facebook
Friday, September 29, 2023
spot_imgspot_imgspot_img

SuperPE deschide calea pentru reutilizarea PP și PE reciclat în ambalaje ce presupun contactul alimentar

Recomandări

Consorțiul SuperPE, care reunește șase jucători în domeniul ambalajelor și al tratamentului cu CO2 supercritic, a reușit să decontamineze PE și PP reciclate mecanic din deșeurile de ambalaje menajere la scară preindustrială (la nivel experimental).

Cercetarea proiectului SuperPE este pe drumul cel bun pentru a permite contactul alimentar a polietilenei (PE) și polipropilenei (PP) reciclate. Aceste materiale reprezintă peste 50% din stocul de materiale plastice utilizate în ambalaje (tăvi, sticle de lapte, folii pentru gruparea pachetelor de apă plată și minerală etc.). Provocarea majoră este de a garanta posibilitatea acestora de a reintra în contact cu alimentele după reciclare.

Consorțiul SuperPE reunește șase jucători în ambalare și tratare cu CO2 supercritic (este o stare fluidă a dioxidului de carbon în care este menținut la sau peste temperatura sa critică și presiunea critică), coordonați de grupul Barbier. Consorțiul a fost câștigătorul apelului de proiecte Citeo pentru proiectare ecologică, reciclare și recuperare în 2019.

Decontaminare la scară preindustrială

În timpul testelor, a fost utilizat un tratament pe bază de CO2 supercritic pentru decontaminarea PE și PP reciclate mecanic din deșeurile de ambalaje menajere. Rezultatele obţinute arată că este posibilă decontaminarea compuşilor cu masă molară mică (de ordinul a 300 g/mol) până la mai mult de 99%. Pentru compușii cu masă molară mai mare au fost obținute randamente de ordinul a 90%. Aceste rezultate au fost obținute mai întâi pe compuși model, selectați pe baza analizelor materialelor reciclate post-consum din deșeurile menajere. Apoi, acestea au fost confirmate direct pe decontaminarea acestor materiale reciclate comerciale.

Tratamentele au fost efectuate până la scară preindustrială tratând loturi de 80 de litri de material. Modelarea economică a procesului SuperPE demonstrează astfel viabilitatea unui prim instrument de decontaminare la scară industrială.

spot_img

Din aceeasi categorie

Producție alimentară industrială la cele mai înalte standarde

Industria alimentară reprezintă o ramura esențială a economiei unei țări. Datorită implicațiilor economice și sociale pe care le prezintă...

Parteneriatul pentru etichetarea digitală a carbonului își propune să reducă emisiile din industria de catering cu peste 30% până în 2025

Start-up-ul britanic din domeniul tehnologiei alimentare, Dynamify, a făcut echipă cu firma suedeză specializată în software pentru sustenabilitate Klimato...

Sistemul de Garanție Returnare ar putea fi amânat până în primăvară

Cei care se ocupă de implementare cer încă trei luni de grație, deși programul trebuia să debuteze pe 30...