fundamentală în modul în care funcționează sistemul alimentar. Conform studiilor de piață realizate de Nature Friendly Farming Network, 60% dintre cumpărători deja caută detalii legate de metoda de producție pe ambalaj, în timp ce 97% doresc o etichetare mai clară pentru ai ajuta să facă „alegeri pozitive“ și 99% spun că doresc ca alegerile lor să-i sprijine pe agricultori în menținerea biodiversității și în limitarea schimbărilor climatice.

Poate etichetarea într-adevăr să conducă la transformarea sistemului alimentar?

Profesorul Tim Lang de la City University a declarat la Oxford Farming Conference din acest an că etichetarea obligatorie este cea mai „slabă” măsură de politică disponibilă pentru a sprijini tranziția către un sistem alimentar mai puțin dăunător.

„De ce vorbim despre cea mai slabă dintre intervențiile politice, care este etichetarea? Oamenii nu le folosesc de cele mai multe ori, decât dacă au un copil sau au suferit un infarct. Atunci oamenii devin cu adevărat interesați. Este aceasta calea de urmat pentru a schimba sistemul alimentar? ”

Răspunsul, potrivit profesorului Lang, este „nu”. Cu toate acestea, a continuat el, etichetele obligatorii ar putea fi „utile chiar acum”, deoarece Marea Britanie, de exemplu, are ocazia de a profita de Brexit (pe care el l-a caracterizat drept „o glumă de concurență”) pentru „a se familiariza cu etichetarea”.

Descriind etichetarea drept „cel mai mic numitor comun”, expertul în politici alimentare a insistat asupra faptului că este nevoie urgentă de o abordare cuprinzătoare a etichetelor obligatorii care să includă o serie de aspecte, de la bunăstarea animalelor la impactul social și de mediu.

„Etichetarea cu mai multe criterii pentru alimente sau slăbire”, a spus el audienței evenimentului digital.

În schimb, fermierul Martin Lines este mai optimist șicrede că, clienții (consumatorii) pot fi împuterniciți să schimbe sistemul de producție alimentară. Președintele Nature Friendly Farming Network a arătat că primește în mod regulat solicitări de la consumatori care îl întreabă cum pot achiziționa produse sustenabile din cadrul rețelei. „Ei recunosc că fermierii fac lucruri grozave și ei vor să sprijine asta”, a sugerat el.

Actualul amestec de sisteme de etichetare diferite – dintre care niciunul nu este obligatoriu – dezamăgește această bază de consumatori implicați, iar încrederea este din ce în ce mai mult o problemă. „Consumatorul este atât de confuz în acest moment. Și există atât de multă comunicare pe alimentele verzi. Și multe altele urmează în acest domeniu”, a avertizat Lines.

„Știm că etichetarea alimentelor poate aduce cu adevărat schimbări pozitive. Oferă fermierilor recunoașterea produsului, oferă o oportunitate de marketing și construiește încrederea consumatorilor, care trebuie să ne reconecteze cu alegerile lor alimentare. Indiferent de ceea ce vor să mănânce, trebuie să înțeleagă unde este produs alimentul, cum este produs, ce ingrediente are, ce efecte are acest lucru asupra mediului și peisajului. Este pozitiv pentru biodiversitate, carbon sau economiile rurale? ”

Etichetare pentru a depăși decalajul valoare-acțiune?

În timp ce consumatorii spun că sunt interesați de probleme precum bunăstarea animalelor, consilierul pentru politici Defra, Hannah Jordan, a spus că acest lucru nu se traduce întotdeauna în acțiune. „Consumatorii spun în mod constant că le pasă de bunăstare și de mediu, dar acest lucru nu se traduce întotdeauna prin acțiunile lor de cumpărare, iar acesta este decalajul dintre acțiunile valorice. Alți factori intră în joc și sunt implicate compromisuri atunci când consumatorii aleg lucrurile din magazin. Destul de des, prețul, calitatea sau dimensiunea pachetului sunt motivări mai importante înainte de a ajunge la lucruri precum bunăstarea animalelor”, a observat ea.

