Etichetele inteligente reprezintă viitorul industriei alimentare

0
149

Oamenii de știință au dezvoltat ceea ce ei descriu ca fiind un „senzor portabil, pe hârtie”, care ar putea fi folosit pentru a produce „etichete inteligente” care detectează deteriorarea și contaminarea alimentelor.

„Laboratorul nostru a construit o platformă de detectare versatilă, care încorporează toți reactivii necesari pentru detectarea cu o simplă bucată de hârtie. În același timp, produsul nostru este adaptabil la diferite ținte, inclusiv contaminanții alimentari, antioxidanții și radicalii liberi care constituie indicii ale alterării alimentelor”, a explicat dr. Silvana Andreescu, cercetător principal în cadrul echipei care a pus la punct această tehnologie, pentru publicația Food Navigator.

Dr. Andreescu, care lucrează la Universitatea Clarkson, a declarat că lucrarea reflectă interesul său pentru tehnologiile care sunt accesibile atât industriei, cât și populației, în generale.

Ceea ce face ca senzorii dr. Andreescu să fie unici sunt nanostructurile pe care le folosesc pentru a prinde și a lega compușii pe care îi caută.

„Majoritatea persoanelor care lucrează cu senzori similari utilizează soluții care migrează pe canale”, a spus ea. „Folosim particule anorganice stabile care sunt active redox. Când acestea interacționează cu substanțele pe care vrem să le detectăm, ele își schimbă culoarea și intensitatea schimbării ne indică cât de concentrat este analitul. Deoarece toți reactivii necesari sunt încorporați în hârtie, utilizatorii nu trebuie să adauge altceva decât proba de testat.”

Lupta împotriva fraudei alimentare, contaminarea și deșeurile

Echipa de cercetare a declarat că potențialele aplicații pentru tehnologie sunt „largi”. O mare parte dintre cercetările efectuate până în prezent s-au concentrat pe punerea la punct a unor senzori performanți pentru detectarea antioxidanților în ceai și vin. Cu această ocazie, dr. Andreescu și echipa ei au descoperit că aceste produse au amprente anti-oxidante unice care pot fi utilizate în scopul autentificării lor, pentru a combate frauda alimentară.

Cercetătorii și-au extins, de asemenea, observațiile la contaminarea produselor alimentare și la poluanții de mediu. Un senzor prototip poate detecta o ochratoxină A, o toxină fungică frecvent găsită într-o gamă largă de produse, inclusiv cereale și cafea. Ea a observat că această direcție ar putea fi extinsă în continuare pentru a putea produce senzori care să detecteze salmonella și E. Coli.

Următorul obiectiv este dezvoltarea unor senzori pe bază de hârtie sensibilă care să își schimbe culoarea atunci când alimentele se alterează. Acești senzori se leagă de speciile reactive la oxigen, pe care produsele alimentare le acumulează pe măsură ce acestea se apropie de termenul de expirare ori atunci când au expirat. Deși testele pentru această aplicație sunt în curs de desfășurare, dr. Andreescu a spus că această tehnologie ar putea fi încorporată într-o zi în etichete inteligente, care să le spună consumatorilor când să arunce un produs.

Sectorul alimentar dorește să dezvolte modele mai durabile și să se asigure că producția va fi suficientă pentru a alimenta populația în creștere a lumii, care se preconizează că va atinge 9 miliarde de locuitori până în 2050. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, 30% din producția mondială de cerealele, 20% din cea de produse lactate, 35% din cea de fructe de mare și 20% din cea de carne sunt risipite.