Reevaluare BPA: grup de lucru pentru revizuirea datelor referitoare la toxicitatea BPA, pe baza unor studii noi

0
40

Un nou grup de lucru al expertilor stiintifici din cadrul EFSA va incepe sa evalueze luna aceasta datele toxicologice recente privind bisfenolul A (BPA), material care intra in contact cu alimentele.

Grupul EFSA privind substantele care vin in contact cu alimentele, enzimele si produsele auxiliare de procesare (CEP), va reevalua potentialele pericole ale BPA din alimente si va revizui nivelul sigur temporar stabilit in evaluarea completa a riscului efectuata de EFSA pana in 2015. Aceasta noua evaluare ar trebui sa fie gata pana in 2020 .

EFSA a evaluat bisfenolul A ca substanta utilizata in materialele care intra in contact cu alimente, de mai multe ori. In 2015, expertii EFSA s-au angajat sa reevalueze toxicitatea substantei atunci cand noi date au devint disponibile, respectiv rezultatele studiilor recent realizate de Consortiul american care coreleaza informatiile academice si de reglementare (Consortium Linking Academic and Regulatory Insights) cu privire la toxicitatea BPA (proiectul CLARITY-BPA).

Dr. Claudia Roncancio Peña, seful departamentului pentru ingrediente alimentare si ambalaje la EFSA, a declarat:

Sunt incantat sa anunt ca am selectat expertii pentru noul nostru grup de lucru pentru reevaluarea BPA. Obiectivul lor este de a revizui datele publicate incepand cu decembrie 2012 – punctul limita al ultimei evaluari a BPA de catre EFSA. Ei vor fi sprijiniti in aceasta intreprindere prin intermediul protocolului stiintific pentru evaluarea pericolelor BPA, finalizat de EFSA si de un grup de experti internationali in 2017 si apoi discutat in cadrul unui atelier public.

Protocolul este un plan detaliat care defineste in mod transparent domeniul de aplicare, metodologia si nevoile de informare inainte de inceperea evaluarii.

Raspunsul la feedbackul partilor interesate
Dr. Roncancio Peña a adaugat:

In primul rand, expertii vor testa noua metodologie EFSA pentru evaluarea dovezilor privind toxicitatea BPA pe un esantion reprezentativ de studii-cheie din evaluarile anterioare si vor publica rezultatele. Acesta este un raspuns direct la feedback-ul primit in timpul consultarii publice privind protocolul.

Procedura pentru trimiterea datelor este inca deschisa
EFSA a lansat o cerere de date pentru evaluarea pericolelor BPA, iar termenul limita a fost extins recent la 15 octombrie 2018. Toate studiile relevante noi si datele privind BPA publicate incepand cu 31 decembrie 2012 pot fi transmise EFSA pentru o eventuala includere in aceasta revizuire viitoare a sigurantei BPA.

Parcurgerea literaturii de specialitate si includerea si excluderea datelor care urmeaza a fi extrase din studiile relevante vor urma, de asemenea, protocolul stiintific.

Dimensiunea internationala
Grupul de lucru va evalua rezultatele programului CLARITY-BPA realizat in SUA. Studiul de baza de la CLARITY-BPA a fost publicat in februarie 2018, iar rezultatul studiilor academice ale Consortiului privind efectele potentiale ale BPA la doze mici este asteptat pana in octombrie 2018.

Dr. Roncancio Peña a declarat:

Expertii din programul CLARITY vor fi prezenti in cadrul conferintei EFSA “Stiinta, Alimentatie, Societate” din septembrie, pentru a prezenta intregul program de cercetare. Acest lucru cu siguranta ca va beneficia de munca noastra legata de BPA.

EFSA este, de asemenea, in contact permanent cu Agentia Europeana pentru Produse Chimice, a carui activitate privind identificarea si clasificarea BPA in conformitate cu Regulamentul REACH continua in paralel cu evaluarea EFSA.

Puteti gasi legaturi cu termenii de referinta ai grupului de lucru si CV-urile expertilor si declaratiile de interes de mai jos:

• Grupul de lucru al Grupului CEP privind evaluarea riscurilor pentru BPA https://www.efsa.europa.eu/en/food-ingredients-and-packaging/working-groups

• Protocolul de evaluare a pericolului prezentat de bisfenol A (BPA) http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/en-1354


CASETA
BPA: repere recente si viitoare
2015: Avizul EFSA privind BPA, doza zilnica tolerabila de 4 micrograme pe kg de greutate corporala
2017: Consultare si workshop privind protocolul stiintific pentru evaluarea viitoare a BPA (publicat)
Sep 2018: Grupul de lucru al Grupului CEP incepe sa lucreze
Oct 2018: Inchiderea apelului pentru date
2018-2019: Raport privind testarea protocolului privind studiile cheie inainte de 2013
2018-2020: Reevaluarea toxicitatii BPA