ISIC: Crestere de 2% pe an pentru piata europeana a ambalajelor din plastic

0
2669

Potrivit datelor furnizate de institut, ambalajele alimentare (cu exceptia bauturilor) vor ajunge la o productie de 38 de milioane de tone in Europa, pana in 2022, incluzand aici atat ambalajele primare, cat si cele secundare si tertiare.

In domeniul maselor plastice, Institute of International Studies Ceresana (Institutul de Studii Internationale Ceresana – ISIC) considera ca ambalajul rigid va inregistra o crestere puternica de aproximativ 2% pe an, in urmatorii sapte ani.

Acest tip de ambalaj beneficiaza de avantajul cererii in crestere pentru produsele cumparate pentru a fi consumate rapid, de cei foarte ocupati, aflati in continua miscare (gustari rapide, sandwichiuri etc.)”, arata un studiu al institutului de cercetare a pietei.

plastic_1Ambalajele pentru gustari cu atmosfera modificata, cele cu folie de protectie impotriva patrunderii oxigenului pentru peste si preparatele din peste, pungutele de cafea pentru o singura portie/ceasca etc. sunt cele care vor conduce cresterea pietei de gen.

“Ambalajul alimentar a devenit o adevarata ramura stiintifica”, spune Institutul de Studii Internationale Ceresana, care a analizat in primavara acestui an piata ambalajelor alimentare din Europa descoperind trei tendinte majore de evolutie, reliefate in studiul sau cuprinzator, finalizat recent: 1) cresterea rapida a bioplasticelor; 2) rolul-cheie jucat de cererea consumatorului pentru ambalaje alimentare si produse alimentare practice; 3) si dinamica deosebita ce va fi inregistrata de piata recipientelor rigide din plastic.

Cresterea bioplasticului

plastic_3Cererea pentru bioplastic este in expansiune ca urmare a maririi rapide a volumului vanzarilor de ambalaje ecologice. Ceresana considera ca in perioada de prognoza (2016-2022) se va inregista o rata de crestere de peste 15%, pentru pungile de unica folosinta si pentru alte solutii de ambalare ce folosesc bioplasticul.

In Franta, de exemplu, legea privind reducerea consumului de energie si a emisiilor poluante, publicata la data de 31 martie si cu intrare in vigoare incepand cu 1 iulie 2016, interzice comercializarea pungilor de unica folosinta cu o grosime mai mare de 50 de microni (cu exceptia celor biodegradabile si compostabile), precum si a sacilor din plastic, cu gauri (pentru ambalarea lamailor, cartofilor, a altor fructe si legume, a pestelui, etc.), incepand cu 1 ianuarie 2017, ceea ce va stimula piata pungilor compostabile si biodegradabile.

“Aceasta tendinta va avea un efect pozitiv asupra produselor fabricate din materiale plastice reciclate, si de asemenea, intr-o masura mai mica, asupra cererii de ambalaje de hartie”, spune Ceresana.

In ceea ce priveste insa ambalajul din sticla, desi prietenos cu mediul, va evolua pe un trend descrescator. Pentru multi consumatori ambalajele din sticla sunt prea grele si fragile .

Ambalaje practice

Cautarea unor ambalaje practice de catre consumator este un alt motor al cresterii, in anii ce vor veni, pentru industria ambalajelor.

plastic_5“Aproape toti producatorii de solutii de ambalare pentru produsele alimentare refrigerate si congelate si pentru semipreparate sunt beneficiarii cautarii de catre consumatori a unor solutii practice, adaptate nevoilor si obiceiurilor lor de consum”, spune Ceresana.

Cu toate acestea, exista o mare variabilitate in functie de tipurile de ambalaje, in ceea ce priveste evolutia pietei.

“Vanzarile de produse ambalate in conserve de metal, de exemplu, se inscriu pe un trend descrescator”, precizeaza analistii institutului.

”Ne asteptam in urmatorii ani, ca cererea de ambalaje de metal pe segmentul ”ready-meal”, sa creasca intr-un ritm de doar 0,5% pe an, fata de o rata de crestere de 3,1% pentru ambalajele de hartie si carton. “

”Cererea tot mai mare pentru hrana la locul de munca necesita un volum din ce in ce mai mare de ambalaje, si in special de ambalaje din hartie si carton (cutiile pentru pizza, de exemplu). Iar cresterea e-commerce va genera, de asemenea, o marire a volumului vanzarilor de carton ondulat si ambalaje din carton, pentru transportul produselor alimentare.”

Plasticul rigid este favorizat

plastic_7In domeniul maselor plastice, Ceresana considera ca ambalajul rigid va inregistra o crestere puternica de aproximativ 2% pe an, in urmatorii ani.

“Acest tip de ambalaj este avantajat de expansiunea cererii pentru produsele ce pot fi consumate ”din mers””, spune institutul.

Dar nici ambalajul flexibil din material plastic nu se lasa mai prejos. In Germania, pungile din plastic au cea mai mare rata de crestere (2,6% pe an), in special sub influenta cererii pentru popularele pungi ”stand-up” (de genul celor in care sunt ambalate cipsurile sau alunele).

In toate segmentele ambalajelor flexibile, ISIC obersva o crestere a cotei de piata a PET-ului.

O alta tendinta notabila este aceea a ambalajelor inteligente care permit controloarea anumitor caracteristici ale continutului.

“Unele dintre ele pot chiar absorbi in mod activ sau pot eliberarea substante pentru a prelungi termenul de valabilitate al alimentului. Ele reprezinta viitorul in domeniul solutiilor de ambalare,” explica reprezentantii Ceresana, cu toate ca, pana in prezent, raspandirea lor nu este inca foarte mare (in special in Franta).