Jordan a sugerat că situația ar putea fi caracterizată ca un „eșec al pieței”, deoarece accesul restricționat la informații privind amprenta de mediu a producției alimentare înseamnă că este imposibil să se creeze „cerere clară și consecventă” pentru alimente sustenabile, deoarece, în prezent, „nu știi care este cererea”.

„Fermierii care optează pentru sisteme de bunăstare ridicată sau care oferă beneficii pentru mediu nu primesc întotdeauna o primă sau o recompensă pentru produsele lor. De fapt, este foarte dificil pentru ei să se identifice [în fața] consumatorului”, a sugerat Jordan, adăugând că „o reglementare mai strictă a terminologiei” pentru afirmații precum „hrănit cu iarbă” sau „natural” ar putea avea un rol în acest sens.

Alegerile sustenabile mai accesibile prin ajustări ale mediului alimentar se pot realiza prin etichetare obligatorie, precum în cazul etichetării ouălor, de exemplu.

„ Etichetarea obligatorie a fost un factor crucial pentru creșterea vânzării ouălor provenite de la păsări ce beneficiau de o bunăstare ridicată”, a spus ea, remarcând că prețul a scăzut pe măsură ce acestea au devenit mai populare, iar consumatorii puteau înțelege un sistem simplu de clasificare de la baterie, la hambar, la crescătorie în aer liber până la organic. Supermarketurile, a continuat ea, „nu au vrut să fie văzute că promovează” sisteme de bunăstare mai scăzută și și-au ajustat strategiile de stabilire a prețurilor în consecință.

„Decalajul dintre acțiunile valorice ar putea fi redus prin crearea unui mediu alimentar care să faciliteze alegerea consumatorilor de produse care se potrivesc cu valorile lor. Acest lucru ar putea stimula comercianții cu amănuntul să sporească disponibilitatea, accesibilitatea sau oportunitatea”, a spus reprezentantul Defra.

Lines au fost de acord că scăderea cererii de ouă din baterie este un prim exemplu al influenței pe care o poate exercita etichetarea obligatorie. „Știm că un sistem de etichetare obligatoriu a condus la schimbări pozitive. A redus piața pentru sistemul creșterii păsărilor în cuști, despre care consumatorul a recunoscut că nu este cel mai bun pentru bunăstarea animalelor și a mutat opțiunea de cumpărare. Acest lucru ne-a permis, de asemenea, ca fermieri și public, să punem presiune asupra lanțurilor de aprovizionare pentru a-și intensifica acțiunile. Și rezultatele s-au văzut la raft. ”

Combaterea „greenwashing”-ului cu informații credibile

Pe măsură ce standardele de producție mai ridicate devin un subiect de discuție pentru consumatori, riscul de promovare a unor false metode ecologice crește, a avertizat fermierul. De exemplu, Lines a remarcat că „o mulțime de mari corporații” „încercuiesc oportunitatea” în jurul alimentelor regenerative și agriculturii. Și în timp ce ferma proprie a lui Lines a trecut printr-o tranziție de 20 de ani de la producția agro-industrială și către practici care susțin biodiversitatea și ecosistemele, el își face griji că, fără definiții clare, mișcarea regenerativă ar putea fi expusă la promovarea unor false metode ecologice (greenwashing-ul – spălarea verde, numită și „strălucirea verde”, este o formă de marketing în care PR și marketingul verde sunt utilizate în mod înșelător pentru a convinge publicul că produsele, obiectivele și politicile unei organizații sunt ecologice).

Această tendință este deja evidentă în supermarketurile din Marea Britanie unde sunt inventate nume pentru liniile lor de produse, a sugerat Lines.

