Know-how-ul din industria tutunului este folosit pentru lipirea ambalajelor pentru ciocolata

0
513
heidi1

Lareka Confectionery & Tobacco Equipment utilizeaza expertiza dobandita in industria tutunului pentru a lipi 4.000 de puncte pe minut, la ambalajele pentru ciocolata.

Compania a lansat anul trecut un utilaj Ceres pentru aplicarea avertismentelor de sanatate pe pachetele de tigari, in conformitate cu legislatia europeana, si a folosit aceasta experienta pentru a-si imbunatati echipamentul Sig DSN ce aplica adeziv topit, trecand in acelasi timp de la un regim de lucru de la 0 la 4.000 mm pe secunda.

700 de puncte pe secunda, producand 165 de batoane pe minut

ciocolata1Utilajul a fost deja achizitionat si pus in functiune in fabrica sa, de catre un producator de ciocolata din Elvetia, cu un cap cu adeziv cu care se pot ambala 165 de batoane pe minut.

Directorul si proprietarul Lareka, Henk Somers a declarat pentru ConfectioneryNews ca, originea afacerii este in industria tutunului, de unde expertiza a fost transferata catre industria dulciurilor si ulterior si vice-versa.

“Sig DSN este un exemplu despre modul in care noi folosim aceste cunostinte in cadrul industriei, deoarece este foarte greu de aplicat cu precizie adeziv pe ambalaje din carton”, explica acesta.

“Functionarea Ceres se bazeaza pe modul de lucru al utilajului nostru NP350sr, utilizat pentru ambalarea napolitanelor cu ciocolata, care poate lipi 500 de autocolante fiscale pe minut, fiecare cu opt puncte de lipire. Asta inseamna 4.000 de puncte de lipici pe minut.”

Somers descrie SigDSN ca pe ”un tren de mare viteza”, dar pentru lipire.

”El bate orice echipament al competitorilor nostri, deoarece utilajele noastre sunt mult mai precise si elimina o foarte mare parte din adezivul care se consuma inutil, ramanand in utilaj. De asemenea poate fi personalizat pentru diferite tipuri de batoane de ciocolata.”

Generatia tehnologiei

Somers a adaugat ca afacerea Lareka consta si in construirea si reconstruirea de echipamente second-hand.

“Clientii au masini similare din generatii diferite, la care noi putem adauga tot felul de functii care nu au fost disponibile pe tehnologia curenta de la momentul initial al achizitiei”, arata acesta.

“Cu aceasta tehnica, o noua generatie de materiale creative de ambalare pot fi prelucrate. Adezivul ajunge in pozitia corecta si acest lucru ofera, spre exemplu, oportunitatea de a face ambalaje resigilabile. Sistemul nostru poate fi integrat in orice masina Sig, Sapal sau Loesch.

ciocolata4Lareka este acum in curs de dezvoltare a unor solutii pentru companii ce produc echipamente de mare viteza pentru ambalarea batoanelor de ciocolata, si, de asemenea, exploreaza posibilitatea integrarii unei unitati de gofrare a foliilor de aluminiu pe o masina de ambalat.

“Este visul meu sa avem gofrarea foliei de aluminiu pe o masina de ambalat, procedeu comun in industria tigaretelor, dar care nu este atat de des intalnit in industria ciocolatei”, a adaugat Somers.

“Ar fi interesant sa putem pune in aplicare folosirea unei unitati de gofrare personalizata pe o masina de ambalat, astfel incat clientii nostri sa poata fabrica mai usor produsele lor. Unii dintre cei mai mari producatori de batoane de ciocolata, cum ar fi Lindt si Mondelēz International, folosesc folie de aluminiu embosata la amblarea produselor lor, dar aceasta este achizitionata de la un furnizor de aluminiu.”