Danone își canalizează eforturile pentru promovarea agriculturii regenerabile

0
47

Danone, gigantul francez din domeniul produselor lactate, și-a arătat intenția de a-și „accentua” eforturile legate de promovarea agriculturii regenerabile ca o modalitate de „a reduce în general emisiile” în viitor și de a răspunde cererii consumatorilor pentru „produse naturale și transparență”.

Danone se alătură guvernului francez în sprijinirea inițiativei internaționale a guvernului francez în domeniul sănătății solului – „4/1000: Soluri sănătoase pentru securitate alimentară și clima”, ca parte a efortului său de a sprijini agricultura regenerabilă. Această mișcare este în acord cu angajamentele Danone privind lupta împotriva schimbărilor climatice. Grupul francez a anunțat în 2015 că se străduiește ca până în 2050 să devină neutră din punctul de vedere al amprentei de carbon (emisii zero de Co2) pe întreg lanțul său de aprovzionare și distribuție. În cadrul acestei inițiative, Danone și-a propus atingerea unor „obiective ambițioase” pentru 2030: reducerea cu 50% a cantității totale a emisiilor. Între 2008 și 2016, Danone a realizat o reducere cu 50% a cantiității emisiilor pe lanțul său valoric, inclusiv în procesare, ambalare și logistică, dar excluzând agricultura.

„Ca firmă ce activează în industria alimentară, Danone este în mod inerent dependentă de agricultură”, a declarat directorul Danone, Emmanuel Faber. „Vrem să ajutăm la transformarea sectorului alimentar și să colaborăm cu partenerii noștri, începând cu cei 140.000 de fermieri din lanțul nostru de aprovizionare, pentru a construi modele regenerative de agricultură care se bazează pe soluri sănătoase și rezistente.”

Faber a continuat: „Credem că aceste modele pot aborda o serie de provocări globale, de la schimbările climatice la deficitul de apă și biodiversitate, conducând în același timp la o creștere economică durabilă și favorabilă incluziunii.”

Agricultura este al doilea producător de emisii de carbon din lume, după sectorul energetic și are o pondere de 60% în amprenta de carbon a Danone. Danone a declarat că lucrează direct cu fermierii din lanțul său de aprovizionare pentru a crea împreună acțiuni și planuri care îi vor ajuta pe aceștia să-și diminueze amprenta de carbon și să consolideze retenția apei în soluri și biodiversitatea. Compania sprijină practici cum ar fi reducerea cantității reziduurilor și lăsarea acestora pe teren. Acestea pot „transforma” solul dintr-o sursă de gaze cu efect de seră într-un absorbant pentru carbonul atmosferic. Pe lângă păstrarea cărbonului, solurile sănătoase sporesc productivitatea și sporesc rezistența la schimbările climatice.

Danone realizează aceste proiecte prin intermediul fondului său de inovare socială. Fondul Dancos Ecosystem sprijină transformarea practicilor agricole din lanțul de aprovizionare al companiei prin intermediul a 35 de proiecte în întreaga lume.

„Când vorbești despre sol, vorbești de locul de unde provine alimentele și de metodele de producție. Din ce în ce mai mult, consumatorii cer transparență și produse naturale. Acesta este motivul pentru care agricultura este în centrul eforturilor noastre de a aduce revoluția alimentației la viață. Cu o transformare profundă a practicilor noastre, punem bazele ofertelor noastre viitoare”, a adăugat Faber.