Home Actualitate Un nou raport evidențiază rolul plasticului în reducerea emisiilor de carbon

Un nou raport evidențiază rolul plasticului în reducerea emisiilor de carbon

0

Un nou raport comandat de Veolia arată că plasticul poate produce cele mai mici emisii de carbon în comparație cu alte alternativ de ambalare, cu condiția să fie reciclat în mod corespunzător.

Studiul „Examinarea materialelor de amablare – amprenta carbonică”, publicat de Imperial College, a analizat peste 70 de evaluări ale ciclului de viață pentru a calcula impactul asupra mediului al diferitelor materiale. Acestea au avut în vedere impactul respectivelor ambalaje de-a lungul întregii vieți a unui material, incluzând obținerea materiei prime, fabricația, logistica, utilizarea și „gestionarea la sfârșitulu ciclului vieții”.

Potrivit raportului Veolia, această analiză a concluzionat că plasticul poate produce cele mai mici emisii de carbon dintre materialele disponibile analizate, cu condiția să fie reciclat în mod corespunzător.

Luând exemplul sticlelor de plastic, Veolia susține că trecerea globală la ambalaje din sticlă ar crea emisii suplimentare de carbon echivalente cu producția a 22 de centrale mari pe cărbune.

Compania de servicii de mediu spune că cheia limitării impactului asupra mediului și a emisiilor de carbon este reducerea, reutilizarea, optimizarea conținutului reciclat și gestionarea eficientă a deșeurilor de ambalaje la sfârșitul ciclului vieții acestora.

Reciclarea „câștigă” întotdeauna în comparație cu producția inițială pe toți indicatorii de mediu.

În cazul materialelor plastice se asigură o economie de emisii de carbon cuprinsă între 30% și 80%.

„Când ne propunem să construim lanțuri de reciclare ecologică și să obținem o lume cu zero emisii nete de carbon, acest raport ajută să sublinieze faptul că materialul plastic are un rol cheie ca ambalaj, dar numai dacă este produs, utilizat și reciclat în mod responsabil”, a spus Richard Kirkman, director de tehnologie și inovație pentru Veolia Marea Britanie și Irlanda.

„Cu doar 9% din materialele plastice reciclate la nivel mondial, mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăți lucrurile. Am făcut-o pentru hârtie, metale și sticlă care sunt reciclate pe scară largă, dar plasticul este un material mai nou și de aceea avem nevoie de factori politici potriviți, susținuți de conștientizarea consumatorilor și producătorilor, pentru a ne permite să construim noua infrastructură de reciclare.”

Nick Voulvoulis, profesor de tehnologie de mediu la Imperial College London, a adăugat: „Plasticul are un impact mare și inacceptabil asupra mediului marin și poate avea un impact asupra sănătății umane și a ecosistemului, efecte care nu sunt pe deplin înțelese și care nu pot fi încorporate cu ușurință în evaluările ciclului de viață ale acestui ambalaj. Trebuie să reducem producția de mase plastice, asigurându-ne în același timp că orice alternative nu contribuie mai mult la schimbările climatice. Concluziile acestui studiu demonstrează că eliminarea, reducerea, reutilizarea sau reciclarea ambalajului din plastic introdus pe piață este o parte importantă a progresului care poate fi obținut în domeniu și o opțiune mai bună decât înlocuirea lui cu materialele alternative actuale sau cu așteptarea și speranța soluțiilor care nu sunt încă disponibile.”

Sursa: FoodBev

Skip to toolbar