„Cu excepția cazului în care avem niște valori clar definite în jurul lui, [regenerative] va fi doar [utilizată pentru] greenwashing. Nu va oferi schimbările de care avem nevoie și în ritm. Dar dacă avem aceste standarde, putem conecta fermierii să livreze și să le oferim profit pe piață pentru a face acest lucru. ”

Greenwashing-ul se poate vedea, de asemenea, și în faptul că o serie de companii că își concentrează comunicațiile pe o măsură – mai convenabilă – față de alte probleme. Acest lucru înseamnă că este vital ca etichetarea obligatorie a sustenabilității să țină cont de o serie de probleme, consideră profesorul Lang – ceea ce este foarte departe de situația cu care se confruntă piața astăzi.

„Există sute de abordări diferite, există metode diferite, grupuri de presiune… În prezent există o mizerie, ceea ce în sistemele academice numim cacofonie a politicilor”, a argumentat el.

Defra tocmai și-a încheiat perioada de consultare cu privire la viitorul etichetării privind bunăstarea animalelor și se lucrează pentru a dezvolta un document de politică ca răspuns la Strategia Alimentară Națională, un raport independent supravegheat de Henry Dimbleby.

Profesorul Lang a criticat însă decizia Defra de a invoca bunăstarea animalelor ca pe o problemă de sine stătătoare pentru cerințele obligatorii de etichetare.

„Bunăstarea animalelor asupra mediului, asupra sănătății, asupra comerțului?”

„Este timp sau explozie de multicriteriale. Nu este nevoie să știm despre ingrediente sau surse sau despre mediu sau despre sănătate sau despre problemele de muncă sau despre criteriile sociale sau despre bunăstarea animalelor sau despre problemele etice. Toate contează. Sustenabilitatea înseamnă toate acestea …

„De aceea la COP26 nu am ajuns la niciun rezultat în domeniul alimentar. A fost rușinos că Marea Britanie, în calitate de președinte al COP26, nu a făcut nimic în privința alimentelor și a consumului sustenabil. De ce? Deoarece alimentele reprezintă 20-30% din toate gazele cu efect de seră, ca să nu mai vorbim că domeniu este cel mai mare motor al [pierderii] biodiversității, este responsabil de cea mai mare utilizare a apei, este cel mai mare modelator și încadrator de utilizare a terenurilor și este cel care înregistrează cea mai mare cheltuială pentru majoritatea oamenilor de pe planetă. Să taci în privința asta a fost un semn că politicienii nu au vrut să se implice într-o dispută cu consumatorul.”.

spot_img

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Pășiți către viitorul nutriției, al tehnologiilor alimentare și longevității participând la Expo-Conferința NNS Nutriție, Nutrienți, Sănătate 2024

Facilitarea transferului de cunoștințe pe axa alimentație-sănătate între nutriționiști, dieteticieni, diabetologi, profesioniști din industria alimentară, a suplimentelor alimentare și...

Investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării cărnii de pasăre

Consiliul Concurenţei anunţă publicarea în dezbatere a angajamentelor propuse de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi mai...

Făină, reciclată din deșeurile de măsline, o „revoluție” pentru industrie

Doar 15% din măslină este folosită la prepararea uleiului de măsline. Dar cu tehnologia potrivită, restul de 85% poate...

Cum reformulează KFC clasicele produse fast-food pentru a reduce grăsimile, sarea și zahărul

Într-un efort de a reduce nutrienții problematici din produse, precum și caloriile totale, fast-food-urile și-au fost reformulat mâncărurile. De...

Studiu PwC: Vinul, un campion și un pilon solid al dezvoltarii socio-economice și rurale a UE

Comitetul European al Companiilor Vitivinicole (Comité Vins – CEEV) a prezentat in 20 martie 2024, în Parlamentul European, rezultatele...

Eșec total sau mină de aur? SGR este bun pentru … RetuRO

Din 2018 se vorbea despre introducerea sistemului de garanție-returnare (SGR). În 2020, Mircea Fechet, pe atunci ministru al mediului...

FSA își va reforma procedurile pentru reglementarea alimentele noi

Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie a fost de acord să își reformeze sistemul de reglementare aplicat...

Moldova a prezentat vinul creat de inteligența artificială la Dusseldorf

Vinul creat de inteligența artificială a fost lansat într-o ediție limitată de 150 de sticle și va continua să...

Cazeină în cartofi? Un nou-venit în agricultura moleculară învață plantele să se comporte ca mamiferele

Agricultura moleculară a fost folosită de sectorul farmaceutic încă...

TREND-uri 2024 specifice cărnii la grătar

De la an la an, procesul pregătirii cărnii la...

STUDIU OMS: Cât de sănătoși sunt burgerii ultraprocesați pe bază de plante?

Majoritatea, dar nu toți, burgerii pe bază de plante...

Kemin Human Nutrition and Health îl salută pe Charlie Peng care va ocupa poziția de Country Manager pentru China

Veteran al industriei, el vine cu o bogată experiență de conducere în managementul echipelor interfuncționale și managementul vânzărilor. Kemin Industries,...

Artesana câștigă un Premiu Internațional pentru Tranziție Alimentară, acordat de Carrefour Franța

Vineri, 29 martie 2024, în Paris, companiei și brandului Artesana, i-a fost înmânat premiul International Food Transition Awards. Această...

Retragere de urgență a unor suplimente alimentare japoneze. Au fost înregistrate și decese

A fost confirmat vineri un al cincilea deces legat de suplimentele alimentare cu drojdie de orez roşu (beni-koji) ale...

Responsabilitatea supravegherii sectorului avicol românesc revine ANSVSA

Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deşi producătorii...

Produse din carne de pui cu Salmonella

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) se află în plină campanie de verificare a tuturor produselor din carne de...

Creați băuturi răcoritoare cu suc de fructe, gustoase și mai puțin zahăr

În timp ce consumatorii sunt în căutare de opțiuni gustoase cu mai puțin zahăr, producătorii de băuturi sunt provocați...

Shrinkflation: pierd mărcile clienți în efortul ascuns de a reduce costurile?

Fără prea multă zarvă, mărcile au micșorat dimensiunea unor produse de o vreme, dar consumatorii nu se lasă păcăliți...

Inteligența Artificială schimbă modul de manipulare a paleților

Prin utilizarea Inteligenței Artificiale în procesul de detectare a paleților și evitare a obstacolelor, robotul autonom mobil MiR1200 Pallet...

Soluții inovatoare de depozitare a alimentelor pentru a spori siguranța și calitatea produselor

Depozitarea alimentelor este crucială în menținerea siguranței și calității produselor, servind drept coloană vertebrală a industriei de fabricare a...

Noi oportunități de formulare – proteine din mazăre NUTRALYS®

Roquette lansează patru proteine multifuncționale din mazăre concepute pentru a îmbunătăți gustul, textura și creativitatea în domeniul alimentelor pe...

Analiză ANF: Care au fost produsele vegetale cu cele mai multe pesticide în 2023

În anul 2023, prin programul național de monitorizare a reziduurilor de pesticide al Autorității Naționale Fitosanitare (ANF), structură din...

Produse din carne de pui infestate cu salmonella

Un control al ANPC efectuat la societatea Rewe Romania S.A., atât la depozitul situat în comuna Ștefănești, cât și...

CSDDD susținută de UE: Ce s-a schimbat?

După mai multe săptămâni de întârziere, CSDDD a câștigat în sfârșit sprijinul UE. Totuși, a fost nevoie de o...

UK legislație: O etichetare „mai corectă și mai clară” a alimentelor

Potrivit lui Steve Barclay - Secretarul pentru Mediu la Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale, UK, guvernul Regatului...

Lista alimentelor cu preț plafonat până în decembrie 2024

Proiectul de lege care prevede prelungirea limitării adaosului la alimentele de bază a trecut de Camera Deputaților și urmează...

ANSVSA verifică autenticitatea și calitatea produselor lactate. S-au dat amenzi de un milion de lei

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a desfășurat controale tematice în perioada 16 – 29 februarie...

Alimentele UPF, asociate cu 32 de rezultate precare de sănătate în cel mai mare studiu de până acum

De ce ar putea consumul de alimente ultraprocesate (UPF) să fie legat de rezultatele precare de sănătate? Aceasta este...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă